Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Cirkulære drikkevareemballager fra 2030

11. marts 2021
Cirkulære drikkevareemballager fra 2030
Union of European Soft Drinks Association (UNESDA) har netop lanceret en vision om, at EU's drikkevareemballager skal være fuldt ud cirkulære inden 2030.

Mere specifikt er visionens overordnede mål for 2030, at:

  • 90% af alle drikkevareemballager skal indsamles
  • PET flasker skal produceres af 100% genanvendeligt og/eller fornybart PET-materiale (hvor det er teknologisk eller økonomisk muligt)
  • miljøpåvirkningen fra emballagerne reduceres samt at brug af genpåfyldelige flasker øges

For 2025 er målet, at alle emballager skal være egnet til genanvendelse samt at PET flaskerne produceres med mindst 50% genanvendt materiale.

Visionen, der blev lanceret med en pressemeddelelse, fokuserer på alle drikkevareemballager af både plast, metal og glas og er baseret på tre overordnede cirkulære principper, nemlig indsamling, genanvendelse samt reduceret forbrug og øget genbrug. I forbindelse med lanceringen sagde Ian Ellington, præsident for UNESDA samt SVP og Chief Category Officer fra PepsiCo Europe, at ”Vores mål er, at drikkevareemballager opnår fuld cirkularitet og anerkendes som en ressource i den cirkulære økonomi: de har værdi, de kan genanvendes, de kan indsamles og anvendes som genanvendt råvare i nye produkter. Vi mener, at emballager er en ressource, der aldrig bør spildes og vi træffer derfor adskillige foranstaltninger for at opnå fuld cirkularitet og for at understøtte den Europæiske Kommissions dagsorden med at fremskynde overgangen til en grøn økonomi."

Hvordan skal de nå derhen?
UNESDA støtter fuldt ud EU's ambition om at gøre Europa til verdens første klimaneutrale kontinent i 2050 ved bl.a. at opbygge en europæisk cirkulær økonomi, herunder også cirkulære emballager. Ifølge branchen er innovation kernen i cirkularitet, og man vil derfor fortsætte med at investere i genanvendelsesteknologier, herunder bedre genanvendelse, der fremmer effektivitet og økonomiske ydeevne. Ved at kombinere mekanisk genanvendt PET, forbedret genanvendt PET og fornybar PET er det ifølge UNESDA muligt at reducere emballagernes klimapåvirkning.

For at kunne levere på sin vision har sektoren brug for sammenhængende støtte fra både EU-myndigheder og nationale regeringer, herunder:

  • et langsigtet perspektiv, juridisk vished samt beskyttelse af det indre marked
  • et velfungerende sekundært råvaremarked, der giver branchen adgang til rPET af tilstrækkelig høj kvalitet til at kunne opfylde sine forpligtelser i henhold til EU-lovgivningen, men uden samtidig at gå på kompromis med sikkerhedsstandarder og at undgå downcycling
  • øgede investeringer i affaldshåndtering og infrastruktur for genanvendelse
  • en EU-ramme, der fremmer innovative teknologier for genanvendelse
  • EU-fastsatte minimumskrav til nye retursystemer i hele Europa
  • klare definitioner af genanvendelighed, der fremmer innovation og investeringer.

Læs mere

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.