Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Kan bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugspladserne genanvendes i fremtiden?

15. maj 2015
Kan bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugspladserne genanvendes i fremtiden?
Det var et af de spørgsmål, der blev sat til diskussion på DAKOFAs konference om bygge- og anlægsaffald d. 12. maj, da det dugfriske høringsudkast til bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret uforurenet bygge- og anlægsaffald (BEK 1662:2010) var til debat.

Med høringsudkastet inddeles sorteret bygge- og anlægsaffald nu i uforurenet bygge- og anlægsaffald (defineret som hidtil) og i bygge- og anlægsaffald forurenet med visse stoffer, hvor kun PCB lige nu er omfattet af reglerne. Det er imidlertid Miljøstyrelsens tanke, at også andre stoffer i bygge- og anlægsaffald kan indgå i sidstnævnte kategori. Således er vejen for branchens ønske om grænseværdier for andre af de velkendte problematiske stoffer banet, og håbet er, at disse relativt hurtigt bliver omfattet af lovgivningen.

Grænseværdi for PCB
Der foreligger nu et forslag til grænseværdi for betinget anvendelse af bygge- og anlægsaffald forurenet med PCB. Det foreslås, at bygge- og anlægsaffald med et PCB-indhold på maksimalt 2 mg PCB-total/kg må anvendes under visse restriktioner. PCB-indholdet skal være målt inden nedrivning, ved kilden og i overfladen (ikke nærmere specificeret). På konferencen blev der åbnet for en diskussion af, om grænseværdien vil betyde, at der ikke vil blive saneret, hvis grænseværdien blot er overholdt, heller ikke selvom det vil være muligt at rense. Diskussionen skal også ses i lyset af, at rensede materialer under ingen omstændigheder vil kunne betragtes som uforurenede.

Der blev på konferencen også spurgt til, hvordan den nye §13 skal forstås. Umiddelbart læses høringsforslaget som, at sorteret lettere PCB-forurenet bygge- og anlægsaffald kun kan anvendes, hvis affaldet ikke indeholder andre miljøfarlige stoffer. Spørgsmålet er, om det betyder, at hvis affaldet indeholder både PCB (under grænseværdien) og andre stoffer (i moderate mængder), så skal affaldet deponeres (jf. §13 stk. 1 og 2). Der blev også spekuleret over, hvor store mængderne af bygge- og anlægsaffald udelukkende indeholdende PCB egentlig er? Disse spørgsmål og andre tages igen op til diskussion på DAKOFAs netværksmøde d. 28. maj.

Bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugsstationerne
Tilbage til genbrugsstationerne. At grænseværdien er defineret som PCB-indhold målt inden nedrivning, ved kilden og i overfladen betyder, at den ikke vil kunne anvendes for bygge- og anlægsaffald fra genbrugspladserne. Det vil sige, at bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugspladserne udelukkende kan anvendes, hvis det er uforurenet eller hvis det ikke er forurenet med PCB. Med den viden, der foreligger om miljøfremmede stoffer i affaldet fra genbrusstationerne, er det vanskeligt at fastholde, at affaldet med høj grad af sikkerhed ikke indeholder forurenende stoffer, herunder også PCB. Affaldet stammer fra mange små kilder, men oprindelsen er ukendt. Samtidig vides det ikke, om affaldet er anmeldt, screenet og saneret. Da der efter de nye regler ikke vil være mulighed for at meddele §§19 eller 33 godkendelse til anvendelse, blev der på konferencen peget på at bygge- og anlægsaffald fra genbrugspladserne i fremtiden højst sandsynligt bør gå til deponering.

Med høringsudkastet er der sat en retning for at håndtere og udsortere farlige stoffer for bygge- og anlægsaffaldet. Det er forsøgt at gøre reglerne enkle og operationelle, men der er stadig behov, for at branchen spiller aktivt og konstruktivt med for, at reglerne får den ønskede effekt.
DAKOFA holder netværksmøde d. 28. maj 2015 om høringsudkastet. Her vil aktørerne give deres syn på forslaget til de nye regler og netværket vil diskutere, hvordan man bedst muligt kan understøtte, at forslaget får den ønskede effekt.

Se høringsmaterialet på
hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/52518

Frist for høringssvar senest tirsdag den 30. juni 2015, kl. 16.00. Høringssvar sendes til mst@mst.dk med kopi til lilst@mst.dk og asn@mst.dk med angivelse af journalnummer MST-7549-00057 i emnefeltet.

Miljøstyrelsen holder et høringsmøde om ændringerne tirsdag den 16. juni 2015, kl. 14.00 – 15.00 i Miljøstyrelsen, Strandgade 29, 1401 København K. Tilmelding skal ske på e-mail adressen mst@mst.dk med angivelse af journalnummer MST-7549-00057 i emnefeltet senest mandag den 8. juni 2015.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.