Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Væsentligt uudnyttet potentiale for genanvende af glas fra bygge- og anlægssektoren

23. juni 2016
Væsentligt uudnyttet potentiale for genanvende af glas fra bygge- og anlægssektoren
Et nyt studie fastlægger mængderne af brugt glas fra bygge- og anlægsbranchen i hele EU-28. Studiet peger på væsentlige mængder i alle medlemsstater, også i Danmark, som i øjeblikket ikke i betydeligt omfang indsamles til genanvendelse. Miljøpotentialet er stort, mens der er mere tvivl om de økonomiske incitamenter.

For første gang er mængderne af glasaffald fra bygge- og anlægssektoren i hele EU-28 blevet kvantificeret. Dataene viser, at der i 2013 var 1,5 million tons glas fra branchen, hvilket er 20 % mere end tidligere estimater. Mere end 80 % af de estimerede affaldsmængder stammer fra renovering, mens kun knap 20 % stammer fra nedrivning, mens selve byggefasen har ikke været inkluderet i studiet, idet man har erfaring med, at denne fase resulterer i relativt små mængder. Under den nye dataindsamling har man også kunnet konstatere, at knap 60 % af det brugte glas stammer fra boligmassen mens de øvrige 40 % stammer fra øvrigt byggeri.

Danmark (igen) i førertrøjen ift. affaldsmængderne
De nye data viser også, at der i Danmark i 2013 var knap 38.000 tons brugt glas fra bygge- og anlægssektoren, hvoraf mere end 30.000 tons menes at stamme fra renoveringsprojekter. De danske mængder af både glasaffald fra boligmassen og fra øvrigt byggeri ligger i toppen for de 28 EU-lande, og faktisk så højt, så Danmark producerer mere end dobbelt så meget glasaffald per indbygger som den gennemsnitlige Europæer. Om de danske data reelt dækker over de største affaldsmængder eller om de blot afspejler, at danskerne er bedre til at holde styr på og indberette mængder er imidlertid uvist.

Seks case-studier fra udvalgte europæiske lande underbygger de overordnede data, ved at give indsigt i hvordan glasaffaldet på nuværende tidspunkt håndteres. I Danmark er der allerede etableret forskellige aktiviteter, som skal øge både indsamlingen og genanvendelse af glas fra bygge- og anlægssektoren, men rapporten viser altså, at der fortsat er mulighed for forbedring.  

Men kan det betale sig?
Studiet understreger, at der ikke skal herske tvivl om, at øget indsamling og genanvendelse af glasaffaldet vil være en fordel for miljøet, både i forhold til reduktion af drivhusgasemissioner, sparede ressourcer og bedre affaldshåndtering.

Studiet peger imidlertid også på, at der i en række forskelige scenarier er store variationer i forhold til, om det rent økonomisk kan betale sig at genanvende glasset. Det er især adskillelse og transport af det brugte glas, som bonner ud i forhold til de økonomiske omkostninger. Man anbefaler derfor, at genanvendelsen ikke nødvendigvis behøver at foregå i et lukket kredsløb (planglas til planglas) men i stedet, at man er åben over for at anvende glasaffaldet i andre dele af industrien, som rent fysisk ligger i nærheden af det sted, hvor glasset i første omgang bliver til affald. På den måde forventes det, at indtægterne fra salg af det brugte glas vil kunne gøre en væsentlig forskel i det samlede økonomiske regnskab. Samtidig foreslår man, at øget fokus på effektiv (og fortrinsvis lokal) returlogistik kan være en effektiv vej til at nedbringe de samlede omkostninger. Beregningerne viser, at det bedste sted at sætte ind vil være inden for renoveringsprojekterne.

I rapporten tager man ikke direkte stilling til, hvilken type administrative, økonomiske eller politiske instrumenter, som ville kunne understøtte øget genanvendelse af glasset, men man konstaterer dog helt generelt, at et gennemtænkt sæt rammebetingelser vil kunne betyde en væsentlig forskel i forhold til at øge incitamenterne til at genanvende mere glas.


Læs hele rapporten her

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.