Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Nye økonomiske incitamenter for øget genanvendelse af plastemballager

31. oktober 2018
Nye økonomiske incitamenter for øget genanvendelse af plastemballager
I Storbritanien har man netop vedtaget en skat på de plastemballager, der ikke indeholder mindst 30% genanvendt plast. Franskmændene tænker i samme baner.

Briternes finansminister Philip Hammond har netop præsenteret det årlige budget og har i den forbindelse afsløret, at briterne fra og med april 2022 vil introducere en skat på plastemballager, der enten produceres i eller importeres til landet, og som indeholder mindre end 30% genanvendt plast. Provenuet fra den nye skat skal anvendes til at investere i løsninger, der kan adressere de udfordringer, som engangsplastprodukter medfører. I det nye budget bekræftede Hammond samtidig, at Briterne fra og med udgangen af året vil gå i gang med en reform af den eksisterende producentansvarsordning.

I forbindelse med præsentationen udtalte finansministeren at man forventer, at den nye skat vil være med til at skabe et marked for genanvendt plast: “The tax will provide a clear economic incentive for businesses to use recycled material in the production of packaging which in turn will create greater demand for this material,”.

Beslutningen om en skat på visse plastemballager træffes med udgangspunkt i en offentlig høring, der blev gennemført i foråret 2018 – en høring der i løbet af to måneder modtog mere end 162.000 svar, hvilket er det største antal respondenter i britisk historie. Det har tidligere været på tale, at briterne også ville introducere en skat på engangs-kaffekopper, men dette forslag blev imidlertid ikke gennemført.

Franskmændene går i samme retning
Tidligere på året erklærede franskmændene også, at de vil øge prisen på plastemballager, der ikke indeholder en vis mængde genanvendt plast. Denne skat skal ses som værende ét blandt flere midler, der skal trække landet i den rigtige retning i forhold til det overordnede nationale mål om at genanvende al plast i 2025, som franskmændene har sat sig. Om skatten bliver til virkelighed i Frankrig, er imidlertid endnu ikke endeligt besluttet.


Du kan læse om annonceringerne af de to landes initiativer her og her.

 

 

 

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.