Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Høring af forslag til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) - frist 19. oktober

22. september 2015
Høring af forslag til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) - frist 19. oktober
Med lovforslaget indføres en ny tværgående generel lov som indeholder reglerne om miljøvurdering af planer og programmer og om miljøvurdering af konkrete projekter både på land og på havet.

Lovforslaget indebærer, at de to centrale EU-proceduredirektiver inden for den miljøretlige regulering – miljøvurderingsdirektivet (2001/42/EF) og VVM-direktivet (2011/92/EU) om vurdering af visse offentlige og private projekters indvirkning på miljøet – implementeres samlet. Anledningen til at lovforslaget er en række ændringer af VVM-direktivet ved Rådets direktiv 2014/52/EU af 16. april 2014, som skal være gennemført i dansk ret senest den 16. maj 2017.

Væsentligste ændringer

De væsentligste ændringer af VVM-direktivet i 2014 vedrører især følgende forhold:

  • For en række projekttyper beror det på myndighedernes konkrete vurdering (den såkaldte screening), om de skal gennemgå en fuld miljøvurdering. Screeningsafgørelserne skal træffes hurtigst muligt og indenfor en periode på 90 dage efter, at bygherren har fremlagt de oplysninger, som er nødvendige for, at afgørelsen kan træffes. I dag gælder der ingen frister.
  • Der indføres en såkaldt ”one stop shop”, som knæsætter princippet om, at en bygherre kun skal henvende sig til én myndighed, når et konkret projekt både kræver en VVM-vurdering og en vurdering i henhold til andre EU-direktiver som f.eks. EU-habitatdirektivet.
  • Det tydeliggøres, at det er bygherren, der har ansvaret for at udarbejde en VVM-redegørelse. I Danmark er det efter de gældende regler formelt myndighederne, der forestår VVM-redegørelsen, men i praksis er det i vid udstrækning bygherren, der har udarbejdet redegørelsen. Endvidere skal bygherren som noget nyt lade VVM-redegørelsen udarbejde af kompetente eksperter. Samtidig skal VVM-myndigheden sikrer, at den har eller kan rekvirere den fornødne ekspertise til at vurdere VVM-redegørelsen.
  • Hvis et projekt antages at have væsentlige skadelige virkninger på miljøet, kan VVM-tilladelsen til projektet som noget nyt indeholde vilkår om overvågning. I den forbindelse kan de EU-retlige og nationale overvågningsordninger anvendes, således at der ikke sker dobbeltovervågning.

Forslag til ændring af afgrænsning projekttyper omfattet
Bilagene 1og 2 til lovforslaget over VVM-pligtige og screeningspligtige projekttyper viderefører de tilsvarende bilag i den gældende implementering af VVM-direktivet. Bilag 1 indeholder projekttyper, som efter direktivet er opført på bilag 2.

Høringsparterne opfordres til at komme med evt. ønsker om ændring af bilagene, såfremt der er ønske om, at projekttyper på bilagene skal ændres.

Konsekvensændringer
Høringen indeholder derudover konsekvensændringer som følge af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Ændringerne berører lov om ændring af lov om planlægning, lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om råstoffer, lov om anvendelse af Danmarks undergrund, lov om kontinentalsoklen, lov om fremme af vedvarende energi og forskellige andre love. 

Høringsfrist

NY HØRINGSFRIST 19. oktober 2015 - Udkast til forslag til lov om mijøvurdering og konsekvensændringslovforslag. Naturstyrelsen har meddelt i mail den 5. oktober meddelt, at det er besluttet at forlænge høringsfristen til den 19. oktober 2015. Mail-teksten må opfattes som, at høringsfristen nu er ved udløbet af den 19. oktober.

Frist for at indsende høringssvar var først meddelt som d. 12. oktober 2015 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Naturstyrelsen nst@nst.dk med kopi til hinel@nst.dk og bru@nst.dk eller med brev til Haraldsgade 53, 2100 København Ø. Begge dele med angivelse af journalnummer NST-100-00098.

Find høringsmaterialet på høringsportalen

Spørgsmål kan rettes til specialkonsulent Helle Ina Elmer på tlf. 72 54 47 33/hinel@nst.dk eller specialkonsulent Karin Bruun på tlf. 72 54 47 63/bru@nst.dk.

Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.