Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Hvor mange prøver skal man tage? - og hvad skal der ske med B&A-affaldet fra genbrugspladserne?

23. september 2015
Hvor mange prøver skal man tage? - og hvad skal der ske med B&A-affaldet fra genbrugspladserne?
Der var stor lyst og vilje, da DAKOFAs netværk for bygge- og anlægsaffald var samlet for at diskutere prøvetagning i forbindelse med miljøkortlægning af byggeri inden renovering eller nedrivning. Samme dag var også spørgsmålet om kvalitet af bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugsstationerne til debat.

Hvor mange prøver skal der tages? 

Der er et udtrykt behov for at der opstilles retningslinjer for prøvetagning og analyse i forbindelse med orienterende undersøgelser og kortlægning af problematiske stoffer i byggeri og anlæg.  Et af de helt centrale spørgsmål, som alle gerne vil have et enkelt svar på, er ”hvor mange prøver skal der tages?”, og det svar er slet ikke så let endda at give.

Deltagerne på netværksmødet blev derfor bedt om at forholde sig til en række spørgsmål som er centrale for emnet, herunder om det er muligt at definere et eller flere krav til antallet af prøver og om det er rimeligt at udtage samleprøver og hvornår?

Diskussionerne på mødet viste med tydelighed, at der blandt branchens aktører er forskellig praksis og holdninger. Dog kunne der fra diskussionerne udledes nogle mere generelle træk. Der var enighed om, at antallet af prøver bør afhænge af, om der er tale om en orienterende undersøgelse eller en kortlægning. Samtidig blev det foreslået, at differentiere mellem type af bygninger (f.eks. parcelhuse, erhvervsejendom, bolig kompleks osv). Der var enighed om at det kunne være nyttigt at opstilles vejledende intervaller for antal af prøver afhængig af bygningstype og bygningselement. Samtidig bør der ved prøvetagning være fokus på at frikende rene materialer til genanvendelse. Holdningerne var mere delte i spørgsmålet om anvendelsen af samleprøver.

Endelig blev det diskuteret, hvordan man vurderer resultaterne, hvis der er udtaget mere end en prøve af samme materiale. Flere muligheder blev diskuteret - herunder ”50%-reglen” som kendes fra jordområdet. Netværket foreslår, at der i sektoren opnås konsensus om hvordan vurderingen af flere resultater udtaget fra samme materiale foretages.

Som der er tradition for i netværket sammenfattes resultaterne af formiddagens diskussioner i et ”Viden om”-ark om prøvetagning og analyse.

 

Hvad skal der ske med bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugspladserne?

Kvaliteten af bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugspladserne har i den seneste tid været til debat i sektoren. Undersøgelser fra Dansk Affaldsforening har vist, at der kan påvises et indhold af problematiske stoffer i affaldet fra genbrugsstationerne, herunder PCB i moderate koncentrationer. Senest blev der med et indlæg i Ingeniøren (31. august 2015) rejst tvivl om, hvorvidt bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugsstationerne fortsat kan genanvendes eller skal deponeres, hvis høringsudkastet til revision af Bekendtgørelse 1662:2010 gennemføres.

Netværket brugte derfor eftermiddagen på at diskutere, om bygge- og anlægsaffald sammenblandet fra mange små kilder (herunder affaldet fra genbrugspladserne) fortsat kan håndteres under den gældende definition af uforurenede materialer (jf. BEK 1662:2010)

Bedre sortering 

Et oplagt tiltag for at opnå bedre kvalitet kunne være mere sortering. Netværket diskuterede om det på baggrund af erfaringer om forekomsten af problematiske stoffer i forskellige typer materialer vil være muligt gennem fysiske tiltag som f.eks. kildesortering eller eftersortering at forbedre kvaliteten af bygge- og anlægsaffaldet på genbrugspladserne. Det kunne være udsortering af materialer f.eks. til genbrug, som sjældent ses forurenet men det kunne også være materialer, hvor sandsynligheden for forurening er større.

Vestforbrænding fortalte, at de netop nu igangsætter et forsøg, hvor det er målet gennem udsortering af potentielt forurenede materialer at opnå uforurenede fraktioner. Læs evt. om forsøget her.

Flere mente dog, at der fortsat er risiko for, at der utilsigtet kommer materialer med et indhold af forurenende stoffer, som ikke er synlige i containerne med uforurenede materialer. 

Sporbarhed og kontrol

Hvis der kan opnås sporbarhed på, hvor affaldet stammer, om det er screenet, kortlagt og saneret, og om det er anmeldt, som reglerne kræver, vil det kunne bidrage til øget sikkerhed for uforurenede materialer. Erfaringer fra deltagere netværket har dog vist, at selv med øgede information, bemanding og hjælp på pladserne er det vanskeligt at opnå den ønskede sikkerhed. Samtidig mente flere at det i praksis vil være umuligt at sikre sporbarheden på alt hvad der kommer på pladserne. Der vil således altid være en risiko for at forurenede materialer havner det forkerte sted.

Blandet affald fra mange små kilder må håndteres i en adskilt strøm  

Efter til tider intense og livlige diskussioner var der i netværket en generel holdning til, at det vil være vanskeligt at opnå en høj grad af sikkerhed for, at materialerne er uforurenede. Derfor var der i netværket også en generel enighed om, at bygge- og anlægsaffaldet fra genbrugspladserne (blanding af små mængder fra mange kilder) som udgangspunkt bør håndteres som en separat strøm og genanvendes under forhold, hvor der er taget hensyn til, at materialerne kan indeholde problematiske stoffer.

Se oplæggene fra netværksmødet her

 

Læs mere i vidensbanken

Bygge- og anlægsaffald
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.