Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Opråb for en biodiversitetsinkluderende cirkulær økonomi

12. juli 2023
Opråb for en biodiversitetsinkluderende cirkulær økonomi
En ny briefing fra det Europæiske Miljøagentur undersøger hvordan en stærk cirkulær økonomi kan arbejde for mere og bedre biodiversitet.

Biodiversitet er afgørende for sunde økosystemer og ikke mindst grundlaget for vores velfærd og økonomi, men der ligger en alvorlig trussel mod vores biodiversitet i de nuværende produktions- og forbrugssystemer. Nyere undersøgelser peger eksempelvis på, at fødevare-, byggeri-, energi- og tekstilsektorerne står for omtrent 90 % af presset på biodiversiteten på verdensplan. I en ny briefing undersøger det Europæiske Miljøagentur, hvordan cirkulær økonomi kan blive nøglen til at omstille vores produktions- og forbrugssystemer og hvordan dette hænger sammen med at reducere presset på biodiversitet og økosystemer.

I den nye briefing bliver det først og fremmest klart, hvorfor det er vigtigt at inkludere hensynet til biodiversitet og økosystemer, når vi taler om den cirkulære omstilling. Blandt mange andre ting er vi afhængige af økosystemtjenester til fødevarer, materialer, rent vand, klimaregulering og kulturel og åndelig berigelse, men nu står biodiversiteten over for en trussel uden fortilfælde i menneskehedens historie. Tre fjerdedele af Jordens terrestriske areal og to tredjedele af dets havmiljø er blevet væsentligt ændret af menneskelige aktiviteter, hvilket sætter omkring 1 million arter i direkte risiko for at uddø, hvilket har fået eksperter til at hævde, at vi allerede nu oplever en sjette ”masseudryddelsesbegivenhed”. Denne alarmerende globale tendens er også tydelig i Europa, hvor de naturlige økosystemer er gået tilbage både i vid udstrækning. Denne alarmerende udvikling drives først og fremmest af fem centrale menneskeskabte drivkræfter: tab af levesteder, overudnyttelse af naturressourcer, klimaforandringer, forurening og invasive fremmede arter. Disse drivkræfter ses som et resultat af en række underliggende aktiviteter, herunder særligt: arealanvendelse, materialeforbrug, energisystemer samt affald og emissioner. Og idet kilden til disse underliggende aktiviteter især skal ses som et resultat af vores produktions- og forbrugssystemer, er der behov for en markant forandring i forhold til hvordan vi tænker disse systemer. Det er her, den cirkulære økonomi kommer ind i billedet.

Fokus på at fremme den cirkulære økonomi er nemlig allerede højeste prioritet i EU, men ifølge den nye briefing mangler vi altså nu at skabe koblingen til de udfordringer, som vi ser i forhold til biodiversitet. Den nye briefing fokuserer især på tre områder, hvor den cirkulære økonomi kan gøre en forskel inden for området og som hænger tæt sammen med ovenstående aktiviteter og drivkræfter:

  • Reduktion i efterspørgslen efter primære ressourcer, hvilket kan opnås ved at øge ressourceeffektiviteten og materialeanvendelse gennem cirkulære handlinger såsom forlængelse af produkters levetid og genanvendelse af materialer. En reduktion af efterspørgslen efter primære ressourcer vil mindske presset på biodiversiteten.
  • Forebyggelse af forurening, hvilket fokuserer på at forhindre, at materialer i første omgang ender som affald. Dette fokusområde understreger også behovet for at reducere brugen af farlige stoffer, som både hæmmer genbrug og genanvendelse og som skader miljøet (og menneskers sundhed).
  • Biodiversitetsvenlige indkøb, hvilket fokuserer på, at de ressourcer vi bruger skal fremskaffes på en måde, der dels undgår at skade miljøet og som dels fremmer regenerativ praksis, hvor det er muligt. Det er særligt i forhold til dette område, at der skal skabes mere opmærksomhed i forhold til den aktuelle diskussion om cirkulær økonomi.

I briefingen præsenteres en række konkrete eksempler på, hvordan man kan komme videre inden for de føromtalte centrale sektorer, nemlig fødevare-, byggeri-, energi- og tekstilsektorerne samt hvordan både politikere, virksomheder og borgere kan gøre sit for at skabe en mere biodiversitetsinkluderende cirkulær økonomi.

Læs mere
Du kan læse mere i briefingen “The benefits to biodiversity of a strong circular economy”, som du finder her på Det Europæiske Miljøagenturs hjemmeside.

Du kan også læse den mere videnskabelige bagvedliggende rapport ”ETC/CE Report 2023/7 Circular Economy and Biodiversity”, som du finder her.

Endelig kan du læse om de miljø- og ressourcemæssige udfordringer ved vores nuværende forbrug i denne tidligere DAKOFA-nyhed.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.