Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny kortlægning af tekstilaktører inden for sortering og genanvendelse af tekstiler i Europa

10. marts 2023
Ny kortlægning af tekstilaktører inden for sortering og genanvendelse af tekstiler i Europa
Kortlægningen er udgivet under projektet ”Sustainable clothing futures”, der er et projekt med fire partnere: IVL Swedish Environmental Research Institute, Profu, Lunds Universitet og Swedish School of Textiles, finansieret af Formas.

Formålet med kortlægningen har været at:

  • Identificere og kortlægge europæiske aktører inden for tekstilsorterings- og genanvendelsesindustrien, samt at undersøge nuværende kapaciteter og fremtidige skaleringsfremskrivninger af udvalgte aktører.
  • Identificere nye initiativer globalt med fokus på innovativ indsamlingsmetode, automatiseret sorteringsudvikling og nye genbrugsteknologier.

Denne rapport har identificeret 12 sorteringsaktører med en samlet kapacitet på 560.000 tons om året fra nu og frem til 2025. Den faktiske sorteringskapacitet i Europa vurderes at være væsentligt højere, da de manuelle sorteringsaktører var svære at identificere. Yderligere er 33 genanvendelsesaktører blevet identificeret og er i kommerciel skala inden for fiber-til-fiber-genanvendelse post-consumer tekstiler i Europa med en samlet kapacitet på 1,3 millioner tons om året fra nu og frem til 2025.

Den anslåede kapacitet for mekanisk genanvendelse er blevet anslået til ca. 1 mio. ton om året og kemisk genanvendelse til 250.000 tons pr. år. Der er mange aktører i forsknings- og udviklingsfasen af ​​tekstilgenanvendelse, disse aktører er ikke med i kortlægningen, men bør når man taler om fremtiden for tekstilindustrien i Europa bør de inddrages. Mange aktører planlægger store kapaciteter inden for få år, og sammen med det kommende krav om separat indsamling af tekstiler i 2025 i EU vil tekstilsorterings- og genanvendelsesindustrien i Europa højst sandsynligt fungere fremadrettet.

Rapporten indeholder uddybende beskrivelser af udvalgte aktører baseret på interviews. Der er således uddybende beskrivelser af:

  • Altex (Mekanisk genanvendelse i Tyskland)
  • Bor group (Manuel sortering i Holland og Tyskland)
  • LSJH (Automatisk sortering og mekanisk genanvendelse i Finland)
  • Renewcell (Kemisk genanvendelse i Sverige)
  • Siptex (Automatisk sortering i Sverige)
  • Wolkat (Manuel sortering og mekanisk sortering i Holland)

I appendiks B findes en fuld liste over alle identificerede aktører. Projektet præsenterer ligeledes nye spændende tiltag inden for indsamling, sortering og genanvendelse i lande uden for Europa, herunder for eksempel anvendelse af AI i indsamlingsledet. Radio Frequency Identification (RFID), der adskiller sig fra NIR, da det bruger radiomærker til at gemme information i mikrochips (RFID-chips) i tekstilerne. RFID-etiketter er implanteret i produkterne, noget der i stigende grad bliver brugt i tøjindustrien.

Læs mere
Du kan læse hele rapporten her på IVL's hjemmeside

 

 

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.