Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Vejledning om basistilstandsrapporter for deponeringsanlæg

08. maj 2017
Vejledning om basistilstandsrapporter for deponeringsanlæg
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan man nu finde uddybende vejledning om særlige problemstillinger vedrørende basistilstandsrapporter. Dette omfatter også udarbejdelse af basistilstandsrapporter for deponeringsanlæg.

IE-direktivet som trådte i kraft i 2013 indeholder krav til kortlægning af basistilstanden af jord og grundvand i forbindelse med miljøgodkendelser og revurdering af ”bilag 1-virksomhederne” som er de større industrivirksomheder. Formålet er at sammenligne forureningstilstanden i jord og grundvand før og efter virksomhedens aktiviteter. 

Kravene har givet anledning til en række spørgsmål, som Miljøstyrelsen nu på deres hjemmeside besvarer vejledende. 

Et af de mere komplicerede spørgsmål omfatter hvordan deponeringsanlæg er omfattet krave om basistilstandsrapport. Her skriver Miljøstyrelsen følgende:

"Ældre, nedlukkede enheder, som ikke længere modtog affald pr. 16. juli 2001, falder uden for reglerne om basistilstandsrapport, og skal ikke indgå.

Vurdering af behovet for udarbejdelse af basistilstandsrapport

Farligt affald deponeret på enheder klassificeret til at modtage farligt affald skal indgå i vurderingen af om der er behov for at udarbejde en basistilstandsrapport (trin 1-3). 

Affald deponeret på enheder klassificeret til at modtage ikke-farligt affald skal ikke indgå i vurderingen.

Relevante farlige stoffer, der bruges til eller frigives fra aktiviteter, der er teknisk og forureningsmæssigt forbundet med anlæggets deponeringsaktiviteter skal også indgå i vurderingen. Dette gælder uanset, om aktiviteterne understøtter deponering af farligt eller ikke-farligt affald. Aktiviteter, der er teknisk og forureningsmæssigt forbundet med deponeringsaktiviteten, er aktiviteter, der understøtter eller supplerer deponeringsaktiviteten, fx en plads for påfyldning af brændstof, et værksted eller en vaskeplads.

Der arbejdes p.t. på at definere hvilke stoffer, der skal vurderes i trin 1-3 på deponier.

Fastlæggelse af basistilstanden indenfor det membrandækkede område

For deponeringsenheder og de aktiviteter, der ligger indenfor den membranbelagte del af et deponi vil basistilstanden være beskrevet ud fra den senest gennemførte grundvandsmonitering, der er fastsat som vilkår i den eksisterende godkendelse eller revurdering. Der kan dog eventuelt suppleres med målinger af relevante farlige stoffer eller stofgrupper, såfremt den nuværende grundvandsmonitering er mangelfuld.(Basistilstandsrapporten vil udgøres af en rapport, der indeholder alle de relevante elementer nævnt i tillægget til Kommissionens vejledning fsva. afsnittet ”Præsentation og fortolkning af data i rapportens tekstdel” og ”Præsentation af rå data (bilag til rapporten)”)."

Særligt sidste afsnit om fastlæggelse af basistilstanden indenfor det membrandækkede område må anses for udfordrende og vil kræve, at man forholder sig nærmere til, hvordan og hvornår denne basistilstandsrapport skal anvendes i forbindelse med nedlukning af et deponeringsanlæg og/eller ved ophør af efterbehandlingstiden for et deponeringsanlæg.

Miljøstyrelsens Vejledning om udarbejdelse af basistilstandsrapport 1 (svarende til trin 1 til 3 i Kommissionens vejledning):

Miljøstyrelsens Vejledning om udarbejdelse af basistilstandsrapport 2 (svarende til trin 4 til 8 i Kommissionens vejledning):

Læs mere i vidensbanken

Jord

Tags

Jord
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.