Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Hvor kommer engangsplasten fra, og hvor meget er der?

25. maj 2021
Hvor kommer engangsplasten fra, og hvor meget er der?
Ny rapport kortlægger engangsplastens globale veje fra finansiering over produktion til affald. Få virksomheder kan gøre en stor forskel.

Rapporten, som er udgivet af den australske NGO Minderoo Foundation, viser en lang række nye og interessante perspektiver på verdens engangsplastkredsløb. Af de ca. 130 millioner ton engangsplast, der ifølge rapporten bliver til affald årligt, bliver ca. 190.000 ton forbrugt i Danmark. Danmark er dermed nummer 25 i verden over de mest engangsplastforbrugende lande – når der tages højde for indbyggertal. I absolutte tal er Danmark nummer 58 på listen over engangsplastaffaldsproducerende lande (til sammenligning er Danmark det 113. største land, målt på antallet af indbyggere (2019 FN)).

Udvalgte konklusioner i rapporten er:

  • 20 virksomheder producerer halvdelen af verdens engangsplast – og top 100 producerer over 90 %.

o   Af ca. 300 polymerproducenter i verden er en meget lille del af dem så betydningsfulde, at de reelt kan gøre en global forskel.

  • Ca 98 % af verdens engangsplast kommer fra ny fossil plast.

o   Mindre end 2 % af engangsplastproduktionen kommer fra genanvendte eller biogene kilder.

  • De næste fem år er verdens kapacitet til produktion af fossilbaseret engangsplast planlagt til at vokse med ca. 30 %
  • Ca. 30 % af verdens engangsplastproduktion er statsejet.
  • 5-10 % af det forbrugte engangsplast ender i verdenshavene.

Rapporten behandler mange øvrige aspekter på det globale kredsløb af engangsplast og udleder mange andre konklusioner, end der her er taget med.

Gå på opdagelse i rapporten og dens interaktive sankey diagrammer her

Læs mere i vidensbanken

Plast

Tags

Plast
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.