Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Godt for miljøet at genanvende lettere forurenede kartoner og drikkevareemballager

29. august 2016
Godt for miljøet at genanvende lettere forurenede kartoner og drikkevareemballager
Der er i Danmark et stort potentiale i at øge genanvendelsen af lettere forurenede kartoner og drikkevareemballager på 15.000 tons/år, når det indsamles sammen med pap og det koster ikke ekstra. Samtidig er det godt for både miljø og klima. Madrester, plast, aluminium mv. er ingen hindring for at genanvende fraktionen. Det fremgår af Miljøstyrelsens Genanvend.mst.

Mange af vores nabolande har netop indsamlet disse affaldsfraktioner længe f.eks. Sverige og har gode erfaringer på området. Kun Fredericia Kommune indsamler kartoner og drikkevareemballager sammen med pap i Danmark i dag. En række andre kommuner har lavet forsøg med indsamling sammen med pap som f.eks. København, Faxe og Rødovre starter snart et forsøg for ca. 1.500 husstande. Vejen Kommune indsamler fraktionen sammen med pap, papir, aviser, plastfolie og tekstil.

At blande lettere forenede kartoner og pizzabakker sammen med pap giver dog problemer med genanvendelsen for danske papirfabrikker. Hos Skjern Papirfabrik udtaler Miljøleder Nana Trelborg Simonsen:

”Vi finder det fra Skjern Papirfabrik meget problematisk med Miljøstyrelsens forslag omkring genanvendelse af lettere forurenede emballager og drikkevareemballager sammen med pap. Hvis de omtalte fraktioner begynder at komme i returpappet, vil vi ikke længere kunne anvende pappet til vores papirproduktion. Som den ene af to mulige aftagere af returpapir i Danmark, vurderer vi, at miljøgevinsten samlet set udebliver, hvis returpappet i Danmark skal eksporteres, og vi som producenter samtidig skal købe al returpap i udlandet.”

Hvad er lettere forurenede kartoner og drikkevareemballager?
Fraktionen består typisk af forskellige blandinger af plast, aluminium og fibre:
- Mælkekartoner og juicekartoner, der består af ca. 80 % fibre og 20 % LDPE (plast).
- Yoghurt-kartoner, sovse-kartoner og lignende, der består af 80 % fibre og 20 % LDPE.
- Pizzabakker, havregrynspakker og lignende, der består af 100 % fibre.

En fraktion af lettere forurenede kartoner og drikkevareemballager udgøres typisk af nedenstående ting:
- Pizzakartoner
- Drikkekartoner med eller uden plast og aluminium
- Pakninger til cornflakes/havregryn mv.
- Vaskemiddelspakninger
- Yoghurt- og sovsekartoner (helst skyllet)
- Pap
- Karton
- Skrivepapir
- Papir med tryk
- Fastfood-æsker (McDonalds, Burger King mv.)
- Bag-in-box (vin)
- Melposer
- Engangstallerkener og -krus lavet af papir
- Grillposer
- Kagepapir
- Toiletruller

Anlæg, der kan behandle fraktionen
Der er anlæg, der kan behandle denne lettere forurenede fraktion, hvor fibrene skilles fra plast, aluminium mv. og afsættes til genanvendelse. Nogle anlæg genanvender også plasten. Indsamles fraktionen sammen med plast og metal, som derefter eftersorteres viser erfaringerne, at fraktionen bliver mere forurenet end hvis den indsamles sammen med pap.

De anlæg, der kan modtager fraktionen indsamlet med pap er bl.a. Fiskeby i Norrköping i Sverige (kapacitet: over 300.000 tons pr år), Stora Enso i Varkaus i Finland (kapacitet: ca. 50.000 tons pr år), samt Emsland i det nordlige Tyskland.

Økonomi og priser
Det kan betale sig at genanvende mælkekartonen og pizzabakken selvom priserne svinger meget afhængig af udbud og efterspørgsel. Prisen på pap er typisk på 760-785 kr./ton. Hvis kartoner, pizzabakker mv. indsamles sammen med pappet falder prisen med ca. 200 kr./ton. Til gengæld øges mængden og der spares på forbrændingsafgiften. Eksempler viser, at hvis mængden af pap øges med 20 % ved husstandsindsamlingen vil det være nogenlunde omkostningsneutralt. Omkring 40 % af fraktionen af let forurenet pap- og kartonemballage er erfaringsmæssigt drikkekartoner jf. Fiskeby i Sverige.

Læs mere på Miljøstyrelsens Genanvend.mst her

 

 

 

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.