Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Sporbarhed og sortering af bygge- og anlægsaffald

09. februar 2024
Sporbarhed og sortering af bygge- og anlægsaffald
Forslag til ny sorteringsvejledning på genbrugspladserne, som kan bidrage til mere genbrug, mere ensartet sortering og mindre spredning af problematiske stoffer

Miljøministeriet har udgivet en rapport, der kortlægger sorteringspraksis og modeller til sporbarhed på genbrugspladser, samt giver eksempler på gode løsninger, der styrker sporbarhed og sortering på genbrugspladserne. Desuden indeholder den forslag til en standardiseret sorteringsvejledning. Rapporten er udarbejdet af TRE Rådgivende Ingeniører ApS, Danish Waste Solutions ApS og Econet AS.

Jf. Affaldsbekendtgørelsen skal bygge- og anlægsaffald screenes og kortlægges for problematiske stoffer og anmeldes til kommunen, hvis der er mere end et ton affald, eller der er tale om termoruder, der kan være fremstillet i perioden 1950 til udgangen af 1977. Hvis borgere eller virksomheder afleverer mindre end et ton byggeaffald på en genbrugsplads ad gangen, gælder disse krav ikke. Generelt er det svært for pladspersonalet at vurdere, om det afleverede bygge- og anlægsaffald er omfattet af krav pm anmeldelse, screening eller miljøkortlægning.

Enkelte indblik fra kortlægningen:

  • Af de i alt 342 genbrugspladser er 60 pct. ”store” (har mere end 35 containere) og 78 pct. af pladserne er bemandede.
  • Der er stor forskel på, hvordan sortering i affaldsfraktioner sker på genbrugspladserne, dvs. hvilke materialetyper, der må komme i en bestemt fraktion, og hvilke der ikke må.
  • Information om sortering er typisk skiltet med piktogrammer på pladsen, hvorimod sorteringsvejledningen typisk er tilgængelig på kommunernes/ selskabernes hjemmesider. Det kræver, at borgeren/virksomheden går ind og søger information, inden de afleverer deres affald.
  • Genbrugspladserne formidler ikke risiko for indhold af problematiske stoffer til brugere.

Den standardiserede sorteringsvejledning er en anbefaling og det er op til det enkelte affaldsselskab eller kommune, at vælge fraktioner som der skal sorteres i ud fra genbrugspladsernes areal, bemanding, afsætning m.fl. Sorteringsvejledningen har i alt 18 fraktioner.

Det fremhæves at genbrugspladserne bør være indrettet, så de kan modtage kildesorteret bygge- og anlægsaffald i de 10 fraktioner, som Affaldsbekendtgørelsen stiller krav om. Da 93 pct. af genbrugspladserne, som modtager bygge- eller anlægsaffald, er store eller mellemstore, vurderes de derfor at kunne sortere i fleste fraktioner angivet i sorteringsvejledningen.

Rapportens anbefalinger er:

  • At genbrugspladserne opretter et genbrugsområde til direkte genbrug af byggematerialer. Direkte genbrug vil reducere mængden af affald til øvrige containere og skabe øget opmærksomhed omkring genbrug.
  • At affaldet på genbrugspladserne sorteres, så bygge- og anlægsaffald med høj risiko for at indeholde problematiske stoffer, håndteres separat. Med den begrænsede sporbarhed er dette den bedste (og eneste) løsning til at sørge for udsortering af problematiske stoffer fra affald til nyttiggørelse og genanvendelse.
  • At der for fraktionerne beton, tegl og mursten og blandinger heraf sorteres adskilt i rene fraktioner, som øger den tekniske kvalitet, og dermed understøtter at brugte byggemateriale og bygge- og anlægsaffaldet håndteres så højt oppe i affaldshierarkiet som muligt.
  • Af hensyn til arbejdsmiljø, anbefales det, at bygge- og anlægsaffald, der indeholder asbest, ikke modtages på genbrugspladsen, men at der oprettes afhentningsordninger eller få/særskilte pladser, som kun modtager asbestaffald.

Et excel-skema indeholder oplysninger om hvilken kommune eller hvilket affaldsselskab som genbrugspladsen hører til, størrelsen på genbrugspladsen (<10 containere, 10-35, >35), og om de er bemandede, ubemandede eller begge dele. Skemaet viser også hvilke fraktioner, der indsamles på genbrugspladserne, og hvilke (forskellige) definitioner, der bruges. 

Sidst i rapporten præsenteres fem gode eksempler, der kan tjene som inspiration til affaldsselskaber og kommuner: 

  • Bedre dialog mellem genbrugsplads og aftager - kursus i plastsortering
  • Direkte genbrugsområder (giv og tag) eller salg af brugte byggematerialer
  • Indsamling af ikke-asbestholdig eternit til genanvendelse
  • Vejledning til borgere og erhverv om anmelderegler og problematiske stoffer
  • Særskilt genbrugsplads til erhvervsaffald og bygge- og anlægsaffald.

Læs og se mere
Miljøministeriet, 31. jan. 2024, Styrket sporbarhed og sortering af bygge- og anlægsaffald på genbrugspladser

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.