Annette Braunstein, DAKOFA
Ole Morten Petersen, DAKOFA
Hybrid-seminar: De nye krav til genbrugsområder på genbrugspladserne

Den 9. juni 2022 blev lovforslag L153 vedtaget og dermed også reglerne om pligt til at kommunerne etablerer et genbrugsområde på genbrugspladsen, hvor private aktører har mulighed for at overtage genstandene vederlagsfrit, før de f.eks. afsættes i kommunale genbrugsbutikker.
Under Folketingets behandling af lovforslaget blev det tilføjet, at kommunerne får mulighed for at give private og kommunale skoler adgang til genbrugsgenstande før private aktører. Dette skal dog være med henblik på leg og læring mv, og genstandene må ikke videresælges.
Reglerne om pligt til at etablere genbrugsområder udmøntes i en bekendtgørelse i efteråret 2022, og reglerne træder i kraft 1. januar 2023.
Det fremgår af bemærkningerne til loven, at kommunalbestyrelsen vil blive overladt et råderum i forhold til den lokale udmøntning af ordningen, således at der vil blive fastsat regler, der giver kommunalbestyrelsen mulighed for at vælge forskellige modeller for organisering af ordningen i den enkelte kommune, på den enkelte genbrugsplads, og for forskellige materialestrømme.
Det forventes ikke, at kommunalbestyrelsen vil blive forpligtet til at udtømme alle mulighederne for afsætning, inden genstandene kan afsættes i en kommunal genbrugsbutik.
Der igangsættes ligeledes en analyse af, om kommuner i forhold til statsstøttereglerne kan finansiere et underskud fra salg af genbrugsgenstande i kommunale genbrugsbutikker. Seminaret vil derfor også se på rammerne for de kommunale genbrugsbutikker.
Program
Jakob Emil Wulff, Energistyrelsen
Karen Bach, Energistyrelsen
Jacob Brandt, CODEX Advokater
Klaus Bystrup, Aalborg Forsyning
Hannah Møller Christensen, Odsherred Kommune
Niels Bukholt, ARI
v. DAKOFA