Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Høring: Bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast

21. december 2023
Høring: Bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast
Frist for høringssvar den 9. februar 2024. Høringsmøde den 18. januar 2024.

Bekendtgørelsen har til formål at udmønte den politiske aftale om udvidet producentansvar for emballage og engangsplast indgået af et bredt flertal af Folketingets partier i august 2022, herunder  miljøbeskyttelseslovens hjemmelsbestemmelser til fastsættelse af regler for en ny udvidet producentansvarsordning for fiskeredskaber, der indeholder plast.

Den nye ordning indebærer, at producenter, der har markedsført fiskeredskaber, der indeholder plast, efter den 31. december 2024, skal foranstalte tilbagetagning af fiskeredskaberne, når de bliver til affald, og afholde omkostningerne for affaldshåndteringen.

Det udvidede producentansvar udmøntes som to forskellige ordninger for hhv. erhvervsfiskeredskaber og øvrige fiskeredskaber

Erhvervsfiskeredskaber
Erhvervsfiskeredskaber er slæbende fiskeredskaber, der indeholder plast, herunder trawl, not, skrab og snurrevod.

Producenter af erhvervsfiskeredskaber foreslås pålagt et organisatorisk ansvar, hvorved producenterne forpligtes til at indsamle en tildelt mængde udtjente erhvervsfiskeredskaber fra visse havne, hvor der foregår erhvervsfiskeri (bilag 2 i bekendtgørelsen), eller via egne tilbagetagningsordninger. Den tildelte mængde beregnes på baggrund af den enkelte producents markedsførte mængder i Danmark i et kalenderår. 

Øvrige fiskeredskaber
Øvrige fiskeredskaber er fiskeredskaber, der indeholder plast, og som ikke er erhvervsfiskeredskaber. Det er bl.a. lyst-, fritids- og akvakulturfiskeredskaber.

Producenter af øvrige fiskeredskaber foreslås pålagt et organisatorisk ansvar, hvorved producenterne har pligt til i egne tilbagetagningsordninger at tilbagetage fiskeredskaberne fra slutbrugerne, når redskaberne er udtjente og uden omkostninger for slutbrugerne. Producenterne overtager ansvaret for de tilbagetagne udtjente redskaber, herunder ansvaret for affaldsbehandlingen. 

Fælles for alle producenter

Registrering i producentregistret
Producenter, der markedsfører fiskeredskaber, der indeholder plast, skal lade sig eller sin repræsentant, registrere i producentregistret hos Dansk Producentansvar. Registreringen forudsætter bl.a. betaling af et registreringsgebyr og indberetning af de oplysninger, der fremgår af bekendtgørelsens bilag 1. 

Gebyrbetaling
Producenter skal betale et årligt gebyr for Dansk Producentansvars administration. Da der ikke på nuværende tidspunkt er hjemmel til at gebyrfinansiere Miljøstyrelsens omkostninger til administration og tilsyn, vil dette blive tilføjet ved en senere revision af bekendtgørelsen, når den nødvendige lovhjemmel er etableret (forventeligt ultimo 2024). 

Informationspligt
Producenter skal bl.a. informere slutbrugerne om etablerede tilbagetagnings- og indsamlingsordninger for fiskeredskaber, der indeholder plast, og om de negative miljøkonsekvenser ved at henkaste sådanne fiskeredskaber. 

Egenkontrol
Producenter skal føre egenkontrol med deres opfyldelse af en række pligter i bekendtgørelsen. Producenter skal bl.a. føre egekontrol med, at de finansierer tilbagetagning og den efterfølgende affaldshåndtering af tilbagetagne udtjente fiskeredskaber, der indeholder plast, og at 4 indberettede data til producentregistret er i overensstemmelse med bekendtgørelsens krav.

Udnævnelse af repræsentanter ved salg i andre EU-medlemsstater
En producent, som er etableret i Danmark, og som sælger fiskeredskaber, der indeholder plast, i en anden EU-medlemsstat, hvor producenten ikke er etableret, skal udnævne en repræsentant i den pågældende medlemsstat med ansvar for opfyldelse af de forpligtelser, der påhviler producenten i henhold til den pågældende medlemsstats ordning for udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast. 

Kollektive ordninger
En kollektiv ordning kan overtage en række forpligtelser for producenter – herunder bl.a. tilbagetagning, affaldshåndtering, indberetning og informationsforpligtelser.

En kollektiv ordning er forpligtet til at miljøgraduere de finansielle bidrag, som dens medlemmer indbetaler til den kollektive ordning til dækning af operationelle omkostninger. Miljøgraduering skal ske i overensstemmelse med bekendtgørelsens bilag 4.

Kollektive ordninger forpligtes bl.a. til at føre egenkontrol og til at sikre, at enhver producent har lige adgang til at deltage i den kollektive ordning og behandles på lige vilkår. 

Ikrafttrædelse
Se høringsbrevet. 

Høringsmøde d. 18. januar 2024
Der vil blive afholdt et høringsmøde d. 18. januar 2024 kl. 13-15 i Miljøministeriet på Frederiksholms Kanal 26, København med mulighed for online deltagelse via Skype. Miljøministeriet sender yderligere information herom i januar 2024.

Se høringsbrev, bekendtgørelsen og høringsliste på: Høringsportalen, 20. dec. 2023, Høring over bekendtgørelse om udvidet producentansvar for fiskeredskaber, der indeholder plast

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.