Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: 6 politiske initiativer om cirkulær økonomi på 4 år

30. november 2023
6 politiske initiativer om cirkulær økonomi på 4 år
Miljøministeriet har netop udsendt høringsudkast til ”Natur- og miljøpolitisk redegørelse”. Cirkulær økonomi har 5 indikatorer og 6 politiske, gennemførte initiativer. Høringsfristen er 31. december 2023.

Formålet med ”Natur- og miljøpolitisk redegørelse”, som udkommer hvert 4. år, er at give ”en samlet beskrivelse af større og væsentlige politiske initiativer på natur- og miljøområdet. Redegørelsen er dermed ikke en fyldestgørende liste over samtlige initiativer på natur- og miljøområdet, men beskriver kort udvalgte større og væsentlige initiativer,” som det fremgår af det medfølgende høringsbrev.

Redegørelsen har 4 overordnede emner, som er ”Naturen på land og i havet”, ”Forurening”, ”Cirkulær Økonomi” samt ”Klimatilpasning”.

Under Cirkulær Økonomi fremgår følgende status:

”I Danmarks miljøtilstandsrapport er der fem indikatorer for cirkulær økonomi: Ressourceproduktivitet, forbrug og udbud af miljømærkede produkter og services, produktion af husholdningslignende affald pr. borger, behandling af affald produceret i Danmark samt genanvendelse af emballageaffald. Der er modsatrettede tendenser i udviklingen for disse indikatorer.

Ressourceproduktiviteten
Ressourceproduktivitet er en opgørelse af, hvor meget økonomisk værdi der genereres, sammenholdt med mængden af materialer, der er forbundet med vores forbrug. I 2021 lå ressourceproduktiviteten på 14,8 kr. per kilo, hvilket er nogenlunde stabilt i forhold til de foregående år.

Miljømærkede produkter
Antallet af svanemærkede produkter og services lå i 2021 på ca. 21.000. Dette er mere end en fordobling fra 2015, hvor niveauet var på ca. 9.000. Det store udbud bidrager til at gøre det nemmere for forbrugerne at købe mere miljøvenligt.

Husholdningslignende affald
Mængden af husholdningsaffald og lignende affald fra andre kilder lå i 2021 på 754 kg. pr. indbygger. Dette er et fald fra niveauet i 2019 og 2020 på hhv. 807 og 813 kg. pr. indbygger, men ikke væsentligt under niveauet i 2017 og 2018, på hhv. 779 og 774 kg. pr. indbygger. Udsvinget i 2019-20 kan skyldes nedlukningen i forbindelse med covid-19, hvor der i mange danske hjem blev ryddet op og smidt ud i større omfang end normalt.

Behandling af affald produceret i Danmark
Den samlede andel af affald, der er indsamlet til genanvendelse, lå på 47 pct. i 2021. Andelen af affald indsamlet til anden endelig materialenyttiggørelse er steget fra 25 pct. i 2020 til 27 pct. i 2021. Samtidig er andelen af affald til forbrænding faldet fra 25 pct. i 2020 til 23 pct. i 2021.

Genanvendelsen af emballageaffald
I 2020 lå genanvendelsen af emballageaffald på 64 pct. For de fleste typer emballage ligger genanvendelsen generelt højt. Det gælder dog ikke for plastemballageaffald, hvor man til gengæld kan se en stigning i genanvendelsen fra 14 pct. i 2018 til 23 pct. i 2020.”


Herefter fremgår en ”politisk vision”, der lyder som følger:

”Regeringen vil fortsat arbejde mod de visioner og målsætninger, der fremgår af Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi samt Handlingsplan for cirkulær økonomi.

Visionerne fra den politiske aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi er, at affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030, at udsortere 80 pct. af dansk plastik fra forbrændingen i 2030, samt at affaldskurven skal knækkes –mindre affald, mindre spild og mere genbrug. Det skal bl.a. ske ved, at Danmark får kvantitative reduktionsmål i forbindelse med fastsættelsen af sådanne mål i EU.

I den nuværende Handlingsplan for cirkulær økonomi er målsætningerne at sikre mindre affald og bedre udnyttelse af naturressourcerne, at alle offentlige indkøb skal være miljømærkede i 2030, at sikre mere og bedre genanvendelse, at reducere mængden af marint affald væsentligt, at sikre mere værdi fra fornybare råvarer, at reducere mængden af madaffald i alle led af værdikæden for fødevarer, at reducere miljøbelastningen fra byggeri og nedrivning, samt at reducere forbruget og forbedre genbrug og genanvendelsen af plastik.

Regeringen vil gennemføre en plasthandlingsplan med det mål at få nedbragt plastik i den danske natur. Regeringen vil derudover tage initiativ til en råstofplan, som understøtter en bæredygtig udvinding af sand og grus samt mere genanvendelse af byggematerialer, og at regeringen vil nedbringe klimaaftrykket på offentlige indkøb, herunder også indkøb af transport og opførelse af offentlige bygninger.

Endvidere vil regeringen undersøge konsekvenserne af at opsætte et mål for CO2e-aftrykket for det danske forbrug.

Udover de nationale indsatser, spiller EU en afgørende rolle for Danmarks omstilling til cirkulær økonomi. Dels fordi den cirkulære værdikæde går på tværs af landegrænser, og dels fordi store dele af den danske regulering af cirkulær økonomi har ophæng i EU-retten. Derfor er det en helt central del af regeringens arbejde med cirkulær økonomi at påvirke den europæiske udvikling.

På denne måde, kan vi sikre ambitiøse ændringer og reducere miljø- og klimabelastningen fra alle 450 mio. EU-borgere og EU’s samhandelspartnere. Regeringen støtter generelt EU-Kommissionens høje ambitionsniveau for omstillingen til cirkulær økonomi, der bl.a. er kommet til udtryk i de igangværende forhandlinger om Ecodesign-forordning, Emballageforordningen, Affaldstransport-forordningen, Direktivet om grønne anprisninger og Affaldsrammedirektivet.”

Endelig opsummeres der 6 politiske initiativer under cirkulær økonomi. Disse er:

  • Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi
  • Handlingsplan for cirkulær økonomi
  • Politisk aftale om producentansvar for emballage og engangsplastprodukter
  • Opfølgende aftale om Klimaplanen
  • Revision af POP-forordningen
  • Batteriforordningen


Du kan læse høringsudkast til den natur- og miljøpolitiske redegørelse ved at trykke hér. Høringsbrevet finder du hér. Høringsfristen er 31/12 2023.

 

 

Læs mere i vidensbanken

Cirkulær økonomi
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.