Første bindende EU-mål for reduktion af madaffald i nyt affaldsdirektiv
Tirsdag nat blev Rådets og Parlamentets forhandlerne enige om at indføre bindende mål for reduktion af madaffald, som skal opfyldes på nationalt niveau senest den 31. december 2030:
- En reduktion på 10 % af madaffald fra forarbejdnings- og fremstillingssektoren sammenlignet med den gennemsnitlige mængde madaffald genereret i denne sektor i 2021-2023
- En reduktion på 30 % (per indbygger) af madaffald fra detailhandlen og anden fødevaredistribution, restaurationsbranchen og -tjenester og husholdninger sammenlignet med den gennemsnitlige mængde madaffald genereret i disse sektorer i 2021-2023
Disse mål er de første nogensinde, der er fastsat på EU-niveau specifikt for madaffald.
Rådets pressemeddelelse skriver, at aftalen også indeholder en bestemmelse om frivillig donation af usolgt mad, der er sikker til menneskeføde. Dette er uddybet i Parlamentets pressemeddelelse med, at medlemsstaterne træffer foranstaltninger for at sikre, at økonomiske aktører med en betydelig rolle i forebyggelsen og genereringen af madaffald (identificeres i hver medlemsstat) faciliterer donation af usolgt mad, der er sikker til menneskeføde.
Kommissionen nævner i sin pressemeddelelse, at de vil støtte medlemsstaterne i at opnå målene ved at dele bedste praksis og læring gennem EU-platformen for madtab og madspild. Der vil også blive finansieret forskning og ydet tilskud til forskellige foranstaltninger/virkemidler (actions).
Den aftalte kompromistekst for det nye affaldsdirektiv vil blive offentliggjort en af de nærmeste dage. Herefter skal det nye affaldsdirektiv formelt godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet, inden det kan offentliggøres i EU-Tidende. Beskrivelse af de nærmere detaljer i de nye bestemmelser vedr. madaffald afventer offentliggørelsen af kompromisteksten.
Aftalen er forhandlet som led i den fokuserede revision af affaldsrammedirektivet, der også indeholder indførsel af udvidet producentansvar for tekstilaffald.
Hvordan måles af mængderne af madaffald?
Affaldsdirektivet definerer madaffald som: ”alle fødevarer som defineret i artikel 2 i Forordning 178/2002, der er blevet til affald”. Den danske (nationale) madspildsstrategi definerer madaffald som ”Alle madrester, både spiselige og ikke-spiselige”. Madspild er en delmængde af madaffaldet, og defineres i madspildsstrategien som: ”Mad, som kunne være spist af mennesker, men som er blevet smidt ud af den ene eller anden årsag”.
Kommissionen har fastsat en fælles metode og kvalitetsmæssige minimumskrav for måling af madaffald (kommissionens delegerede afgørelse 2019/1597). Mængden af madaffald skal måles separat i følgende led i fødevareforsyningskæden: a) Primærproduktion, b) forarbejdnings- og fremstillingssektoren, c) detailhandelen og anden fødevaredistribution, d) restaurationsbranchen og restaurationstjenester, samt e) Husholdninger.
Læs også Dakofas nyhed fra d.d. om det udvidede producentansvar for tekstilaffald, som også er en del af det nye affaldsdirektiv - se her
Find Rådets pressemeddelelse “Rådet og Parlamentet enige om at reducere madaffald og fastsætte nye regler om affaldstekstiler” fra den 19. februar 2025 her
Find Europa-Parlamentets pressemeddelelse “Deal on new EU rules to reduce textile and food waste” fra den 19. februar 2025 her
Find Kommissionens pressemeddelelse “Commission welcomes provisional agreement to enhance the circularity of textiles and reduce food waste” fra den 18. februar 2025 her
Find Kommissionens hjemmeside om “Food waste” her