Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Anbefalinger, der skal sikre effektiv indsamling af elektronikaffald i Danmark

20. december 2016
Anbefalinger, der skal sikre effektiv indsamling af elektronikaffald i Danmark
På en konference afholdt d. 19. december præsenterede Partnerskabet for indsamling af elektronikaffald 5 anbefalinger, som skal sikre fortsat god indsamling af elektronikaffald i Danmark, så WEEE-direktivets indsamlingsmål kan nås.

De 5 anbefalinger (direkte gengivet) er:

1. Gevinsten skal følge anstrengelsen – ny incitamentstruktur for indberetning

Partnerskabet anbefaler:

  • At det gøres lovligt for indsamlere og affaldsbehandlere at indsamle elektronikaffald fra husholdninger. For at sikre at kvaliteten af affaldsbehandling bevares, anbefaler partnerskabet samtidig, at lovgivningen sikrer, at alle der håndterer elektronikaffald lever op til kvalitetskravene for behandling af elektronikaffald, samtidig med at tilsyn­ og håndhævelsesindsatsen indrettes til også at håndtere denne opgave. En mulighed i den sammenhæng er at indføre krav om, at affaldsbehandlere og indsamlere af elektronikaffald skal være certificeret efter europæiske standarder for affaldsbehandling af elektronikaffald.

2. Det skal være nemt at indberette indsamlede mængder

Partnerskabet anbefaler: 

  • At der etableres én dataindgang for de aktører, der skal indberette indsamling af elektronikaffald. Indgangen skal tage udgangspunkt i de to eksisterende systemer og skal udvikles i dialog med brugerne. Datasystemet skal være baseret på et enkelt og ensartet sæt af affaldskoder og give mulighed for kvalitetssikring af data. Udviklingen af datasystemet bør inddrage andre landes gode erfaringer.
  • At der på europæisk niveau arbejdes på at få harmoniseret affaldskoderne for elektronikaffald i hhv. affalds­ rammedirektivet og WEEE­direktivet.
  • At der sideløbende med udvikling af én data­indgang gennemføres informationskampagne målrettet affaldsbehandlere, indsamlere og detailhandlen om korrekt indberetning i de 2 nuværende datasystemer. Kampagnen skal udvikles i dialog med brugerne og være baseret på nem og lettilgængelig information.


3.     Elektronik skal op af skufferne og skabe værdi

Partnerskabet anbefaler:

  • At der igangsættes en koordineret og prioriteret indsats i samarbejde mellem myndigheder (politi og kommuner), så håndhævelsen og indsatsen mod tyveri af affald intensiveres. Partnerskabet foreslår, at der etableres en form for fælles indberetningssystem af tyveri, så politiets indsats kan kvalificeres og systematiseres.
  • At der i samarbejde mellem myndigheder gennemføres et nabotjek af andre landes håndtering af tyveri af affald.

4.Aktiv håndhævelse af tyveri af elektronikaffald

Partnerskabet anbefaler:

  • At der igangsættes en koordineret og prioriteret indsats i samarbejde mellem myndigheder (politi og kommuner), så håndhævelsen og indsatsen mod tyveri af affald intensiveres. Partnerskabet foreslår, at der etableres en form for fælles indberetningssystem af tyveri, så politiets indsats kan kvalificeres og systematiseres.
  • At der i samarbejde mellem myndigheder gennemføres et nabotjek af andre landes håndtering af tyveri af affald.

5.Fortsæt dialogen om producentansvar i et cirkulært perspektiv

Partnerskabet anbefaler:

  • At der etableres et forum med halvårlige møder og faste deltagere på tværs af værdikæden. Hovedformålet er at følge op partnerskabets anbefalinger, men forum­ met kan også være med til at sikre et kontinuerligt arbejde med at optimere producentansvarssystemet så det understøtter cirkulær økonomi og medfører mindst mulige administrative byrder for alle aktører.
  • At der gennemføres en grundig evaluering af producent­ ansvaret i et fremtidsrettet perspektiv, så der sikres et levedygtigt system også ud i fremtiden.

Grundlaget for de 5 anbefalinger, som partnerskabet nu videregiver til Miljøstyrelsen, er en række undersøgelser udført under partnerskabet, med det formål at kortlægge strømmene af elektronikaffald i Danmark. Disse gav anledning til følgende konklusioner fra partnerskabet:

”Indsamlingssystemet for elektronikaffald er komplekst med mange forskelligartede aktører involveret, og der kan derfor ikke peges på en enkelt forklaring eller årsag til de manglende mængder.

Der sker en høj grad af indsamling af elektronikaffald i Danmark, men en stor del af indsamlingen sker uden om producentansvarssystemet. Hovedproblemet er derfor ikke hvem der indsamler, men at disse mængder ikke bliver korrekt registreret som indsamlet.

At der på baggrund af en mængdemæssig betragtning bør fokuseres på at udvikle initiativer målrettet nedenstående 4 skyggestrømme:

  • Indsamling af elektronikaffald fra virksomheder (estimeret 15.450 ton/år)
  • Udtjente hvidvarer tages retur, når nye installeres hos forbrugeren (estimeret 17.500 ton/år)
  • Tyveri fra genbrugspladser og storskraldsindsamling + salg af elektronikaffald til ikke-godkendte indsamlere (estimeret 12.500 ton/år)
  • Akkumulering i samfundet grundet demografisk udvikling (estimeret 8.600 ton/år)” 

Anbefalingerne er udarbejdet af partnerskabets styregruppe og en tilhørende arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra KL, Dansk Erhverv, GI og DI 

Læs mere i vidensbanken

Elektronikskrot/WEEE
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.