Årskonference: Dakofas Årskonference 2024

Dakofas Årskonference 2024
Den Cirkulære Omstilling - hvad er de danske ambitioner?

DAKOFAS ÅRSKONFERENCE 2024 tager udgangspunkt i den cirkulære omstilling, der er i gang netop NU. Vi står midt i en brydningstid, der foregår på alle niveauer af vores samfund, og som har - eller vil få - betydelige konsekvenser for os alle. Men er vi enige om ambitionsniveauet for den danske indsats?

Som EU-land oplever vi i højere grad, at forordninger og direktiver skaber de grundlæggende rammevilkår for den cirkulære omstilling. Men er vi klar til at investere og gribe de muligheder, der byder sig, når forandringens vinde blæser med orkanstyrke?

Aftalepartierne bag ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” fra juni 2020 er enige om, at cirkulær økonomi fremover i endnu højere grad end i dag skal være en bæredygtig vækstmotor for Danmarks næste grønne erhvervseventyr. Men hvor langt er vi egentlig i bestræbelserne?

Det hele skal naturligvis ses i en kontekst af vores forbrug af naturens ressourcer, som for danskernes vedkommende ligger faktor 4 højere, end vi er naturligt berettiget til og faktor 3 over det estimerede, bæredygtige forbrug pr. verdensborger. At bringe ressourceforbruget ned, er netop det, som FN’s verdensmål 12 forpligter os til.

2030-panelet har netop udgivet en kortlægning ” Cirkulær omstilling i Danmark – Barrierer for ansvarligt forbrug og produktion”, der tager pulsen på Danmarks indfrielse af verdensmål 12 om bæredygtigt ressourceforbrug. Denne kortlægning har afdækket de væsentligste barrierer for ansvarligt forbrug og produktion inden for fem udvalgte forbrugsområder. I konteksten af den danske Circularity Gap-rapport fra 2023, og den nye rapport fra 2030-panlet vil vi på denne konference debattere, hvordan vi får styret omstillingen i retningen af et lavere ressourceforbrug samtidig med, at vi debatterer de danske ambitioner for omstillingen.

Til at sætte scenen for dagens program vil teolog, lektor i bioetik og forfatter MICKEY GJERRIS tale ud fra emnet: ”Håb i en håbløs tid – klimaforandringer, etik og håb”. Desuden vil journalist og forfatter JØRGEN STEEN NIELSEN give sit syn på ”Hvilken omstilling skal der til?”, hvorefter vi kan tage hul på følgende fire væsentlige og aktuelle debatter:

Vejen til et lavere ressourceforbrug 
Denne debat indledes af Bente Halkier, professor i sociologi ved Københavns Universitet og næstformand i Klimarådet. En ikke uvæsentlig del af den cirkulære omstilling er at finde veje til et lavere ressourceforbrug. Det kan være i form af nye forretningsmodeller, mindre spild, eliminering af overforbrug, cirkulært design af produkter, reparationsmuligheder og udfasning af visse materialer. På årskonferencen vil vi debattere vejen til nye forbrugsmønstre og debattere ambitioner, mål og midler for en ny dansk forebyggelsesstrategi.

De danske muligheder i et nyt cirkulært emballageforbrug
Danmark står overfor et helt nyt udvidet producentansvarssystem for håndtering af emballageaffald. Aftalepartierne ønsker et ambitiøst system, der kan understøtte klimaaftalens ønske om et nyt, grønt erhvervseventyr. Med aftalen om producentansvar ønsker de politiske partier, at systemet skal skabe gunstige vilkår for innovation, investeringer og forretningsmuligheder i nye emballageløsninger og affaldsteknologier i Danmark, samtidig med, at det er så enkelt som muligt for borgere og virksomheder at sortere deres affald. På årskonferencen tager vi fat systemets muligheder for at indfri de politiske ønsker samtidig med, at vi ser på den omstilling samt de muligheder, der ligger i EU’s nye emballageforordning.

De danske ambitioner for en cirkulær omstilling af tekstilkredsløbet
Denne debat indledes af Mathias Kirkegaard, EU-Miljøattaché for Udenrigsministeriet. Danmark har valgt at gå forrest, hvad angår indsamling af tekstilaffald. Af den politiske aftale om tekstilaffald fra 2022 fremgår det, at vi i Danmark skal have en bedre udnyttelse af tekstilaffaldet fra husholdningerne, da produktion af tekstiler medfører en stor miljø- og klimabelastning – særligt uden for Danmark. Aftalepartierne noterer sig, at genanvendelsesmarkedet er under udvikling og på sigt forventes at kunne aftage store mængder af tekstilaffald til genanvendelse. Samtidig vurderes det, at større og ensartede mængder udsorteret tekstilaffald kan bidrage til den positive udvikling af genanvendelsesmarkedet. Ved at sætte en ambitiøs frist vil Danmark få mulighed for at gå forrest i den grønne omstilling, og det vil bidrage til udviklingen ved at skabe en stabil forsyningsmængde af tekstilaffald af god og ensartet kvalitet. Som opfølgning på aftalen er der afsat midler til en lang række udviklingsprojekter, der skal hjælpe omstillingen på vej. Med afsæt i EU’s tekstilstrategis mange initiativer vil vi på konferencen debattere de danske ambitioner for den kommende omstilling.

Bedre ressourceudnyttelse i forbindelse med byggeri, renovering og nedrivning
I regeringsgrundlaget barsles med en national råstofplan, der blandt andet skal understøtte bedre udnyttelse af ressourcerne i bygge- og anlægsaffaldet. Der vil derfor blive set på muligheder for bedre udnyttelse af ressourcerne i forbindelse med byggeri, renovering og nedrivning. Bygge- og anlægsaffald er den største affaldsstrøm i Danmark og udgør årligt ca. 5 mio. tons og mere end 40 pct. af alt det affald, der genereres i Danmark. Ca. 36 pct. af byggeaffaldet genanvendes, mens 52 pct. af affaldet bliver materialenyttiggjort som vejfyld m.v.  Denne debat vil bl.a. tage udgangspunkt i den nye strategi for udvikling af bygningsreglementet samt en ny rapport udarbejdet af Rådet for Grøn Omstilling for Realdania: ”Cirkulært byggeri: Fra tanke til politisk handling”.

Hvad er så de danske ambitioner for en cirkulær omstilling?
Som opsummering på dagens tematiske debatter vil en række interesseorganisationerne debattere deres bud på, hvad de danske ambitioner bør være, og hvad en eventuel strategi bør indeholde af tiltag. Ud over alle guldkornene fra scenen vil vi lægge op til involvering af salen, så vi kan få belyst så mange forudsætninger for og konsekvenser af den cirkulære omstilling som overhovedet muligt - hvad enten de kommer fra skrivebordet eller den virkelige verden.


Aftenens underholdning er sikret med stand-up v. NIKOLAJ STOKHOLM og efterfølgende live-musik med "FEST-ORKESTRET". Du kan derfor roligt sætte kryds i kalenderen 26.-27. september og tilmelde dig DAKOFAS ÅRSKONFERENCE 2024 – årets cirkulære begivenhed!

OBS: Hotel indgår IKKE i konferenceprisen, og deltagerne skal således selv booke hotelværelse. Henvis til ordre 164788 og mail sendes til Mai G. Petersen (mp@marienlyst.dk).

Priser for studerende: Kontakt Dakofas sekretariat.

Program

Dag 1

9:30-10:00
Morgenkaffe og registrering
10:00-10:15
Velkomst og introduktion til Årskonferencen 2024

v/Ole Morten Petersen & Annette Braunstein, Dakofa

10:15-10:45
Håb i en håbløs tid – klimaforandringer, etik og håb

v/teolog, lektor i bioetik og forfatter Mickey Gjerris

10:45-11:15
Hvilken omstilling skal der til – har vi tid nok?

v/journalist og forfatter Jørgen Steen Nielsen 

11:15-12:00
Debat: Vejen til et lavere ressourceforbrug gennem en cirkulær omstilling

Hvordan sikres det, at den danske økonomi holder sig inden for de planetære grænser, og hvad kan gøres for at få forbrugerne/virksomhederne med på omstillingen?

Indledende debatoplæg:
Professor, medlem af Klimarådet Bente Halkier, KU

Debatdeltagere:

Professor, medlem af Klimarådet Bente Halkier, KU
Journalist og forfatter Jørgen Steen Nielsen, Information

12:00-13:00
Frokost i udstillingen
13:00-13:45
Debat: De danske muligheder i et nyt cirkulært emballagesystem

Hvordan kan det kommende producentansvar og den netop vedtagne emballageforordning bedst understøtte klimaaftalens ønske om et nyt, grønt erhvervseventyr?

Indledende debatoplæg:
Chefkonsulent Jacob Gullak Andersen, Dansk Industri

Debatdeltagere:

Chefkonsulent Jacob Gullak Andersen, Dansk Industri
Adm. direktør Signe Frese, Varefakta
Direktør Marianne Roed Jakobsen, VANA

13:45-14:30
Debat: De danske ambitioner for en cirkulær omstilling af tekstilkredsløbet

Hvad er de danske ambitioner, og hvordan opnås de bedste muligheder for at gå forrest inden for rammerne af den europæiske tekstilstrategi?

Indledende debatoplæg:
EU-Miljøattaché Mathias Kirkegaard, Udenrigsministeriet

Debatdeltagere:

EU-Miljøattaché Mathias Kirkegaard, Udenrigsministeriet
Lektor ph.d. Else Skjold, Det Kgl. Akademi
Direktør Ditte Højland, Textile Change
Regionschef Mads Nissen, Ragn-Sells

14:30-15:15
Kaffepause i udstillingen
15:15-16:00
Debat: Bedre ressourceudnyttelse i forbindelse med byggeri, renovering og nedrivning

Hvad er muligheder og barrierer for en bedre udnyttelse af ressourcerne i forbindelse med byggeri, renovering og nedrivning? Hvordan kan ressourceforbruget nedbringes, og hvordan opnås mere genbrug og reel genanvendelse af byggeriets mange ressourcer?

Indledende debatoplæg:
Tovholder for Dakofas netværk for cirkulært byggeri, Mette Skovgaard, Dakofa

Debatdeltagere:

Adm.direktør Michael Kamstrup Søndergaard, Kingo Karlsen A/S
Bæredygtighedschef Graves Simonsen, Bygherreforeningen
Seniorkonsulent Anke Oberender, Teknologisk Institut 

16:00-16:45
Afslutningsdebat: Hvad er de danske ambitioner for en cirkulær omstilling?

Debatdeltagere:
Direktør Jens Bomann Christensen, Brancheforeningen Cirkulær
CSR- og bæredygtighedschef Marie Busck, Dansk Mode & Textil
Miljøpolitisk Chef Christina Busk, Plastindustrien
Chefkonsulent Marianne Ladekarl Thygesen, Dansk Erhverv
Fagleder for Cirkulær Økonomi Iben Sohn, Dansk Industri

16:45-16:45
Afslutning

v/Dakofa

16:45-18:00
Get-together (v. joca a/s)
19:00-19:30
Velkomstdrink
19:30-1:00
Middag med underholdning (Nikolaj Stokholm + FestOrkestret)
1:00-2:00
Natmad (v. PWS)

Dag 2

Busser vil afgå foran hotellet på de nedenfor nævnte tidspunkter.

9:30-14:00
Tur 1: Nyt Hospital Nordsjælland og J Jensen Genbrug

Afgang kl. 9.30. Retur ca. kl. 14.00.
Max. 30 deltagere (tilmelding sker efter først-til-mølle princippet)

Først besøger vi byggeriet ved Nyt Nordsjællands Hospital i den kommende bydel Favrholm i Hillerød. Vores andet besøg er hos J Jensen Genbrug i Lynge, hvor vi ser og hører om genbrug af byggematerialer.

Nyt Hospital Nordsjælland
Adresse: Favrholm Allé 100, 3400 Hillerød (se kørselsvejledning)
kl. 10.30 – 11.30

Det nye hospital vil dække 325.000 borgere, og får et etageareal på 118.000 223.00 m2, og står klar i slutningen af 2026. Hospitalet ønsker at øge fokus på social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed og går efter en DGNB guldcertificering. Da naturen har betydning for menneskers trivsel, vil hospitalet anlægge smukke og inspirerende haver inspireret af det omkring liggende naturlige landskab, som kan være med til at fremme sundhed. De unikke haver anlægges blandet andet, som en stor taghave på 18.000 kvadratmeter i hospitalets midte. Inden byggeriet gik i gang, har man taget hensyn til de frøer og padder, som lever i Salpetermosen, og som er totalfredede. Derfor har man opsat et såkaldt paddehegn rundt om hele byggepladsen, der bl.a. skal sikre den spidssnudede frø.

J Jensen Genbrug
Adresse: Højlundevej 8, 3540 Lynge
kl. ca. 12.00 – 13.00

Jensen Genbrug har et stort og varieret udvalg af nye overskuds-og brugte byggematerialer. Byggematerialerne høstes fra flere steder bl.a. fra nedrivningsopgaver, restlagre fra håndværkere, fejlbestilte byggematerialer og restlagre fra producenter. Byggematerialerne sælges både fra pladsen i Lynge og online. Et innovativt partnerskab er indgået med Geberit A/S, der sigter mod at fremme klimavenligt byggeri ved at give brugte toiletter en ny chance, i stedet for at ende som deponiaffald. Efter toiletterne har gennemgået en omfattende opgraderingsproces med afkalkning, rensning og evt. udskiftning af mekaniske dele, kan de sættes på markedet som et ”refurbed” produkt. J Jensen deltager i Grand Solutions projektet Circue, der bl.a. er en digital bygnings- og materialedatabank, der giver et overblik over de fremtidige og eksisterende byggematerialer. Desuden skal platformen levere automatiseret ressourcekortlægning, der ved hjælp af åbne data og forskningsbaserede typologianalyser giver bygningsejere essentiel beslutningsstøtte i investeringsprocessen med fokus på indlejrede materialer og CO2-aftryk.

9:30-14:15
Tur 2: Læskedrikproducenten CO-RO A/S

Afgang kl. 9.30. Retur ca. kl. 14.15

(med mulighed for at blive læsset af ved Frederikssund S-tog station kl. 13.00).

Max. 17 deltagere (tilmelding sker efter først-til-mølle princippet)

Adresse: Holmensvej 11, 3600 Frederikssund

CO-RO’s store fabrik i Frederikssund producerer færdigprodukter (Sun Lolly og Sunquick) til det europæiske marked samt frugt- og læskedrikkoncentrater til deres oversøiske fabrikker i særligt Mellemøsten og Asien.

Vi skal høre om CO-ROs arbejde med ESG, herunder arbejdet med at forstå og at mindske deres miljø- og klimaaftryk. Virksomheden er, grundet sin størrelse, direkte omfattet af EU's Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og skal fra 2025 begynde at rapportere efter CSRD. Tilsvarende vil det nye emballagedirektiv og det udvidede producentansvar for emballager få stor betydning for virksomheden, som qua sine produkter har et stort forbrug af både primære, sekundære og tertiære emballager. Vi skal også høre om CO-RO’s arbejde med leverandører omkring miljø- og kilmapåvirkning og om udfordringerne med at implementere EU's standarder og krav hos deres oversøiske virksomheder.

Vi får en rundvisning på fabrikken, hvor vi vil se selve produktionen og pakningen af de forskellige produkter, og vi får bl.a. et indtryk af det store forbrug af emballager. 

NB. Egne sikkerhedssko skal medbringes, hvis du vil være sikker på at komme med på selve rundvisningen i produktionen (værterne kan ikke garantere sikkerhedssko i rette størrelse til alle). Det er ikke tilstrækkeligt med almindelige solide, lukkede, flade sko.

Læs evt. mere om CO-RO her og her.

9:30-13:00
Tur 3: Scanlux Packaging A/S

Afgang kl. 9.30. Retur ca. kl. 13.00.
Max. 46 deltagere (tilmelding sker efter først-til-mølle princippet)
Adresse: Kratbjerg 308, 3480 Fredensborg

Scanlux Packaging har designet og udviklet emballage til retailbranchen i mere end 30 år, og er i dag en af Skandinaviens største udbydere af butiks- og webshopemballage. Virksomheden tilbyder emballageløsninger fra idé til færdigt produkt og ser sig som en både strategisk, og kreativ partner for deres kunder.

Scanlux Packaging er en emballageleverandør, som tilbyder helhedsløsninger for at gøre det så nemt som muligt for kunden. Derfor tilbyder de udover emballagedesign- og produktion, også logistik- og lagerløsninger. Kædekunder kan også få deres egen webportal, hvorfra de enkelte butikker kan bestille deres emballage direkte hos Scanlux.

Emballage-kunder i dag stiller langt større krav til kreativitet, design, materialer og bæredygtighed end tidligere. Scanlux Packaging undersøger løbende nye materialer og arbejder med optimering af materialeforbrug og resurser for at passe på miljøet, samtidig med at skabe unikke brandspecifikke emballageløsninger. Deres emballagespecialister hjælper kunderne med at opnå mere miljøvenlige emballageløsninger gennem analyser, materialevalg og re-design. Vi skal høre om virksomhedens interne arbejde med ESG (tildelt sølv i EcoVadis certificeringsprogram) og om deres arbejde med at finde stadig mere bæredygtige emballageløsninger, så de kan vejlede deres kunder til at træffe kvalificerede valg.

Vi bliver præsenteret for et udvalg af deres emballagedesigns- og materialer (inkl. materialer som fx. Paptic) og får et kig ind i deres smukke kontorer i Fredensborg.

Læs mere om Scanlux Packaging her og evt. her.

9:00-15:00
Tur 4: Stena Nordic Recycling Center Halmstad

Afgang kl. 9.00. Retur ca. kl. 15.00

(mulighed for at stå af på Helsingør havn tæt ved stationen ca. kl. 14.50).

Max. 30 deltagere (tilmelding efter først-til-mølle princippet) 

Adresse: Stjärnarpsvägen 1, 302 62 Halmstad

Stena Recycling opererer i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Polen, Italien og USA. På Stenas anlæg verden over indsamles og genanvendes 6,5 millioner ton materiale hvert år – det svarer til næsten tre Eiffeltårne om dagen.

I Sverige er tallet alene 3,5 millioner ton, hvor Stena Recycling samarbejder med over 70.000 kunder i forskellige brancher og kommuner og har et netværk af næsten 90 certificerede genanvendelsesanlæg. Det omfatter Stenas hovedanlæg, Stena Nordic Recycling Center i Halmstad.

Stena Nordic Recycling Center i Halmstad startede i 2016, og er et af Nordeuropas største genanvendelsesanlæg. Halmstad blev valgt, fordi der er nem adgang til vej- og jernbanenet og en nærliggende havn, og selve anlægget er drevet af vedvarende energi. Der indsamles, genanvendes og genbruges en lang række husholdnings- og industriprodukter og komplekse materialer – alt fra biler og elektronik til batterier, kabler og plast.

Vi ser flere af de forskellige produktionsfaciliteter til separation af komplekse materialer – materialer som kabler, aluminium og andre ikke-jernholdige metaller, elektronik, Shredded Light Fraction, batterier og plast. Vi hører også om håndtering af udrangerede biler og håndteringen af om lithium-batterier (men vi når ikke rundt på de to anlæg til hhv. biler og elbils-batterier, som ligger på andre adresser).

NB. Egne sikkerhedssko skal medbringes, hvis du vil være sikker på at komme med på selve rundvisningen i produktionen (værterne kan ikke garantere sikkerhedssko i rette størrelse til alle). Det er ikke tilstrækkeligt med almindelige solide, lukkede, flade sko.

NNB. Er du ikke-EU eller ikke-EEA statsborger, så skal du medbringe dit pas (og principielt skal alle andre kunne forevise kørekort eller pas jf. oresunddirekt.se).

Du bruger Internet Explorer - hvis du oplever problemer med at tilmelde dig, skift da browser til Chrome eller Firefox...

Hvornår

Start: 26. september 2024 - kl. 09.30
Slut: 27. september 2024 - kl. 15.00

Hvor

Hotel Marienlyst
Helsingør

Deltagergebyr

Pris medlemmer - inkl. middag, ekskl. moms
DKK 5.400,00
Pris medlemmer - ekskl. middag, ekskl. moms
DKK 4.900,00
Pris ikke-medlemmer - inkl. middag, ekskl. moms
DKK 10.400,00
Pris ikke-medlemmer - ekskl. middag, ekskl. moms
DKK 9.900,00

Framelding

Tilmelding er bindende efter
18. september 2024

NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Download program
Se deltagere
Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.