Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

Du skal være logget ind for at læse denne nyhed. Indholdet er kun tilgængeligt for DAKOFA-medlemmer.

Log ind

Nyhed: Nye veje for emballager - DN om engangsemballager og genbrug

27. maj 2021
Nye veje for emballager - DN om engangsemballager og genbrug
Danmarks Naturfredningsforening har set på muligheder for Danmark til at blive førende inden for cirkulære foreningsmodeller, når de kommende rammebetingelser for emballage-producentansvaret skal indføres. Der er udfordringer og ukendte faktorer ved en overgang til mere bæredygtige emballager og mere genbrug, fx. i e-handel, take-away og personlige pleje.

På DAKOFA’s  webinar den 9. juni ”Sustainable packaging - what is that? How to choose sustainable packaging and how to manage it in the waste systems?” (se her) vil et af oplæggene tage udgangspunkt i DN-rapporten ”Fra engangsemballage til genbrug Sådan bliver Danmark førende inden for cirkulære forretningsmodeller”. David McKinnon fra PlanMIljø vil gennemgå den anvendte metode i rapporten, nogle af de opstillede forslag og se på udfordringerne ved overgang til mere bæredygtige emballage

Danmarks Naturfredningsforenings anbefalinger til det kommende udvidede producentansvarssystem for emballage og til rammebetingelserne er:

 • Opstil konkrete målsætninger på genbrug

  • Spørgsmålet om målsætninger skal være bindende eller indikative, på tværs af emballagetyper, materialer eller sektorer, skal dog nøje overvejes. Herudover bør genbrugsmål suppleres med reduktionsmål.

 • Indfør økonomiske incitamentsstrukturer som aktivt fremmer genbrug

  • Eksempelvis introducerede Tyskland i februar 2021 en ændring i landets emballagelovgivning, så alle restauranter og caféer fra 2023 skal tilbyde genbrugelige beholdere til både takeaway mad og drikke, og det må ikke være dyrere for kunden at modtage sin mad/drikke i genbrugelig emballage frem for engangsemballage.

 • Videreudvikl pantsystemer med genbrug som formål
 • Indfør retningslinjer for genbrugelig emballage
 • Vigtigt med infrastruktur, der sikrer effektiv logistik
 • Adressér hygiejne- og cirkulationskrav
 • Skal være intuitivt og i øjenhøjde med forbrugeren
 • Gå mod storskala for at skabe flere gevinster for alle parter i et genbrugssystem

Rapporten fokuserer på tre emballagetyper, transportemballage til e-handel, takeaway-emballage og emballage til personlig pleje- og husholdningsprodukter. Det er i høj grad brug for samarbejde på tværs og i hele værdikæden. Det fremgår også af nogle citater i rapporten:

Pernille Sørup Asmussen, CSR-konsulent hos Danmarks Restauranter & Cafeer: ”... For at bane vejen for øget genbrug i restaurationsbranchen er det afgørende vigtigt, at der i samarbejde mellem politikere, myndigheder og erhvervslivet findes løsninger på de logistiske og økonomiske spørgsmål, som pt. udestår... 

Karen Panum Thisted, Projektleder i Global Compact Network Denmark, ”... at finde fremtidens genbrugssystemer for emballage er en enorm udfordring, som restauratører ikke kan løse alene; vi skal have fundet langsigtede løsninger i fællesskab og der er behov for politisk håndholdning. Det er en udfordring, som vi arbejder med i Verdensmål i Værdikæden, men vi er ikke i mål... 

Emballagedirektivets artikel 5 dikterer, at Danmark skal igangsætte aktiviteter, der sigter mod at øge andelen af genbrugsemballage der omsættes. Direktivet nævner nogle af de mulige aktiviteter:

 • Benyttelsen af returpantsystemer
 • Fastsættelsen af kvalitative eller kvantitative mål
 • Brugen af økonomiske incitamenter
 • Fastlæggelse af en minimumsprocentdel af genbrugsemballage, som bringes i omsætning hvert år, for hver emballagestrøm.

Desuden skal EU kommissionen senest i 2024 undersøge medlemslandenes data for genbrug mhp. at fastsætte kvantitative genbrugsmål.

 

Find Danmarks Naturfredningsforenings rapport ”Fra engangsemballage til genbrug Sådan bliver Danmarkførende indenfor cirkulære forretningsmodeller”, marts 2021, her  

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.