Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Erfaringsopsamling fra tekstilpartnerskabet ReYarn

25. august 2023
Erfaringsopsamling fra tekstilpartnerskabet ReYarn
Københavns Kommune har netop offentliggjort ReYarn-rapporten, der samler op på den læring, der har været i partnerskabet.

Igennem et samarbejde, på tværs af en række aktører, har der blandt andet været arbejdet med udvikling af manuel for-sortering, med fokus på lokal genbrug og minimering af tekstilaffald og med udvikling af cirkulære tekstilprodukter, baseret på mekanisk genanvendelse, til brug i den offentlige sektor. I forbindelse med ønsket om at afsætte tekstilprodukterne i den offentlige sektor er der også høstet erfaringer, hvad angår offentlige indkøbskriterier.

Følgende læringspunkter fremhæves på Københavns Kommunes hjemmeside:

  • I cirkulære samarbejder skal folk ikke kun samarbejde, men også arbejde på en anden og helt anderledes måde (både fysisk og operationelt) sammen med potentielle konkurrenter. Erfaringen var, at det tager tid selv for professionelle at lære at sortere på en ny måde.
  • Det blev vurderet, at en meget lille del af de indsamlede tekstiler (CPH original) var ”godt genbrugstøj” egnet til salg i danske genbrugsbutikker.
  • Mekanisk genanvendte fibre har deres fordele, da de kan oparbejdes, selv af relativt komplekse mix/sammensætninger af fibre – og kan produceres i store mængder. I ReYarn viste det sig, at tekstiler baseret på mekanisk genanvendte tekstiler var oplagt at bruge til produktion af boligtekstiler (viskestykker, pudebetræk, gardiner m.v.) samt metervarer til produktion af ”let” arbejdsbeklædning.
  • Offentlige udbud kan spille en væsentlig rolle i at skabe en efterspørgsel på tekstiler/-produkter baseret på genanvendte fibre, men skal udformes på en måde, så de understøtter innovation og dermed kan medvirke til at fremme et marked, der stadig ikke er modent.
  • Da de fleste udbud dækker over en bred række af produktkategorier (som er meget forskellige ift. Hvad produkterne skal anvendes til og i hvor lang tid) bør det overvejes, om udbud, som omfatter færre produktkategorier, i større grad vil kunne opfylde cirkulære indkøbskrav.
  • Da markedet stadig fungerer efter lineære principper, har det været svært for ReYarn-partnerne at blive fuldt ud cirkulære på én gang. Innovation tager tid og er ressourcekrævende (tid/økonomi). I projektet arbejdede partnerne med at teste og udvikle samtidig med, at de driftede deres forretning. Det kræver dedikation og prioritering at omstille til en mere cirkulær forretningsmodel og praksis.

 

Læs mere her

Du kan læse hele rapporten her 

Læs også nyheden om rapporten her på Københavns Kommunes hjemmeside

Læs mere i vidensbanken

Tekstiler
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.