Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Shredderaffald som forbrændingsegnet – vejledende udtalelse forventes forlænget i 2016

08. juni 2015
Shredderaffald som forbrændingsegnet – vejledende udtalelse forventes forlænget i 2016
Miljøstyrelsen forventer at forlænge den vejledende udtalelse indeholdende kriterier for, hvornår shredderaffald kan betragtes som forbrændingsegnet endnu et år. Det kom frem på DAKOFAs seminar om nyttiggørelse af shredderaffald i praksis som blev afholdt d. 3. juni.

Baggrunden er, at Miljøstyrelsen håber at kunne igangsætte et projekt efter sommerferien, som især skal have fokus på, hvad der sker med metallerne i forbrændingsprocessen. Derudover vil man se på betydningen af at forbrænde den fraktion af shredderaffaldet, som er mindre end 6 mm (kaldet fines). Sidstnævnte er formentlig i fokus for at kunne tage stilling til, om der skal stilles krav om, at denne fraktion sorteres fra inden forbrænding. Projektet skal bidrage med viden, som skal ligge til grund for, at Miljøstyrelsen kan lave en egentlig definition af, hvornår shredderaffald er forbrændingsegnet.

Erfaringer med energiudnyttelse af shredderaffald ved forbrænding
Det har i Danmark siden 2012 for visse anlæg været muligt at energiudnytte dele af shredderaffaldet ved forbrænding. Erfaringerne fra disse anlæg er samlet i en statusrapport fra partnerskabet for shredderaffald.
Det fremgår heraf, at de danske erfaringer er, at forbrænding af op til omkring 7% shredderaffald er relativ uproblematisk. God opblanding af shredderaffald i det øvrige affald er en vigtig parameter. Et enkelt dansk anlæg har haft problemer i et el-filter til røggasrensning som følge af at der er forbrændt shredderaffald. Indholdet af metaller i slaggerne er forhøjet, men udvaskningsforsøg indikerer, at slaggerne stadig vil kunne nyttiggøres under kategori 3 efter BEK 1662:2010.

Hos SYSAV i Sverige, hvor man siden 2007 har forbrændt shredderaffald overvejer man nu at stoppe forbrændingen af shredderaffald. Det kunne Raul Grønholm fra SYSAV fortælle på seminaret. Overvejelserne skyldes, at shredderaffaldet i de senere år udgør en stadig større andel af affaldet til forbrænding. Det giver udfordringer med opblanding og dermed sodbelægninger i kedlerne.  Belægninger i kedlerne har ført til ekstra rengøringsstop og sodsprængninger. Også andre forbrændingsanlæg i Sverige har stoppet forbrændingen af shredderaffald.

Der er således en god grund til at få yderligere belyst, hvilke faktorer der er afgørende for, at man ser disse udfordringer i Sverige men ikke har set lignende udfordringer i Danmark – selv efter 3-4 år med forbrænding af dele af shredderaffaldet.

Udvikling af ny teknologi til genanvendelse af shredderaffald
Erhvervsstyrelsen etablerede i 2014 en pulje om støtte til udvikling af ny teknologi til genanvendelse af shredderaffald (BEK 524:2014)

STENA og HJ Hansen har begge fået støtte fra puljen. Virksomhederne kunne desværre ikke på seminaret fortælle meget om, hvilken teknologier de er i gang med at udvikle, men fra begge sider lød det, at de forventer at blive væsentlig bedre til at få ressourcerne ud af det shredderaffald, der ellers vil gå til forbrænding eller deponering. Man håber således også at kunne bidrage til at opfylde Ressourcestrategiens forventede effekter i 2018.

Se præsentationerne fra seminaret om nyttiggørelse af shredderaffald i praksis her

Se Regeringens ressourcestrategi I, hvori mere genanvendelse af shredderaffald indgår, her.

Læs mere i vidensbanken

BilskrotMetal
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.