v/ Annette Braunstein og Mette Skovgaard, DAKOFA
Hybrid-seminar: Særskilt indsamling af tekstilaffald - erfaringer og gode råd

Fristen blev endeligt besluttet i klimaaftalen af 30. august 2022. Indsamlingskravet vil, ifølge aftalen, bidrage til, at Danmark vil få mulighed for at gå forrest i den grønne omstilling ved at skabe en stabil forsyningsmængde af tekstilaffald af god og ensartet kvalitet.
På denne baggrund blev aftalepartierne enige om, at:
- fristen for kommunernes husstandsnære og særskilte indsamling af tekstilaffald fastsættes/fastholdes til den 1. juli 2023.
- der tages hensyn til kommunernes fleksibilitet i planlægningen af indsamling af tekstilaffald, så kommunerne kan vælge den indsamlingsmodel, der passer bedst og mest effektivt i kommunens eksisterende affaldsordninger.
- kommunerne vil have haft et år til udrulning af den nye henteordning for tekstilaffald, da Miljøstyrelsen offentliggjorde en revideret vejledning om sortering og indsamling af bl.a. tekstilaffald den 1. juli 2022, samt at der i affaldsbekendtgørelsen er fastsat sorteringskriterier for tekstilaffald.
- der vil blive gennemført en national informationskampagne, rettet til borgerne, om korrekt sortering af tekstilaffald, som blandt andet skal sikre, at tekstiler, der kan genbruges, fortsat går til de frivillige velgørende organisationer.
Seminaret afholdes med henblik på at hjælpe kommunerne med etablering af ordningerne samt give et indblik i muligheder for afsætning af tekstilaffald. Der vil derfor blive lagt vægt på erfaringsudveksling mellem kommunerne, erfaringsopsamling fra Miljøstyrelsens tekstilpartnerskab samt gode råd fra udvalgte aktører, der i dag modtager tekstilaffald. Aftagerne vil således få mulighed for at præsentere deres løsninger samt give gode råd til kommunerne med henblik på at få en så høj kvalitet som muligt i fraktionen.
Endelig præsenteres Miljøstyrelsens kommunikationsmateriale, der er udarbejdet med det formål at hjælpe kommunerne, når ordningerne skal kommunikeres til borgerne.
Program
v/Bjarke Slater Christensen og Betina Lindberg Laursen, Miljøstyrelsen
v/Camilla Jonassen, Solrød Kommune
v/Anita Aagaard Kristensen og Magnus Skøt, Frederiksberg Kommune
I denne session præsenterer udvalgte aktører kort deres løsninger og giver deres gode råd:
v/Massimo Forti, Ragn-Sells
v/Rikke Bech, NewRetex
v/Kaj Phil, Humana UFF
v/Steen Trasborg, Trasborg