Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Reparationer skal tages fra niche til norm

27. januar 2023
Reparationer skal tages fra niche til norm
En ny forsøgsmodel har vist sig succesfuld i forhold til at udbrede reparationer og genbrug til en udvalgt region i England. Målet er nu at få opskaleret modellen til hele landet.

Det nye forsøg, der går under navnet 'Fixy', er foreløbig blevet testet i Somerset, et landdistrikt i det sydlige England, hvor der generelt er ringe adgang til reparationsmuligheder. Med en varevogn fuld af værktøjer, er man derfor rejst på tværs af regionen for at afholde pop-up reparationsarrangementer og deltage i reparationsgrupper med henblik på at fremme reparation og genbrug af elektronisk udstyr, levere værktøjer til reparationer af elektroniske apparater og også at tilbyde elektriske sikkerhedstests.

Masser af positive effekter
Forsøget har kørt i otte måneder, og i den tid har varevognen været med til 58 arrangementer og nået ud til 2.100 mennesker. En efterfølgende undersøgelse viste, at mere end halvdelen af de adspurgte svarede, at projektet havde hjulpet dem til bedre at forstå vigtigheden af reparation og genbrug, mens knap en fjerdedel tilkendegav, at projektet havde fået dem til at værdsætte deres produkter mere. Mere end tre fjerdele af de adspurgte sagde også, at projektet havde fået dem til at indse, at brugt elektronik kan repareres og eventuelt gives videre til andre, mens mere end halvdelen i højere grad overvejer selv at købe genfremstillede eller genbrugte effekter fremover.

Et andet mål med projektet har været at bygge bro og adressere såkaldt ”digital fattigdom”. I England har dele af befolkningen ingen eller kun ringe adgang til essentielle digitale produkter og services, men med Fixy projektet har man lykkedes med at lede en stor del af de allerede eksisterende produkter væk fra affaldsstrømmen og tilbage til lokalsamfundet.

Næste skridt er udbredelse
Holdet bag projektet vil nu dokumentere udrulningen af Fixy-ordningen i et såkaldt ”blueprint”, hvor man vil samle de vigtigste læringer omkring ordning så lokale myndigheder over hele landet, med denne i hånden, vil kunne tilpasse og implementere Fixy-ordningen i deres egne landdistrikter.

Sarah Hargreaves, som har været adfærdsekspert på projektet, udtalte til det britiske netmagasin resource, at: “Fixy har vist, at det, på trods af udfordringens omfang, er muligt at ændre folks bevidsthed og opfattelser. Det er fantastisk at høre folk sige, at Fixy har fået dem til at føle sig bedre informeret om, hvor og hvordan de kan få tingene repareret, og vi håber derfor også, at andre distrikter kan drage nytte af resultaterne ordningen gennem vores kommende blueprint."

Fixy-ordningen er blevet til i et samarbejde mellem en rådgivningsvirksomhed og de lokale myndigheder. Forsøget blev finansieret af Ecosurety Exploration Fund, som blev lanceret for at investere i projekter, der kunne reducere miljøpåvirkningen fra emballage, batterier eller WEEE gennem innovation eller forskning i Storbritannien.

Læs mere
Du kan læse mere om projektet her på Ressource Futures hjemmeside samt her på den engelske nyhedsside resource.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.