Smager kaffen bittert?
Engangskopper er blandt de ti mest almindelige plasttyper i den danske natur, og de bruges i gennemsnit i 15 minutter, før de bliver til affald. På gaderne i Aarhus udgør takeaway-emballage omkring halvdelen af det affald, kommunen samler ind. Og i modsætning til hvad mange tror, er papkopper ikke nødvendigvis bedre – de er oftest foret med plast og svære at genanvende. Med et automatiseret pantsystem til to go-kopper har Aarhus vist, at innovation, ressource-/klimaansvar og hverdagens kaffe kan gå hånd i hånd. På bare ét år er 87 procent af kopperne i REUSEABLE-systemet blevet pantet igen. Det svarer til i gennemsnit 2.500 kopper dagligt – kopper, der ikke ender i skraldespanden, på gaden eller i naturen. Den kop, der er blevet brugt flest gange, har overlevet 33 vaske og ture gennem byen. Det er ikke bare imponerende. Det er fremtiden.
Genbrugskopper kan sænke CO2-udledningen med op mod 70 procent i forhold til engangskopper. Det er en kæmpe gevinst for klimaet, og en relativt lille ændring i vores vaner. Og erfaringerne fra Aarhus viser, at danskerne er klar. 39 procent af borgerne har allerede prøvet systemet, og 84 procent af disse er tilfredse eller meget tilfredse.
Den tyske by Tübingen har gjort noget andet. Her har man siden 2022 pålagt en afgift på engangsemballage – 55 cent for en kop, 20 cent for et sugerør. Det har givet 800.000 euro i årlige indtægter til byen, og selvom affaldsmængden endnu ikke er faldet markant, har den tyske forfatningsdomstol bakket op om lovligheden og relevansen af en lokal skat på affald.
Herhjemme bør vi kombinere de to tilgange. Vi skal lære af Aarhus og udbrede pantsystemer til andre kommuner – ikke bare for kopper, men for al engangsemballage. Samtidig skal vi turde gøre som Tübingen og sende et tydeligt signal: Det skal kunne betale sig at vælge genbrug – og koste at vælge affald.
Regeringen har via Finansloven for 2025 afsat 15 mio.kr. over 3 år til et nationalt partnerskab for takeaway-emballage. Det er et vigtigt skridt. Men hvis vi vil tage klimakrisen alvorligt, skal vi ikke nøjes med pilotprojekter eller yderligere undersøgelser af allerede kendte teknologier. Vi skal skabe rammer og standarder, der forpligter, så vi kan eksekvere og komme videre i den virkelige verden.
Vi skal med andre ord kunne forestille os en hverdag, hvor kaffen ikke behøver at smage af dårlig samvittighed på grund af emballagen. Dakofa vil sikre den gode smag ved at afholde et hybridseminar den 19. juni 2025, hvor vi kommer godt rundt i krogene, hvad angår de juridiske, praktiske og logistiske forudsætninger for at udvikle en national løsning for tilbagetagning af takeaway-emballager.
“Cirkulære indblik” er skrevet af Ole Morten Petersen, Direktør i Dakofa, og er en tilbagevendende klumme vedrørende aktuelle emner indenfor den cirkulære omstilling.