Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Når vi EU-målene i 2025?

09. juni 2023
Når vi EU-målene i 2025?
I en netop offentliggjort ”Waste Early Warning Report” vurderer EU-Kommissionen sandsynligheden for, at EU-landene når 2025-målene i henholdsvis affaldsrammedirektivet og i emballagedirektivet.

Medlemslandene skal som minimum opnå 55 % forberedelse af kommunalt affald med henblik på genbrug og genanvendelse. Herunder skal 65 % af alt emballageaffald genanvendes. Derudover skal landene under emballagedirektivet nå følgende materialespecifikke genanvendelsesmål: 75 % for papir og pap, 70 % for glas, 50 % for aluminium, 50 % for plast og 25 % for træ.

Overordnet set risikerer størstedelen af medlemsstaterne ikke at nå målene for forberedelse med henblik på genbrug og genanvendelse af kommunalt affald for 2025.

Mere specifikt fremgår det, at hvis der ses på de store tal, hvad angår de 55 % genbrug og genanvendelse af kommunalt affald og 65% genanvendelse af alt emballageaffald, så er der følgende tre opdelinger af EU-landene:

  • 9 medlemsstater er godt på vej til at opfylde begge mål — Belgien, Danmark, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Slovenien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig.
  • 8 medlemsstater risikerer ikke at opfylde målet for kommunalt affald alene, men er ikke i risiko hvad angår målet for alt emballageaffald — Estland, Finland, Frankrig, Irland, Letland, Portugal, Spanien og Sverige.
  • 10 medlemsstater risikerer ikke at opfylde målene for både kommunalt affald og alt emballageaffald inden 2025 — Bulgarien, Cypern, Grækenland, Kroatien, Litauen, Malta, Polen, Rumænien, Slovakiet og Ungarn.

Når det kommer til de materialespecifikke mål under emballagedirektivet, ser det lidt anderledes ud for blandt andre Danmark. Her fremgår det, at Danmark sandsynligvis ikke når målene for plastemballager og jernholdigt metalemballage.

Kommissionen har hertil følgende anbefalinger til de lande, der ikke er i mål med emballagedirektivets mål:

  • Løbende forbedringer af særskilt indsamling er fortsat afgørende for at forbedre genanvendelsesresultaterne. Forbedringer af den særskilte indsamling opnås bedst ved en kombination af, at en stor andel af befolkningen bliver omfattet af yderst bekvemme særskilte indsamlingssystemer, anvendelse af returpantsystemer, indførelse af særskilte indsamlingsspande på offentlige og kommercielle områder og bevidstgørelse.
  • De fleste medlemsstater kæmper for at nå målet om plastemballage. Dette kan afhjælpes ved at forbedre særskilte indsamlingssystemer for plast og øge kapaciteten til sortering og behandling af plast.
  • En intensivering af indsatsen for at etablere genbrugssystemer for emballage vil give miljømæssige fordele og hjælpe medlemsstaterne med at opfylde EU's mål for genanvendelse af emballage.
  • Medlemsstater, der klarer sig dårligere med hensyn til genanvendelse, har ofte uoverensstemmelser i emballagedataene. Dette tyder på, at mængden af emballage, der markedsføres, kan være underrapporteret med det resultat, at statistikkerne er unøjagtige, og at producenterne måske ikke bærer deres fulde udvidede ansvar for finansiering af indsamling, sortering og genanvendelse af affald.

Virkningen af forbedringer af affaldshåndteringspraksis og -infrastruktur kan være unøjagtig i de indberettede data som følge af anvendelsen af de nye beregningsregler, der er gældende fra 2020. Virkningen af de nye beregningsregler kan endnu ikke vurderes fuldt ud, men de data, som nogle medlemsstater har indberettet for 2020, tyder på en faldende effekt på nogle få procentpoint.

Læs mere her:

Læs hele rapporten her på Europa-Kommissionens hjemmeside

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.