Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Ny hovedregel udstedt: Stop for kommunal kompostering af haveaffald efter 1. juli 2024

23. juni 2023
Ny hovedregel udstedt: Stop for kommunal kompostering af haveaffald efter 1. juli 2024
Ny ændring af affaldsaktørbekendtgørelsen stopper, med få undtagelser, kommunal kompostering af have-/parkaffald efter 1. juli 2024 - dog først 1. juli 2027, hvis kommunen anmeldte aktiviteten til Forsyningstilsynet inden fristen i september 2022 og opfyldte betingelserne i overgangsordningen. I efteråret 2023 drøftes en langsigtet løsning for håndtering af have-/parkaffald.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har udstedt ”Bekendtgørelse om ændring af affaldsaktørbekendtgørelsen, nr. 875 af 8. juni 2023 (se Retsinformation her). Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2023. Den nye bekendtgørelse ændrer i to afsnit i Kapitel 10 i den gældende Affaldsaktørbekendtgørelse (se den gældende bekendtgørelse her). Der drejer sig om følgende §§:

  • Efter § 34 indsættes: »§ 34 a. Indtil den 1. juli 2024 kan kommunalbestyrelsen i forbindelse med behandling af haveaffald, der er indsamlet på genbrugspladser i kommunen, kompostere på genbrugspladser i kommunen. Indtil den 1. juli 2024 kan kommunalbestyrelsen i forbindelse med kompostering af haveaffald på genbrugspladser udføre forbehandlingsaktiviteter, herunder neddeling, der er nødvendige for komposteringen.«
  • I § 49, stk. 1, indsættes efter »deponeringsegnet affald«: », jf. dog stk. 4«. og som ny stk. 4 indsættes »Kommunalbestyrelsen skal senest den 30. september 2024 anmelde til Forsyningstilsynet, at aktiviteter med kompostering af haveaffald på genbrugspladser i kommunen er udskilt i et eller flere særskilte selskaber i aktie- eller anpartsselskabsform, som ikke udøver andre aktiviteter end aktiviteter forbundet med behandling af affald egnet til materialenyttiggørelse, indledende sortering og sortering af affald egnet til materialenyttiggørelse fra farligt affald eller forbrændings- eller deponeringsegnet affald.«

Energistyrelsens høringsnotat dateret 1. juni 2023 forklarer de nye ændringer (find høringsnotatet på Høringsportalen her). Her følger uddrag fra høringsnotatet:

Videre politisk drøftelse i efteråret af langsigtet løsning

I betænkningen til lovforslag nr. 153 (L 898) fra 2022, fremgår det, at bestemmelsen vil skulle udmøntes under inddragelse af aftalepartierne bag »Aftale om en klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi« fra 2020 og andre relevante parter, hvis det viser sig hensigtsmæssigt, at kommunalbestyrelsen fortsat skal kunne kompostere haveaffald på genbrugspladser i kommunen under hensyntagen til klima- og miljømæssige gevinster. Sagen har efterfølgende været drøftet i aftalekredsen bag »Aftale om en klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi«. Det er politisk besluttet at indføre en midlertidig undtagelse frem til 1. juli 2024. I efteråret 2023 drøftes en langsigtet løsning i aftalekredsen.

Meget begrænset undtagelse følger af tekstnær implementering af lovbemærkninger

For så vidt angår afgrænsning af behandlingsaktiviteter og anlæg, så bemærker ministeriet, at det fremgår af bemærkningerne til miljøbeskyttelseslovens § 49 b, stk. 3, nr. 3, indsat ved betænkning til lovforslag L153 (L898) fra 2022, at en evt. undtagelse har til formål at give mulighed for, at kommuner kan foretage kompostering på genbrugspladser af haveaffald, der er indsamlet på genbrugspladser i kommunen.

Det vurderes derfor, at hensigten med undtagelsen er at kunne give mulighed for at kommunen kan foretage kompostering på kommunale genbrugspladser, og hermed ikke behandling af haveaffald ved andre behandlingsformer eller på andre typer af kommunale anlæg eller pladser, der behandler haveaffald. Herudover får kommuner ret til at udføre forbehandlings-aktiviteter i forbindelse med kompostering af haveaffald på genbrugspladser, herunder fx neddeling, frasortering af fraktioner af haveaffaldet, der ikke egner sig til kompostering og andre forbehandlingsaktiviteter, der er nødvendige for komposteringen.

Det er udelukkende forbehandlingsaktiviteter, der er nødvendige for komposteringen, der tillades. Dette omfatter ikke forbehandlingsaktiviteter til bioforgasning og biobrændsel, da en sådan forbehandling ikke vil være nødvendig for kompostering af haveaffaldet, men snarere forbereder affaldet til en anden behandling.

Evt. dispensationsmulighed hvis markedet pt. ikke kan håndtere mængderne

Dertil bemærker ministeriet, at denne undtagelse kun formodes at ville omfatte en mindre andel af det haveaffald, der genereres i Danmark. Undtagelsen vedrører kun haveaffald, der er indsamlet på genbrugspladser. I tillæg hertil vil undtagelsen naturligt kun omfatte haveaffald, der faktisk kan komposteres på genbrugspladser, og dermed ikke haveaffald, der skal behandles ved andre behandlingsformer og/eller på andre typer af anlæg.

Derudover bemærker ministeriet, at man i den situation, hvor der ikke er tilstrækkelig behandlingskapacitet på markedet, kan udnytte en dispensationsmulighed for fortsat kommunal behandling af haveaffald, som følger af affaldsaktørbekendtgørelsens § 37, stk. 1, nr. 1-3.

Fortsat kommunal kompostering af eget erhvervs-haveaffald på stedet for affaldsproduktionen

Høringsnotatet henviser til, at kommunerne fortsat kan deltage i aktiviteter forbundet med behandling af erhvervsaffald egnet til materialenyttiggørelse produceret af kommunens egne institutioner og virksomheder i visse situationer, herunder kompostering af have- og parkaffald fra kommunale parker, haveanlæg, naturområder og kirkegårde på det sted, hvor affaldet er produceret (jf. § 35, stk. 2, i gældende affaldsaktørbekendtgørelse).

T.O. DAKOFA gennemfører en studie-/besigtigelsestur den 16. august 2023 bl.a. til et fuldskala-pyrolyseanlæg til have-/parkaffald hos NSR i Helsingborg. Find det fulde program mv for studieturen og mulighed for tilmelding her.

Læs mere i vidensbanken

Organisk Affald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.