Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Miljøstrategisk Årsmøde 2017

05. december 2017
Miljøstrategisk Årsmøde 2017
Den 30. november - 1. december afholdtes for 3. år i træk Miljøstrategisk Årsmøde på Aalborg Universitet i København. Formålet med Miljøstrategisk Årsmøde er at skabe et forum, hvor organisationer, foreninger, virksomheder og vidensinstitutioner på tværs af fagligheder kan sikre en fremadrettet diskussion og læring om den bæredygtige omstilling i Danmark. Visionen er at årsrapporterne skal bruges som rettesnor for fremtidig dialog og diskussion.

Temaerne for årsmødet var i år et kritisk perspektiv på cirkulær økonomi med temaet "Cirkulær økonomi fra et borger- og forbrugerperspektiv" samt et kritisk perspektiv på privatiseringen og udlicitering af samfundets infrastruktur med temaet "Infrastruktur, ejerskab & demokrati".

Cirkulær økonomi skal forankres lokalt
DAKOFA deltog i år i sessionen om cirkulær økonomi fra et borger- og forbrugerperspektiv. Henover de to dage blev det klart, at en omstilling til den cirkulære økonomi for borgere og forbrugere er afhængig af en lokal forankring af konceptet. Dette kom bl.a. til udtryk hos Københavns Kommune, som i forbindelse med byfornyelse i Sydhavnen oplever stor interesse og lyst til at arbejde med principperne i den cirkulære økonomi, når den faciliteres og skabes via projekter i lokalsamfundet.

Det samme gjorde sig gældende for deleøkonomiske principper hos Agenda Center i Albertslund Kommune. Her oplever man stor interesse for, og brug af, dele- og bytteordninger. Ordningerne implementeres via allerede eksisterende netværk i lokalområdet, eksempelvis gennem skoler, kollegier, forsamlingshuse eller boligforeninger. Albertslund Agenda Center understregede, at succesen i høj grad bundede i et stærkt lokalt sammenhold.

I nærmiljøer, hvor det lokale sammenhold var mindre eller mere svingende, oplevede virksomheden Naboskab, at det var svært at opretholde engagement og skabe resultater med cirkulære dele- og byttemodeller. Naboskabs forretningsmodel bygger på at producere og opstille bytte- og deleskabe i boligforeninger. Her opleves det dog ofte, at selvom skabene bliver taget godt i mod, bliver de kun brugt af få - men dedikerede - brugere. Naboskabs konklusion er, at for nogle hænger intentionen om bæredygtig livsførelse og miljøbevidsthed ikke altid sammen med den faktiske ageren i hverdagen.

Det socialøkonomiske aspekt
Miljøstrategisk Årsmøde bød også på en diskussion om den stigende interesse for reparation af produkter i stedet for blot at kassere ved første tekniske problem. Vi kender bl.a. til tendensen for den stigende interesse fra, og opblomstring af, reparationscafeer rundt om i landet. Dansk Affaldsforening fortalte bl.a. om deres forslag til en bedre reparationskultur, som bygger på tværgående samarbejder mellem kommuner, lokalt erhvervsliv og velgørende organisationer. Aktørerne bør kunne indgå i partnerskaber om reparation og videresalg af produkter, som er modtaget på kommunens genbrugspladser eller via andre velgørende organisationer. Inspirationen til forslaget kom fra nonprofit organisation Kringelwerk i Belgien, som er en offentligt støttet kæde af reparationsværksteder. Kringelwerk driver 113 butikker med over 5000 ansatte, og modtager offentlig støtte til deres ansættelser. Dansk Affaldsforening så en sådan forretningsmodel som en mulighed i Danmark, idet der argumenteres for, at kommunen i forlængelse af deres rolle på genbrugspladser samt indgående kendskab til lokalsamfundet, kan arbejde sammen med lokale virksomheder og velgørende organisationer om at stable socioøkonomiske virksomheder på benene. Forhåbningen er, at et sådant samarbejde vil skabe jobmuligheder for udsatte i kommunen samt rede flere produkter, inden de bliver til affald.
 
Læs mere om Miljøstrategisk Årsmøde her på www.miljostrategisk.dk hvor der kan findes beskrivelser og oplæg fra dagene, program samt forslag til årsrapporten for 2017.

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.