For at kunne reducere mængden af plast i forbrændingssiloen med 80% kan det være praktisk at vide, hvor meget der er, og hvor det kommer fra. Miljøstyrelsen giver et indblik i deres viden på området.
Konference: Plast: Hvordan får vi mere forebyggelse og genanvendelse?

OBS! Grundet coronaforanstaltninger afholdes konferencen som et hybridseminar. Da alle fysiske pladser p.t. er optaget, vil det kun være muligt at tilmelde sig onlineversionen, som gennemføres i ZOOM.
Den tidligere regering udarbejdede i 2018 den første handlingsplan for plast i Danmark ”Plastik uden spild”, der formulerede i alt 27 initiativer. Initiativ 1 var etableringen af ”Det nationale plastikcenter”, der siden har været projektleder på en hel del af de øvrige videns- og partnerskabsinitiativer i handlingsplanen.
Den 16. juni 2020 indgik et flertal af Folketingets partier den politiske aftale om en ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, der også indeholder en lang række visioner, målsætninger og tiltag i relation til fremtidens håndtering af plast i Danmark.
Aftalen varslede kravet, der nu gælder i den nye affaldsbekendtgørelse om, at kommunerne senest 1. januar 2022 som minimum skal sikre 60 % reel genanvendelse af det indsamlede plastaffald. Derudover opstiller aftalen et mål om, at mængden af plast i forbrændingsovnene reduceres med 80 % i 2030. Konferencen vil give et bud på, hvor meget plast der er i forbrændingssiloen samt, hvor det kommer fra.
Et led i denne reduktion er et sorteringskrav gældende fra 1. juli 2021, hvor kommunerne skal indsamle mindst 10 fraktioner, hvoraf plast er en af disse. En del kommuner søgte dispensation til ovenstående krav, men for plast er over halvdelen af kommunerne nu i gang med husstandsindsamlingen.
På denne konference vil vi samle op på den viden, der til dags dato er genereret, samt høste de erfaringer, der allerede nu er gjort i de etablerede sektorsamarbejder for detailhandlen, byggeri, hotel og restauration samt landbrug. Desuden skal vi høre konkrete cases fra udvalgte sektorsamarbejder. Derudover vil vi se nærmere på den igangværende forskningsmission, der blandt andet skal udarbejde et roadmap for det fremtidige arbejde med plastaffald.
Endelig vil konferencen tage hul på debatten omkring forebyggelse af plastaffald, herunder kravet om at halvere mængden af plastemballageaffald fra take away emballage. Konferencen vil dog også se bredere på forebyggelse af plastaffald.
Der vil desuden være mulighed for at debattere, hvilke projekter vi skal tage med videre fra den nuværende handlingsplan for plast og ind i den næste.
Endelig skal vi høre et bud på, hvorvidt vores håndtering af plastaffaldet har globale konsekvenser, og om vægtningen i affaldshierarkiet i så fald bør vendes på hovedet.
Deltag på konferencen og vær med til at debattere de næste skridt for udviklingen af en cirkulær håndtering af plast i Danmark - samt til at tage de første skridt i det nye DAKOFA-netværk om plastaffald.
Program

Det Nationale Plastikcenter er i fuld gang med rapporter, kortlægning og konkrete samarbejder. Centeret giver et overblik over arbejdet.
Formålet med dette sektorsamarbejde er at realisere potentialer for mere genbrug og genanvendelse af plastikemballager fra detailsektoren bredt set, igennem aktiv deltagelse og samarbejde i værdikæden. Dansk Erhverv giver et overblik over sektorsamarbejdets arbejde.
Københavns Kommune er en af partnerne i et nyt samarbejdsprojekt, der giver nye muligheder for sporbarhed og sortering af plastemballager.
Reduktionsmålet for hotel- og restaurationssektoren om 50 procent reduktion af visse engangsplastikemballager til takeaway i 2026, skal blandt andet opnås gennem udbredelse af eksisterende og nye genbrugsløsninger. HORESTA giver et overblik over sektorsamarbejdets arbejde.
Som det er i dag, indsamles og genanvendes cirka en femtedel af plasten i byggesektoren, men der er potentiale for mere.
Sektorsamarbejdet for plast i byggeriet skal arbejde med konkrete løsninger på tværs af værdikæden. Der gives et overblik over sektorsamarbejdets arbejde.
Med regeringens "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" er der sat et ambitiøst mål for landbrugsområdet om, at 50% af al plastik skal udsorteres til genanvendelse i 2025 og 80% i 2030. I dag indsamles og genanvendes cirka en fjerdedel af plasten.
Et bredt samarbejde støttet af Innovationsfonden skal forsøge at lægge et roadmap for trædestenene for den cirkulære plastøkonomi. Teknologisk Institut giver et overblik over arbejdet.
”Vægtningen i affaldshierarkiet for plast skal vendes: Vores prioritering har globale konsekvenser” lyder det i konferencens oplæg til debat.
Hvilke projekter fra den igangværende plastikhandlingsplan er så vigtige, og måske ikke helt færdige, at vi vil arbejde videre med dem i den kommende handlingsplan? Og hvilke skal vi blot lære af?
v/ DAKOFA