Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny køreplan for cirkulære tekstilværdikæder

21. juni 2023
Ny køreplan for cirkulære tekstilværdikæder
En ny rapport fra FN’s miljøprogram præsenterer ni byggesten til en omstilling af de globale værdikæder for tekstil. Hvis målene skal nås, kræver det en bred, koordineret indsats og at alle aktører trækker i arbejdstøjet.

FN’s miljøprogram, UNEP, har (også) øje på de store udfordringer, der stammer fra det globale produktions- og forbrugsmønstre inden for tekstilområdet. Organisationen har derfor præsenteret en ny rapport med en køreplan, der skal fremme det kollektivt engagement og sikre effektiv handling fra alle interessenter. Rapporten tager udgangspunkt i systemisk værdikædetænkning og er baseret på forskning og dialog med mere end 140 interessenter på tværs af globale tekstilværdikæder.

Køreplanen præsenterer tre prioriterede indsatsområder (omstilling af forbrugsmønstre, bedre produktion og investering i infrastruktur), hvorunder der i alt er ni forskellige ”byggesten”, som skal forme fremtidens bæredygtige og cirkulære tekstilværdikæder. Byggestenene adresserer de vigtigste drivere for miljø- og/eller socioøkonomiske påvirkninger (såkaldte hotspots) i værdikæden og udforsker mulighederne for forandring på tværs af aktørgrupperne. De påpeger samtidig, hvordan samarbejde kan faciliteres og fremhæver eksempler på relevante tiltag for de aktører, der er mest afgørende eller indflydelsesrige for hver enkelt byggesten. De ni byggesten er:

  • Bæredygtige og cirkulære forretningsmodeller anvendes globalt
  • Overproduktion og -forbrug af tekstil adresseres
  • Alle tekstilprodukter designes med henblik på at minimere negative påvirkninger og understøtte cirkulære forretningsmodeller
  • Bedre omtanke med produkterne kan reducere negative påvirkninger og forlænge levetiden
  • Værdikæden fremmer ressourceeffektivitet og eliminerer forurening, affald, fossile brændsler og problematiske kemikalier fra produktionen
  • Efter en retfærdig omstilling består værdikæden af uddannede, sikre og selvstændige medarbejdere ligesom sociale udfordringer i værdikæden er adresseret
  • Råvareinputtet stammer fra bæredygtige eller genanvendte kilder
  • Væsentlige forbedringer i fælles infrastruktur foretages globalt for en bæredygtig og cirkulær tekstilværdikæde
  • Alt tekstilaffald fjernes fra undgåelig deponi og forbrænding

Som nævnt kræver de foreslåede tiltag en høj grad af koordinering, for at de kan lykkes. Rapporten identificerer derfor også en række udvalgte tiltag, som aktørerne hver især selv kan igangsætte for at understøtte vejen mod de cirkulære mål endnu mere.

Ud over at levere en konkret køreplan for global handling, skal rapporten også understøtte UNEP’s initiativer inden for tekstiler. I samarbejde med de relevante partnere og aktører vil organisationen arbejde for at videreføre de centrale anbefalinger, og herunder især udnytte sin position til at fremme koordinering på tværs af værdikæden.

Læs mere

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.