Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Nyhed: På vej mod verdens første samfund uden affald

12. november 2019
På vej mod verdens første samfund uden affald

Det var titlen på BOFAs konference afholdt d. 11. november 2019 på Christiansborg, hvor de fremlagde deres strategi for Bornholm uden affald 2032. Miljøminister Lea Wermelin åbnede konferencen og fremlagde bl.a. regeringens planer og visioner for en cirkulær omstilling.

Ministeren fremhævede, at Danmark har en meget uheldig europarekord i at producere – ca. 800 kg årligt pr indbygger - Danmark skal trække i den grønne førertrøje og vende denne ærgerlige europarekord til en europarekord i genbrug, sagde ministeren. Regeringen er netop i gang med at udarbejde en ny national plan for forebyggelse og håndtering af vores affald, som skal være en del af en grøn omstilling til en cirkulær økonomi. Udover dette nævnte ministeren, at regeringen netop nu nedsætter en række klimapartnerskaber, herunder et klimapartnerskab for affald, cirkulær økonomi og vand.

Ministeren påpegede, at omstillingen til en cirkulær økonomi kræver, at vi alle må kaste os ind i arbejdet. Regeringen er klar til at gå forrest i denne krævende, men også historiske omstilling til cirkulær økonomi. Regeringen vil tage fat i affaldsforebyggelse og vi vil have jer med. Vi skal føle, at vi er en del af et fællesskab, og vi skal ikke stå alene overfor et klimasammenbrud. Det er ikke bare noget vi siger, for det er nødvendigt, at vi har alle med, hvis vi skal lykkes med denne omstilling, som bliver en af vor tid største samfundsforandringer, sagde ministeren.

Heldigvis er vi er allerede i gang, og I er allerede i gang i byggeriet, på universiteterne, i detailhandlen, og i de kreative brancher, og det er helt afgørende, at alle jer, der har knoklet med grøn omstilling, cirkulær økonomi og genanvendelse nu kan se frem til, at der sker noget, sagde ministeren og afsluttede sin tale med at rose BOFA for at gå forrest med en vision for et samfund uden affald – det synes jeg er ret stærkt, sagde ministeren i sine afsluttende bemærkninger.

Her på følgende link findes præsentationerne og videoklip fra dagen

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.