Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Svensk storskalasamarbejde om tekstilgenanvendelse

27. november 2020
Svensk storskalasamarbejde om tekstilgenanvendelse
Ifølge det svenske nyhedsmedie Recycling har Renewcell og H&M Group nu indgået et flerårigt partnerskab om at erstatte jomfruelige tekstilfibre med genanvendte tekstiler i storskala.

Ifølge nyhedsmediet vil Renewcell forsyne H&M Group med fibre af høj kvalitet fremstillet af genanvendt cellulose fra tekstilaffald. Mængden, der skal leveres, øges gradvist over fem år. Fibrene vil blive brugt af H&M Group til at erstatte jomfru tekstilfibre fra bomuld eller skov i tøjproduktionen. Renewcell planlægger at bygge det nye anlæg i 2021 og vil foretage de første leverancer fra første halvdel af 2022.

I november 2019 var DAKOFAs tekstilnetværk på besøg os Renewcell og så deres pilotanlæg. Processen er en kemisk genanvendelse, der genanvender cellulose, herunder bomuld, viscose og lyocell til en pulp, der kan tørres og presses og som herefter kan anvendes i tekstilproduktion, hvor det spindes og kan anvendes til nye stoffer.

På daværende tidspunkt kunne processen dog kun håndtere input med minimum 98% cellulosebaseret indhold, men teamet arbejdede på, at gøre den mere modtagelig for blandingsmaterialer, der som bekendt er den helt store udfordring.

Målet var at nå til et niveau, hvor mængderne skal kunne bestå af minimum 85% cellulosebaseret materiale og samtidig også at oprette tre ”linjer” til hhv. bomuld, viscose og lyocell frem for den nuværende enkelte linje således, at processen kan køre mere smidigt og effektivt. Om dette mål er nået fremgår dog ikke af nyhedsmediet eller af Renewcells egen pressemeddelelse.

Baggrundsmateriale:

Du kan læse Recyclings artikel her

Du kan læse Renewcells pressemeddelse her på virksomhedens hjemmeside, hvor du også kan læse mere hele processen.

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.