Vesterbrogade 149, Bygn. D. 4. sal
1620 København V. (eller online via ZOOM/Youtube)
- Pris medlemmer, ekskl. moms
- - 800,00 DKK
- Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
- - 2.925,00 DKK
- Pris studerende ekskl. moms
- - 800,00 DKK
Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.
Forebyggelse af madaffald – konkrete tiltag frem mod de nye EU-mål
Der er vedtaget bindende EU-mål for reduktion af madaffald. Det nye affaldsdirektiv kræver, at vi i 2030 skal have reduceret mængden af madaffald fra husholdninger, detailhandel, kantiner og restauranter med 30 % sammenlignet med 2021-23.
Der er brug for nye tiltag, fordi mængderne af madaffald og madspild i Danmark overordnet set IKKE er faldet de senere år trods diverse oplysningskampagner og tiltag. De danske husholdninger, butikker, kantiner og restauranter skal med andre ord op i gear, hvis mængden af madaffald skal reduceres med næste 1/3 inden 2030, og det kræver endnu mere hjælp fra myndigheder, organisationer m.fl.
Det nye affaldsdirektiv kræver som minimum følgende tiltag mod madspild:
- Udvikling af og støtte til adfærdsændringsforanstaltninger og oplysningskampagner
- Identifikation og afhjælpning af ineffektivitet i fødevareforsyningskædens funktionsmåde og støtte til samarbejdet mellem alle aktører
- Tilskyndelse til fødevaredonation og anden omfordeling til konsum - anvendelse til menneskeføde skal prioriteres over dyrefoder og nonfoodprodukter
- Støtte til uddannelse og kompetenceudvikling samt bedre adgang til finansieringsmuligheder
- Tilskyndelse til og fremme af innovation og teknologiske løsninger
På seminaret vil erfaringer med oplysningskampagner og forskellige projekter til forebyggelse af madspild blive fremlagt. Hospitaler og børnehaver har gennemført forskellige forsøg og systemer til identifikation af madspildet – det har øget bevidstheden og været baggrund for ændrede procedurer og nye vejledninger og tiltag. Stadig flere kommuner arbejder med oplysningskampagner mod madspild som del af deres klimaarbejde – de fremhæver samtidigt de økonomiske fordele ved mindre madspild. Nogle virksomheder har udviklet nye fødevareprodukter med udgangspunkt i (tidligere) madspild. Og samtidigt er fødevaredonation blevet stadig mere udbredt og sat i system.
OneThird – Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, Københavns Kommune, Region Hovedstaden, Fødevarebanken, Wefood – Folkekirkens Nødhjælp og Stop Spild Lokalt er nogle af oplægsholderne på seminaret.
Seminaret henvender sig til alle, der arbejder med at forebygge madspild, både kommuner, organisationer og virksomheder.