Konference: Hvordan går det med danskernes sortering af de 10 fraktioner?

Hvordan går det med danskernes sortering af de 10 fraktioner?
Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi indeholder et mål om at øge sorteringen og genanvendelsen af de 10 fokusfraktioner, og at det indsamlede affald får en mere ensartet kvalitet med henblik på at skabe grundlag for en bedre kvalitet i genanvendelsen og mindre forbrænding. Men er vi på rette vej?

Med denne konference samler vi viden og erfaringer fra den landsdækkende udrulning af de 10 fraktioner. Vi vil både se på de nationale tal over indsamlede mængder og høre oplæg fra udvalgte kommuner. Der vil blive lagt vægt på at præsentere erfaringer fra såvel landkommuner, parcelhuskvarterer, sommerhusområdet som etageejendomme. Endelig vil nogle af indsamlerne og genanvendelsesvirksomhederne give deres bud på status og på, hvordan kvaliteten kan blive bedre. 

Vi vil høste erfaringerne og sammen debattere, hvordan vi kan optimere på systemerne, og hvordan vi får oparbejdet en bedre sorteringskultur blandt danskerne.

Endelig vil vi få seneste nyt om implementeringen af producentansvaret for emballage med vægt på fremtidens samarbejde omkring indsamling. 

Vi er i Danmark i fuld gang med at implementere det danske producentansvar for emballage. Det betyder, at 6 af de 10 fraktioner fra 1. juli 2025 skal indgå i det nye system med producentansvar. Kommunerne skal stadig stå for indsamlingen og kommunikationen med borgerne, mens det er emballageproducenterne (eller deres kollektivordninger), der får ansvar for at genanvende og behandle de 6 fraktioner. Kommunerne vil modtage betaling fra producentansvarssystemet for at indsamle de 6 emballagefraktioner, hvorimod kommunerne skal betale producentansvarssystemet for den del af de 6 fraktioner, der ikke er emballage.

Konferencen byder også på en udstilling for Dakofas storsponsorer, så vi får den helt rigtige stemning af spande, teknologier og bunker af viden.

Så hvis du vil være ajour med status for nogle af de vigtigste tiltag i forhold til indsamling og videre håndtering af affald fra husholdninger, der er set gennem de seneste årtier, må du hellere lægge vejen forbi Kolding den 18. april 2024.

Program

Dakofa er ordstyrer gennem hele dagen

9:00-9:30
Morgenkaffe og registrering i udstillingen
9:30-9:40
Velkomst og introduktion til dagen

v/ Ole Morten Petersen, Dakofa

9:40-10:00
Status for udrulningen af de 10 fraktioner i landets 98 kommuner samt seneste opgørelse af den reelle genanvendelse

v/Charlotte Moosdorf og Malte Hoffgaard Ranfelt, Miljøstyrelsen 

10:00-10:30
Hvad afslører de seneste sorteringsundersøgelser, hvordan er kvaliteten, hvor meget får vi ind, og hvad finder vi i restaffaldet?

v/Claus Petersen, Econet 

10:30-10:50
Pause
10:50-10:55
Speed Talk: Hvordan kan Perfect Waste Systemet hjælpe med at øge udsorteringen og kvaliteten?

v/ Jimmy Mørch, Perfect Waste 

10:55-11:05
Sidste nyt om producentansvaret for emballage

v/ Mette Skovgaard, Dakofa

11:05-11:30
Debatoplæg: Sortering af plastaffald og glasaffald

v/ Lars H. Kristensen, Resource Denmark
v/Dan Bertie Schmidt, Ribe Flaskecentral A/S

11:30-12:15
Paneldebat: Hvordan går det med indsamlingen af emballageaffald?

I denne debat vil vi drøfte kvaliteten af det indsamlede materiale og hvad der skal til for at forbedre den. Er kvaliteten god nok – og kan de genanvendte materialer bruges som erstatning for nye råvarer til at fremstille emballage af? Er der behov for at ændre sorteringsvejledningen eller måske designet af visse emballager for at gøre kvaliteten bedre? 

v/ Lars H. Kristensen, Resource Denmark
v/ Anne Dorthe J. Fethers, Solum
v/ Dan Bertie Schmidt, Ribe Flaskecentral A/S 
v/ Thomas Dyrmann Winkel, Hjørring Kommune
v/ Berit Hoffmann, Alliance for Beverage Cartons and the Environment

12:15-13:00
Frokost
13:00-13:05
Speed Talk: Hør hvordan Axla med software kan understøtte udviklingen?

v/ Lars V. Paulsen, Axla

13:05-13:35
Samarbejde fremmer sorteringen

v/ Pia Nielsen og Carsten Vest Rasmussen, pn kommunikation

Hvis kommunikation skal virke, skal den stå på skuldrene af et velfungerende samarbejde med alle aktørerne i værdikæden. 

13:35-13:45
Debatoplæg: Hvordan og hvornår kan vi rykke på borgernes adfærd?

v/Claus Petersen, Econet

13:45-14:25
Paneldebat: Hvordan går det indsamlingen af madaffald?

I denne session vil vi debattere, hvordan vi får borgerne til at udsortere mere madaffald. Hvordan kan vi opnå en renere fraktion uden urenheder og mikroplast og hvordan kan vi sikre, at madaffaldet udnyttes bedst muligt i en cirkulær bioøkonomi?
v/Claus Petersen, Econet
v/Tobias Hoffmann, Gemidan
v/Susanne Lindeneg, Københavns Kommune
v/Bjarne Foged Larsen, formand for Genanvend Biomasse

14:25-14:40
Kaffepause
14:40-14:55
Speed Talks: Vigtige overvejelser i forbindelse med valg af materiel

v/Finn Schøning Thomsen, Joca 
v/nn, Rubæk
v/Henrik Mogensen, Craemer

14:55-15:05
Debatoplæg: Hvad hører vi på tværs af de valgte ordninger for tekstilaffald, hvor får vi mest ind, følger borgerne instrukserne og hvordan går det med at bevare kvaliteten i hele håndteringskæden?

v/Kaj Phil, UFF Humana

15:05-15:55
Paneldebat: Hvad er de første erfaringer med udsortering af tekstilaffald?

Tekstiler er den nyeste fraktion af de 10 fraktioner. Fristen for etableringen af husstandsindsamlingen var 1. juli 2023, og nogle ordninger er derfor stadig under indkøring. Men hvordan er det gået med at kommunikere ordningen til borgerne, og hvad får vi ind i de forskellige ordninger, der er valgt? Panelet vil debattere, hvordan vi får udsorteret mere, hvordan vi sikrer, at affaldets kvalitet bevares i kæden, og hvordan vi fremover kan opnå den bedste udnyttelse af affaldet.

v/Kaj Phil, Humana 
v/Rikke Bech, NewRetex
v/Jens Peder Matthiesen, Vejen Kommune
v/Mads Agerbo Ebbesen, 
Danish Textile solutions ApS
v/Anders Christiansen, AffaldPlus


15:55-16:00
Afrunding og afslutning
Du bruger Internet Explorer - hvis du oplever problemer med at tilmelde dig, skift da browser til Chrome eller Firefox...

Hvornår

18. april 2024
kl. 09.30 - 16.00

Hvor

Volkerts Fylke
Dalbygade 40D6000 Kolding

Deltagergebyr

FYSISK pris medlemmer, ekskl. moms
DKK 1.500,00
FYSISK pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 5.660,00
FYSISK pris studerende, ekskl. moms
DKK 800,00

Framelding

Tilmelding er bindende efter
10. april 2024

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.