Biobaserede byggematerialer - udfordringer og muligheder

Hvornår - kl. -
Hvor
Online via ZOOM/Youtube
Deltagergebyr Gratis tilmelding til dette arrangement
Tilmeldingsfrist 04. februar 2025
Framelding Tilmelding er bindende efter 28. januar 2025
NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Webinar

Biobaserede byggematerialer - udfordringer og muligheder

Strammere klimakrav og ønske om flere fornybare ressourcer i byggeriet giver mulighed for at øge efterspørgslen efter biobaserede byggematerialer. På dette seminar vil vi få et indblik i, hvilke udfordringer og muligheder der er ved at udvikle og anvende biobaserede byggematerialer i byggeriet.

Biobaserede byggematerialer kan eksempelvis være halm, træ, hamp, græs, tang og ålegræs, der er nogle af de mest anvendte materialer fra skoven, landbruget eller havet.

Biobaserede materialer er fornybare og kan lagre CO2. Dermed er der et stort potentiale for at reducere byggeriets klimaaftryk. Fra 2025 strammes klimakravene, så grænseværdien for et enfamiliehus reduceres fra 12 til 6,7 kg CO2e/m2 og det må forventes at give et incitament til at bruge flere biobaserede byggematerialer. Det forudsætter naturligvis, at de biobaserede byggematerialer har mindre klimaeffekt end traditionelle byggematerialer.

Selvom der er meget fokus på byggeriets klimaaftryk, så har sektoren også et stort ressourceforbrug af energi og ikke-fornybare ressourcer, som eksempelvis grus, sand og sten. I Danmark er der en skæv fordeling af, hvor råstofferne findes og hvor de anvendes, hvilket giver en del transport.

Biobaserede byggematerialer skal opfylde de samme krav i bygningsreglementet som konventionelle byggematerialer. Bygninger skal være sikre og sunde at opholde sig i, så der vil være krav til bl.a. brand, statik og indeklima.

I en rapport fra BUILD om hvordan standarder og lovgivning påvirker brugen af biobaserede byggematerialer, fremhæves det, at den største udfordring ved at udbrede anvendelsen af biobaserede materialer er, at der ikke findes standarder eller vejledninger, som kan hjælpe arkitekter, rådgivere, entreprenører mv. med at anvende dem. Der er således en systemisk lock-in til mineralske produkter i bygningsreglementet, som gør det svært at anvende alternative materialer.

Program

12:30 - 12:40
Velkomst og introduktion

Mette Skovgaard og Morten Carlsbæk, Dakofa

12:40 - 13:10
Hvilke udfordringer og muligheder er der ved at bruge biobaserede byggematerialer i byggeriet?

Torben Valdbjørn Rasmussen, BUILD

BUILD undersøgt de barrierer, der begrænser brugen af biobaserede materialer i byggeriet. Det omfatter en kortlægning og analyse af eksisterende lovgivning og standarder samt en redegørelse for, hvor det er muligt at gennemføre ændringer i regelsættet for at fremskynde den grønne omstilling.

13:10 - 13:35
Brandsikre Biobaserede Konstruktioner

Jess Grotum Nielsen, VIA University College

13:35 - 13:45
Pause
13:45 - 14:10
Erfaringer med at anvende halm- og træbaserede produkter i byggeri

Lars Keller, EcoCocon Danmark ApS

14:10 - 14:35
Implement Materials: Byggeri med halm

Morten Bang og Christopher Dehn Carlsen, Tegnestuen LOKAL samt Lasse Bundgaard og Simon Sjøgaard, JDH Byg

”Implement Materials – en ny fælles byggeskik for groede materialer” er initieret af Arkitektforeningen og Dreyers Fond og giver fire teams mulighed for udvikle og drøfte deres løsninger og de bespænd, de står overfor, med hinanden.

14:35 - 14:35
Afrunding og tak for i dag

Relaterede arrangementer