Hybrid-seminar: Klimaeffekt ved genanvendelse af affald - hvordan beregnes det?

Klimaeffekt ved genanvendelse af affald - hvordan beregnes det?
På seminaret præsenteres bl.a. generiske klimafaktorer for syv affaldsfraktioner indsamlet til genanvendelse. Klimafaktorerne skal hjælpe med mere sammenlignelige klimaberegninger, især hvor der ikke findes kommunespecifikke tal. Desuden præsenterer forskellige aktører deres anvendelse af klimadata og beregninger.
Seminaret er arrangeret af Brancheforeningen Cirkulær og DAKOFA.

Seminaret tager udgangspunkt i en spritny rapport ”Klimafaktorer for behandling indsamling og genanvendelse af husholdningsaffald og husholdningslignende erhvervsaffald. Generiske klimafaktorer for genanvendelse af glas, plast, mad- & drikkekartoner, metal, madaffald, papir og pap”, som COWI har udført for Brancheforeningen Cirkulær og DAKOFA i perioden juni-oktober 2023 (se her).

Klimafaktorerne kan være med til at sikre, at resultater på tværs af affaldsfraktioner, virksomheder og kommuner kan sammenholdes, hvis faktorerne finder bred anvendelse. Klimafaktorerne kan eksempelvis  bruges til følgende:

  • Give en indikation, f.eks. til borgere, på klimaeffekten ved affaldshåndtering af gældende fraktioner.
  • Input til klimaregnskab eller affaldsplaner for kommunens affaldshåndtering i tidligere år, hvor substitution af energi og materialer er inkluderet.
  • Beregning af overordnede, generelle klimapåvirkninger ved genanvendelse af de gældende fraktioner.

Klimafaktorerne gælder for affaldet indsamlet ved de konkrete henteordninger for de enkelte fraktioner, dvs. at alt indholdet i den pågældende affaldsbeholder/-rum er inkluderet. Klimafaktoren omfatter indsamling, transport i alle led, sortering, genanvendelse samt substitution af virgint materiale, altså inkl. affaldsbehandling af non-target- og bi-fraktioner. Der tages udgangspunkt i aktuel ‘best practice’ for dansk affald.

På seminaret vil der også være oplæg ved Københavns Kommune om deres arbejde med klimaregnskaber for håndteringen af kommunens affald. Dette arbejde har dannet udgangspunkt for den nye rapport med at opstille klimafaktorer, som kan anvendes nationalt. Seminaret præsenterer også et overblik over to kommunale affaldsselskabers arbejde med klimaregnskaber i forhånd til håndteringen af affaldet fra/i deres respektive oplande. Afslutningvis vil anvendelse af klimaberegninger bliver perspektivet i forhold til det kommende udvidede producentansvar for emballager. 

Det skal nævnes, at virksomhederne løbende arbejder med at producere mere bæredygtige produkter og  med at dokumentere og forbedre produkterne både mht. materiale-genanvendelse og klimapåvirkning. Dette kan tænkes ind ved udbud for håndtering af det indsamlede affald.

Den fælles forståelse for baggrundsdata er vigtig for affaldssektorens videre arbejde med sektorens input til klimaregnskaber, både i offentlig og i privat regi. Dette seminar adresserer dette behov og det fortsatte behov for flere fælles data og tilgange.

Der tilbydes en frokostsandwich (dog kun til de fysisk fremmødte...) fra kl. 12.00 - 12.30.

Program

PROGRAM

12:30-12:45
Indledning

v/Morten Carlsbæk, DAKOFA, og Hanne Johnsen, Brancheforeningen Cirkulær

12:45-13:00
Generelt om Klimaregnskaber, GHG-protokollen og LCA’er

v/Thomas Fruergaard Astrup, Rambøll 

13:00-13:45
Generiske klimafaktorer for 7 affaldsfraktioner fra henteordninger for husholdningsaffald

v/Silje Kærn Berggreen, COWI

13:45-14:00
Hvordan vi vil bruge de nye generiske klimadata - eksempel fra Affaldsviden.dk

v/Nikolaj Boutrup Møller og Jacob Høg Nyborg, JHN Processor

14:00-14:20
Kaffepause
14:20-15:10
Hvordan bruger vi klimadata?

Eksempler og kommentarer: 

v/Line Brogaard, Københavns Kommune

v/Jonas Nedenskov, ARC

v/Jens Tue Olsen, AffaldPlus

15:10-15:20
Perspektivering - graduerede miljøbidrag og bæredygtige emballager

v/Rikke Halkjær Kristensen, VANA – Dansk Emballageansvar

15:20-15:30
Afslutning

v/DAKOFA og Brancheforeningen Cirkulær

Du bruger Internet Explorer - hvis du oplever problemer med at tilmelde dig, skift da browser til Chrome eller Firefox...

Hvornår

07. november 2023
kl. 12.30 - 15.30

Hvor

DAKOFAs lokaler
Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal1620 København V

Deltagergebyr

FYSISK pris medlemmer (DAKOFA og Brancheforeningen Cirkulær), ekskl. moms
DKK 600,00
Online pris medlemmer (DAKOFA og Brancheforeningen Cirkulær), ekskl. moms
DKK 600,00
FYSISK pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.575,00
Online pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.575,00
FYSISK pris studerende, ekskl. moms
DKK 600,00
Online pris studerende, ekskl. moms
DKK 600,00

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.