Hybrid-seminar: Glas - genbrug versus genanvendelse

Glas - genbrug versus genanvendelse
Glas kan genbruges flere gange og herefter genanvendes i det uendelige. Men hvad er den miljømæssige fordel ved at genbruge frem for at genanvende - og hvorfor genbruger vi ikke længere de samme mængder glas som tidligere?

I tusindvis af år har glas været en værdifuld handelsvare, glasset er blevet genbrugt og genanvendt utallige gange, så hvorfor bliver glasset ikke længere genbrugt i så store mængder som før?

I Danmark ligger den reelle genanvendelse af glasemballage (som også dækker genbrug) helt oppe på 79 %, hvilket er 4 procentpoint over emballagedirektivets mål i 2030 - så hvorfor overhovedet se på glasfraktionen?

Glasfraktionen er interessant, fordi der her ligger et stort potentiale for at fremme forberedelse med henblik på genbrug. Samtidig har tidligere rapporter vist, at der er et miljømæssigt potentiale, der overstiger miljøeffekten ved genanvendelse.

Emballageglas er langtidsholdbart, slidstærkt og korrosionsbestandigt, hvilket betyder, at det ikke nedbrydes over tid som fx en plastemballage. Derudover er glas det eneste emballagemateriale, som generelt betragtes som sundhedsmæssigt sikkert. Glas er ikke giftigt, fremstillet af ikke-toksiske råvarer  og har næsten nul kemisk interaktion med øvrige materialer. Glas kan derfor genbruges og genanvendes igen og igen, hvilket betyder at glasset er tæt på at være det perfekte cirkulære materiale.

Men, glas har den ulempe, at det også er skrøbeligt og derfor kan være besværligt at genbruge. Glas vejer også mere end fx plast, og har dermed et større klimaaftryk, når det kommer til transport. For fødevarer emballeret i glas, er det som affaldsfraktion også problematisk i indsamlingsledet, hvor det kan kræve en særlig behandling, hvis glasset skal genbruges.

På seminaret vil vi afdække fordele og ulemper ved at genbruge glasset, og vi vil se på både miljø, klima og økonomi. Endelig dykker vi også ned i det juridiske aspekt vedrørende genbrug versus genanvendelse i affaldslovgivningen.

Program

12:00-12:30
Sandwich og netværk
12:30-12:40
Velkomst og introduktion
Anders Gideon, Københavns Kommune
Anders Gideon
Anders er specialist i kommunal affaldshåndtering og -planlægning og er netværksfacilitator for DAKOFAs netværk for kommunale anliggender. Han er også DAKOFAs ekspert i plast og øvrige emballager, herunder håndtering, behandling og afsætning. Anders har tidligere været ansat i bl.a. Tårnby Kommune som affaldsplanlægger og er uddannet biolog fra Københavns Universitet.
Annette Braunstein, DAKOFA
Annette Braunstein
Annette Braunstein
Annette har i samarbejde med DAKOFAs direktør ansvaret for foreningens udvikling af strategier og handlingsplaner. Annette varetager den daglige koordinering af foreningens aktiviteter samt projektledelsen af div. faciliteringsopgaver. Annette er ligeledes facilitator for Teknisk Råd, for DAKOFAs juranetværk samt assisterer direktøren med sekretariatsfunktionen for DAKOFAs bestyrelse. Annette er cand.scient.pol. med speciale i EU’s miljøpolitik og har international fortid bag sig fra ISWA. Annette har desuden en HD i Organisation & Ledelse samt en videregående systemisk proceskonsulentuddannelse.
12:40-13:00
Hvad er de danske og europæiske regler for genbrug og genanvendelse?
Jacob Brandt, Codex Advokater
Jacob Brandt
13:00-13:10
Spørgsmål til reglerne
13:10-13:40
Hvordan ser mulighederne ud for genbrug af glas i Danmark?
Jesper Plougmand, Kroghs Flaskegenbrug
Jesper Plougmand
Kroghs Flaskegenbrug
Maja Plougmand, Kroghs Flaskegenbrug
Maja Plougmand
Kroghs Flaskegenbrug

Der findes danske anlæg til forberedelse med henblik på genbrug. Krogsh Flaskegenbrug fortæller om hvordan anlægget fungerer og om hvilke mængder det er muligt at behandle.

13:40-13:50
Spørgsmål til Kroghs Flaskegenbrug
13:50-14:20
Hvad er de miljømæssige fordele og ulemper ved genbrug af glas?

DTU har undersøgt miljøforholdene for genbrug af glas frem for genanvendelse. Hvad siger de nyeste vurderinger om fordele og ulemper?

14:20-14:40
Spørgsmål til miljødata
14:40-15:00
Pause
15:00-15:30
Kommunale indspark om genbrug og genanvendelse

Hvad er de kommunale overvejelser i forhold til indsamling til henholdsvis genbrug og genanvendelse? 

15:30-15:55
Debat: hvad er fordele og ulemper ved genbrug versus genanvendelse af glas?
15:55-16:00
Afrunding og tak for i dag
Du bruger Internet Explorer - hvis du oplever problemer med at tilmelde dig, skift da browser til Chrome eller Firefox...

Hvornår

03. november 2021
kl. 12.00 - 16.00

Hvor

DAKOFA
Vesterbrogade 149, bygning 8, 4. sal1620 København V

Deltagergebyr

FYSISK Pris medlemmer, ekskl. moms
DKK 1.500,00
FYSISK Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.000,00
ONLINE Pris medlemmer, ekskl. moms
DKK 1.500,00
ONLINE Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.000,00

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.