Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Status for EU’s miljøindsats frem mod 2030

13. januar 2024
Status for EU’s miljøindsats frem mod 2030
En ny statusrapport for EU’s 8. miljøhandlingsprogram viser en generel positiv udvikling i forhold til at nå EU’s miljømål. Inden for den cirkulære omstilling er der imidlertid stadig er betydelige usikkerheder.

I midten af december udgav Det Europæiske Miljøagentur den første statusrapport for implementeringen af EU’s 8. miljøhandlingsprogram. Miljøhandlingsprogrammet er det dokument, der siden 70’erne har styret EU’s miljøpolitik og dette seneste 8. program ”fastsætter EU's prioriterede mål for miljø- og klimapolitikken frem til 2030 og dets langsigtede vision frem til 2050 om et godt liv inden for klodens begrænsninger”. Ifølge den nye statusrapport er der sket betydelige fremskridt i retning af at opnå netop dette.

Statusrapporten viser helt generelt, at EU's medlemslande har arbejdet i den rigtige retning i forhold til at vedtage og gennemføre politikker, der sigter mod at reducere klimagasudledninger, fremme vedvarende energi og bevare biodiversitet. Særligt i forhold til reduktionen af drivhusgasemissioner har medlemsstaterne virkelig rykket sig og sikret, at EU som helhed har opnået betydelige nedskæringer af klimagasserne fra bl.a. energi, transport og industri gennem implementering af bl.a. vedvarende energikilder og fremme af energieffektivitet.

Sværere med den cirkulære omstilling
I forhold til den cirkulære omstilling er udviklingen imidlertid mere tvivlsom idet det ser ud til, at EU på nuværende tidspunkt muligvis ikke vil kunne opfylde målene inden 2030. I statusrapporten har man valgt at måle graden af cirkularitet ift. hhv. forbrug af råmaterialer (det såkaldte materialefodaftryk) og den totale mængde genereret affald og for begge indikatorer er målopfyldelse ifølge statusrapporten ”usandsynlig men usikker”. 

Ifølge rapporten er den bagvedliggende årsag hertil, at økonomisk vækst hidtil har været en central drivkraft bag udviklingen inden for begge indikatorer og at den økonomiske vækst forventes at fortsætte frem mod 2030. Den lovgivning, der allerede nu er på plads for at forhindre affaldsproduktion og bedre håndtering af affald, har kun medført en begrænset afkobling af råvareforbrug og affaldsproduktion fra økonomisk vækst. Hvis 2030-målene skal nås, vil der derfor være behov for en betydeligt større indsats for at reducere forbruget af naturressourcer og mindske affaldsmængderne.

Samarbejde bliver afgørende
Selvom rapporten altså hylder de fremskridt som EU har opnået, eller ser ud til at kunne opnå, inden for miljøområdet, erkender den også, at der stadig er udfordringer. I den forbindelse opfordrer EU til øget internationalt samarbejde for at håndtere globale miljøudfordringer samt til at medlemsstaterne fastholder deres engagement i den grønne omstilling. Det er samtidig et håb, at EU's fremskridt vil kunne inspirere andre nationer til at intensivere deres egne bestræbelser på at bekæmpe klimaforandringer og beskytte miljøet.

Høring forud for midtvejsevaluering
I forbindelse med udgivelsen af statusrapporten har kommissionen også åbnet for en offentlig høring. Høringen skal give input til en kommende midtvejsevaluering af det 8. miljøhandlingsprogram, der skal vurdere om:

  • EU er på vej til at nå de prioriterede klima- og miljømål for 2030 og dets vision for 2050,
  • de medvirkende faktorer udnyttes fuldt ud, og
  • de fremskridt, der er gjort med hensyn til overvågning og vurdering af systemisk forandring, er i overensstemmelse med behovet for at reagere på den tredobbelte globale krise med klimaforandringer, forurening og tab af biodiversitet.

Midtvejsevalueringen vil også kunne fremhæve eventuelle mangler.  

Høringen er åben til og med den 26. januar 2024.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.