Online-seminar: Ecodesignforordningen: hvad indeholder den?

Ecodesignforordningen: hvad indeholder den?
Med Ecodesignforordningen skal bæredygtige produkter være normen. Det skal ske ved at forbedre produkter gennem deres livscyklus for at gøre dem mere holdbare og pålidelige, nemmere at genbruge, opgradere, reparere og genanvende samt ved, at der generelt skal bruges færre ressourcer, energi og vand.

Rådet og Europa-Parlamentet er nået til enighed om en aftale om Ecodesign-forordningen - eller "Forordning om fastlæggelse af en ramme for krav til miljøvenligt design for bæredygtige produkter". Kompromisteksten til den nye forordning kan findes her på engelsk (endnu ikke oversat til dansk). 

Forordningen om miljøvenligt design vil gælde for næsten alle kategorier af produkter. Jf. Europa-Kommissionens oprindelige forslag, er det kun fødevarer, foder og medicinalvarer, samt enkelte andre specielle produkter, der er undtaget. 

Forhandlerne var enige om, at krav til miljøvenligt design også skulle håndtere for tidlig (dvs. planlagt) forældelse, altså når et produkt bliver ikke-funktionelt eller mindre ydende på grund af f.eks. produktdesignfunktioner, utilgængelighed af forbrugsvarer og reservedele eller mangel på softwareopdateringer.

Alle produkter skal have et digitalt produktpas, der indeholder information om produktet, og Europa-Kommissionen skal etablere en offentlig web-portal, hvor forbrugerne kan få adgang til denne information og sammenligne produkter.

Desuden kan Kommissionen vedtage obligatoriske krav til offentlige indkøbskontrakter for at tilskynde til udbud og efterspørgsel efter miljømæssigt bæredygtige produkter. 

Aftalen indfører et forbud mod destruktion af ikke-solgt beklædning og tekstiler og fodtøj gældende to år efter forordningens ikrafttræden. 

Aftalen skal formelt vedtages af både Rådet og Europa-Parlamentet.

Hvilke konsekvenser vil forordningen få for fremtidens produkter, virksomheder og forbrugere? Vi tager temperaturen på, hvorvidt initiativerne om mere miljøvenligt design vil indfri de høje ambitioner.

Program

12:30-12:45
Velkomst og introduktion

Mette Skovgaard og Annette Braunstein, Dakofa 

12:45-13:30
Hvad indeholder Ecodesignforordningen – og hvilken betydning vil den få for fremtidens produkter?

Søren Bukh Svenningsen/Mathias Bach Kirkegaard, Miljøministeriet

13:30-13:55
Hvad skal virksomhederne være opmærksomme på med den kommende Ecodesignforordning?

Louise Bünemann, Dansk Industri 

13:55-14:10
Pause
14:10-14:35
Hvad skal forbrugerne være opmærksomme på med den kommende Ecodesignforordning?

Vagn Jelsøe, Forbrugerrådet TÆNK

14:35-15:00
Ecodesignforordningens betydning for tekstiler

Marie Busck/Michelle Utzon-Frank, Dansk Mode og Tekstil

15:00-15:25
Eksempel fra virksomhed: Sports Group Denmark

Kristina Vigen, Sports Group Denmark

15:25-15:30
Afrunding og tak for i dag
Du bruger Internet Explorer - hvis du oplever problemer med at tilmelde dig, skift da browser til Chrome eller Firefox...

Hvornår

23. januar 2024
kl. 12.30 - 15.30

Hvor

Online via ZOOM og Youtube

Deltagergebyr

Online pris medlemmer, ekskl. moms
DKK 800,00
Online pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
DKK 2.925,00
Online pris studerende, ekskl. moms
DKK 800,00

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.