Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Når kemi hindrer den cirkulære plastøkonomi

17. november 2023
Når kemi hindrer den cirkulære plastøkonomi
Ny svensk rapport viser, hvilke typer af stoffer, der kan forhindre genanvendelse af en række almindelige plastprodukter.

I dag genanvendes mindre end 10 procent af al den plast, der markedsføres i Sverige – bl.a. pga. at visse plasttyper indeholder farlige kemikalier, som man ikke ønsker recirkuleret. Den svenske ”Kemikalieinspektionen”, som er en statslig myndighed, der bl.a. kontrollerer, at svenske virksomheder følger reglerne for kemikalier i produkter, har netop udgivet en ny rapport, der viser hvilke typer af stoffer, der kan være med til at hindre genanvendelse af plast, herunder tilsætningsstoffer, der blandes i plastmassen for eksempelvis at gøre materialet blødt, brandhæmmende, farvet eller mere holdbart. Undersøgelsen fokuserer på kemikalier, der gør genanvendelse vanskelig, for fem almindelige produktgrupper, der indeholder meget plast: emballage, byggematerialer, køretøjer og dæk, elektronik og vindmøllevinger.

De plastikstrømme, der i dag genanvendes, stammer fra produkter, der i mange tilfælde er 20-30 år gamle og som derfor ikke var designet til cirkularitet. I dag er kravene til cirkulært design stigende, men der er fortsat store forskelle i indholdet af problematiske stoffer mellem forskellige produktgrupper. Rapporten viser, at særligt to grupper af additiver skiller sig ud, nemlig blødgørere og flammehæmmere, idet der særligt inden for disse grupper, historisk set har været flere stoffer, der har giver anledning til bekymring. Det påpeges imidlertid også, at situationen i dag er forbedret, men også at der fortsat er stoffer inden for disse grupper, der er en udfordring. I forhold til genanvendelsen er rester af monomerer, diverse proceskemikalier og urenheder i plasten samt tilsætningsstoffer i lave koncentrationer som udgangspunkt et mindre problem.

I rapporten påpeges det også, at der på nuværende tidspunkt stadig mangler viden om mange sundheds- og miljøegenskaber for de stoffer, der allerede er på markedet, herunder især dem, der produceres i mindre mængder (mindre end 10 tons) samt for stoffer, der ikke er fremstillet i EU, men som findes i importerede artikler. Rapporten understreger, at der er et akut behov for øget information og sporbarhed, hvis sikre strømme af genanvendte materialer skal fremmes, ligesom at der skal stilles større krav til kvalitetskontrol af de genanvendte materialer.

I rapporten fremhæver Kemikalieinspektionen også, at Sverige fortsat bør arbejde på at styrke informationskravene om kemikalier, evaluere stoffer og foreslå godkendelseskrav og forbud mod særligt farlige stoffer inden for EU, ligesom at markedskontrollen for især importerede varer skal styrkes.

Med udgangspunkt i dette arbejde har Kemikalieinspektionen også offentliggjort ny information og ny vejledning på deres hjemmeside, som skal fremme sikker genanvendelse af plast. Her findes blandt andet tips og råd om sikker og mere bæredygtig plast samt information om almindelige plastprodukter og stoffer, der kan vanskeliggøre genanvendelse af plast.

Læs mere
Du kan læse mere i rapporten ”Problematiska ämnen i plast som hindrar återvinning” som du finder her.
Du kan også læse mere om det bredere initiativ ”Giftfritt från början” her på Kemikalieinspektionens hjemmeside.
Endelig kan du finde mere information om stoffer, der kan hindre genanvendelse af plast, på denne hjemmeside.

Læs mere i vidensbanken

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.