Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Cirkularitet er nødvendigt for at sikre EU’s klimamål

01. marts 2024
Cirkularitet er nødvendigt for at sikre EU’s klimamål
Nyt studie fra Europa-Kommissionen sætter fokus på den cirkulære økonomis effekt på klimagasudledninger for en række energiintensive industrier. Ifølge analysen når vi ikke klimamålene uden den cirkulære omstilling.

Industrien står i dag for ca. 25% af EU's samlede energiforbrug og omkring 20% af drivhusgasemissionerne, hvilket primært skyldes en række særligt energi-intensive industrier, herunder produktion af stål, cement og ethylen (byggesten for mange typer plastik). En de-karbonisering af disse og en række øvrige industrier er derfor afgørende for at opnå EU’s samlede klimamål. I en ny rapport fra Europa-Kommissionen præsenteres en række perspektiver på, hvordan den cirkulære økonomi kan være med til at påvirke udledningerne af drivhusgasemissioner og energiforbruget i netop industrien. Tidligere analyser har nemlig vist, at det med de nuværende teknologier ikke er muligt at reducere klimagasudledningerne fra industrien til et niveau, der er tilstrækkeligt ift., hvad det vi kræve, at nå EU’s klimamål.

En omstilling til lav-emissionsprocesser og klimaneutrale energikilder som vedvarende energi og vedvarende hydrogen vil muliggøre en næsten CO2-neutral produktion, men vil samtidig også resultere i en øget efterspørgsel på disse energikilder, hvilket vil lægge et øget pres på energiforsyningssystemet. Det vurderes derfor, at der, ud over omstillingen til vedvarende energi, ligeledes er brug for omstilling til en energi- og materialeeffektiv cirkulær økonomi, der også kan reducere efterspørgslen efter materialer og energi og dermed mindske presset på forsyningssystemet. I den nye rapport har man derfor analyseret fem forskellige scenarier for øget cirkularitet for en række af de mest problematiske industrier set ift. klimagasudledninger. De fem scenarier er: et baseline scenarie, der indeholder de initiativer, som er præsenteret i EU’s handlingsplan for cirkulær økonomi, øget genanvendelse, substitution af materialer (f.eks. øget anvendelse på træ i byggebranchen), reduceret efterspørgsel, der skal kunne opnås ved minimale adfærdsændringer samt, et kombineret scenarie, der sammenfatter de fire ovenstående.

Resultaterne af analysen viser, ikke overraskende, at det sidste scenarie, der kombinerer alle initiativer, medfører det største reduktionspotentiale i forhold til den primære materialeproduktion. I forhold til de enkelte strategier viser analysen, at en reduktion i efterspørgslen ved en forlænget levetid for produkter har det største reduktionspotentiale for primær stålproduktion. For cementproduktion vil det være mest effektivt at reducere efterspørgslen, ved at nedbringe overdimensionering i byggeriet samt herefter, hvor det er muligt, at substituere cement med træ. For aluminium vil det være mest effektivt at øge genanvendelsen mens det for hhv. papir/pap og glas vil være mest effektivt at fremme genbrug og øge produktlevetiden.

Resultaterne viser mere generelt, at øget cirkularitet bidrager til at reducere de emissioner, der er vanskelige at komme til livs gennem andre strategier, herunder eksempelvis procesemissioner. Dette er vigtigt i forhold til at opnå klimamålene, idet alternativet vil være at skulle implementere betydelige ændringer i produktionsprocessen, udvikle helt nye produkter eller øge anvendelsen af CCUS.

Læs mere
Du kan finde hele analysen i rapporten ”Role of the circular economy as a contributor to industry decarbonisation beyond 2030”, som du finder her.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.