Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Laveste totaløkonomipriser = laveste klimabelastninger

24. juni 2020
Laveste totaløkonomipriser = laveste klimabelastninger
Dette er konklusionen i en ny rapport fra Miljøstyrelsen: ”Prisen for cirkulære indkøb”. For stort set alle produktområder, undersøgt i rapporten, viser der sig en sammenhæng mellem de laveste totaløkonomipriser og de laveste klimabelastninger.

Mange tænker, at hvis man tænker cirkulær økonomi ind i de offentlige udbud og derfor vælger produkter med lavest klimabelastning, vil dette føre til højere priser. Men rapporten viser, at dette tværtimod fører til lavere priser, når totaløkonomien vel at mærke tages i betragtning.

For produkter med kortere levetider som fx bærbare computere og hvidevarer konkluderes det, at forlængelse af produkters levetid er afgørende for at mindske udledningen af klimagasser. Længere produktlevetider behøver ikke nødvendigvis medføre krav om længere brugsperioder i den offentlige enhed, men kan blot indebære, at produktet bliver brugt i en anden anvendelse enten før eller efter anvendelsen i enheden fx ved køb af brugte hvidevarer eller køb af nye møbler med tilbagekøbsaftale efter endt brug.

Analysen konkluderer også, at der for en konkret case med anvendelse af krus på Århus Universitetshospital kan opnås en reduktion af klimagasser uden stigning i omkostninger ved at skifte fra engangsemballage til en flergangsløsning i enten plast eller porcelæn.

Du kan læse hele rapporten her på Miljøstyrelsens hjemmeside 

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.