Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny inspiration til cirkulær byudvikling

21. april 2022
Ny inspiration til cirkulær byudvikling
Den finske Turku-region har netop præsenteret en ny køreplan for cirkulær økonomi.

Finlands ældste by, Turku (og den omkringliggende region), har netop lanceret en ny køreplan for cirkulær økonomi, der skal sikre, at byen bliver ”ressource-smart” i 2040, hvilke indbefatter bæredygtig brug af naturressourcer, nul affald og nul udledninger. Den cirkulære økonomi anses således ikke blot som et strategisk værktøj for, hvordan ressourcer (og affald) skal håndteres, men også som et vigtigt skridt på vejen mod at reducere de klimagasudledninger, som kan relateres til byen. Idet byen har mål om at blive klima-neutral allerede i 2029, er det også frem mod dette år (og byens 800-års fødselsdag), at den nye cirkulære køreplan gælder.

Social lighed og bred involvering

Den nye køreplan tager udgangspunkt i et systemisk perspektiv og præsenterer en række konkrete initiativer, der spænder over de forskellige roller, en by kan spille i den cirkulære økonomi. Udgangspunktet for arbejdet har været ICLEIs Circular City Actions Framework (https://circulars.iclei.org/action-framework/), som i denne omgang har været anvendt på fem tematiske områder: fødevarer, byggeri, mobilitet, energi og vand.

Ifølge baggrundsmaterialet til køreplanen, er dette i øvrigt den første af sin slags, der inkluderer social lighed, hvilket helt konkret betyder, at en social risikovurdering er udarbejdet for hver af de planlagte initiativer.

Den nye køreplan er blevet til på baggrund af en såkaldt ”bottom-up-tilgang”, hvor mere end 200 interessenter fra lokale virksomheder, forskningsinstitutioner, offentlige virksomheder og nationale og regionale aktører har været involveret, med henblik på at definere de cirkulære initiativer, som man ønskede at inkludere i køreplanen.

Fra køreplan til virkelighed

Springet fra køreplan til konkret handling skal involvere de lokale aktører, herunder virksomheder, samfundsorganisationer og ngo'er. Byen vil samarbejde med disse aktører med henblik på at etablere roller og ansvar for den fortsatte udvikling. Samarbejdet mellem cirkulære virksomheder vil samtidig blive sammenkædet gennem høringer og vedtagelser af delmål for hvert af de prioriterede emner.

Den nye strategi for cirkulær økonomi skal ses i sammenhæng med byens generelle udviklingsstrategi, byens klimaplan, byens strategi for biodiversitet samt den fælles miljøplan for hele den sydvestlige del af Finland.

 

Læs mere

Du kan finde hele strategien ”CIRCULAR TURKU – A Roadmap Toward Resource Wisdom” her (link: https://circulars.iclei.org/wp-content/uploads/2021/11/Circular-Turku-Roadmap_final_comp.pdf)

 

Du kan også finde meget mere om indsatsen for cirkulær økonomi i Turku samt også en række links til den cirkulære indsats i resten af Finland her på siden (link: www.turku.fi/en/carbon-neutral-turku/circular-turku

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.