Det nye Ministerium for Grøn Treparts sagsområder fra andre ministerier
Regeringen har i dag offentliggjort ressort- og sagsområder for de forskellige ministerier i forbindelse med ændringer i regeringens sammensætning (se evt. Kgl. resolution af 29. august 2024 her). Samtidigt opdateres sammensætningen af de forskellige regeringsudvalg (se evt. her).
Der oprettes et nyt Ministerium for Grøn Trepart med tidligere skatteminister Jeppe Bruus Christensen som ny Minister for grøn trepart. Ministeren skal sikre fremdrift og implementering af de aftalte tiltag i den grønne trepart (jf. ”Aftale om et Grønt Danmark”, som blev fremlagt af regeringen og den såkaldte grønne trepart på et pressemøde i Økonomiministeriet den 24. juni 2024).
Læs evt. om den grønne trepart i Dakofas nyhed ” Pyrolyse og ny aftale mellem regeringen og den grønne trepart om landbrugets CO2 mv” fra den 26. juni 2024 her, hvor der også er link videre til aftaleteksten med alle initiativerne. Det fremgår også af aftalen, at der for de konkrete initiativer ville skulle være en efterfølgende politisk proces blandt Folketingets partier, hvor regeringen ville skulle sikre sig politisk flertal til både konkret lovgivning og finansiering af udgifterne. Også kompensationen for kommunernes samlede opgaveportefølje i relation til omlægningsindsatsen skal aftales nærmere (mellem KL og regeringen).
Det fremgår af den Kgl. Resolution, at følgende sagsområder overflyttes fra andre ministerier til det nye Ministerium for Grøn Trepart, idet den nærmere fastlæggelse af ministerens ansvarsområde vil ske ved [en senere] kongelig resolution:
Miljøministeriet afgiver følgende områder til det nye ministerium:
- Sager vedrørende beskyttede områder, fredede områder, strandbeskyttelseslinje,
- sager vedrørende skove,
- sager vedrørende implementering af vandrammedirektivet samt
- sager vedrørende miljøregulering af husdyrbrug,
- sager vedrørende arealforvaltning (bortset fra sager vedrørende naturnationalparker, nationalparker og friluftsliv), samt
- sager vedrørende vandmiljø (bortset fra akvakultur, miljøfarlige stoffer og spildevandslovgivningen).
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri afgiver følgende områder til det nye ministerium:
- Ressortansvaret for sager vedrørende udmøntning og administration af midler fra EU’s fælles landbrugspolitik,
- jordudtagningsindsatser, kvælstofindsatsen, jordbrugskontrol, økologi,
- klimaanalyse på landbrugsområdet,
- udvikling af grønne teknologier og bioøkonomi samt
- Landbrugsstyrelsen bortset fra følgende områder: sager vedrørende deltagelse i landbrugs- og fiskerisamarbejdet i EU og internationalt, sager vedrørende hegnsloven, sager vedrørende mark- og vejfredsloven, sager vedrørende promille- og produktionsafgiftsfondene, sager vedrørende Plantefonden, sager vedrørende Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) samt sager vedrørende planter og biosikkerhed,
En pressemeddelelse fra statsministeriet (se evt. her) omtaler bl.a. overdragelsen fra Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen og miljøminister og minister for ligestilling Magnus Heunicke overdrager til minister for grøn trepart Jeppe Bruus, og nævner i samme forbindelse, at henvendelse til ministeren for grøn trepart skal ske via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Grønt udvalg
Jeppe Bruus træder ind i regeringsudvalget ’Grønt Udvalg’. Udvalget behandler sager om regeringens politik på det grønne område med særligt fokus på at leve op til de mål, der er fastsat i klimaloven og regeringsgrundlaget vedrørende natur, miljø og klima. Udvalget mødes normalt en gang om ugen.
Medlemmerne af Grønt Udvalg er: Finansminister Nicolai Wammen (formand), Vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, Miljøminister og minister for ligestilling Magnus Heunicke, Minister for grøn trepart Jeppe Bruus, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen samt Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.