Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Potentiel dansk løsning på genanvendelse af mad- og drikkekartoner mangler mængder

05. august 2021
Potentiel dansk løsning på genanvendelse af mad- og drikkekartoner mangler mængder
Skjern Paper beklager de kommunale dispensationer og venter med investering på 80 mio. kr.

72 kommuner har søgt dispensation fra at skulle sortere mad- og drikkekartoner pr. 1. juli 2021, og de resterende må køre dem til genanvendelse i udlandet. Det sker, fordi Danmark ikke har nogen af de anlæg, der skal skille pappet i kartonen fra den plastikmembran, der holder mælken i kartonen.

Ifølge Henrik Wenzel, der er professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet, er det ikke det helt store miljømæssige problem, at kartonen skal køres til Tyskland for at blive genanvendt. ”Det gør ikke den store forskel, at det skal transporteres til Tyskland. Det reducerer den miljømæssige gevinst med maksimum fem procent i forhold til at genanvende det herhjemme”, siger han i et interview til DR den 4. august.


Skjern Paper mangler mængder, inden de tør satse

Hos firmaet Skjern Paper stod man ellers klar til at kaste sig ud i det første store, danske anlæg, der skulle kunne lade os genanvende mælkekartoner inden for landets grænser. Men nu har blandt andet de mange dispensationer gjort, at man ikke længere ser så lyst på investeringen i et genanvendelsesanlæg.

”Vi har sat det lidt i bero. Langt de fleste kommuner har jo fået sat sortering og indsamling af kartonerne i bero, fordi der er blevet givet så mange dispensationer”, siger CEO i Skjern Paper, Nikolaj Bjerre Thybo til DR, og fortsætter: ”Vi skal jo have en sikkerhed for en investering på lad os sige 80 millioner. Skal vi lave det, så skal vi jo vide, at vi kan få mængderne af karton. Det nytter ikke noget, at vi bygger et anlæg, og så skal vi ”nøjes” med affald fra 10-20 kommuner. Selvfølgelig skulle der ikke være givet dispensationer”.Miljøminister: Vi er begyndt at strømline

Miljøminister Lea Wermelin udtaler samme sted, at:

”Jeg havde selvfølgelig gerne set, at alle var nået i mål, men det er jo en stor opgave. Så vi har lyttet til de kommuner, der ønskede dispensation. Dansk erhvervsliv har peget på, at det, der skal til, for, at vi får det herhjemme, er, at vi begynder at strømline. Vi har skabt rammerne for, at dansk erhvervsliv nu kan investere i det her, fordi der nu kommer en kontinuerlig affaldsstrøm fra danskerne, eftersom vi sorterer i de her fraktioner", lyder det fra miljøministeren, som fortsætter: ”Det er helt naturligt, der ikke er anlæg, hvis vi ikke sorterer i de fraktioner. Så første skridt må være at sikre, at vi sorterer vores affald bedre og derved får skabt de her fraktioner, så erhvervslivet ved, at hvis man skaber anlæg, er der også affald, der kan blive til nye ressourcer.”

Du kan læse DR's artikel i sin helhed ved at trykke hér. Du kan endvidere læse DI's udmelding om mente ved at trykke hér.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.