Forebyggelse af madspild – konkrete tiltag frem mod de nye EU-mål

Hvornår - kl. -
Hvor
Dakofas lokaler
Vesterbrogade 149, Bygn. D. 4. sal
1620 København V. (eller online via ZOOM/Youtube)
Deltagergebyr
Pris medlemmer, ekskl. moms
- 800,00 DKK
Pris ikke-medlemmer, ekskl. moms
- 2.925,00 DKK
Pris studerende ekskl. moms
- 800,00 DKK
Tilmeldingsfrist 12. november 2025
Framelding Tilmelding er bindende efter 05. november 2025
NB

Tilmelding er bindende fra og med 8 dage inden arrangementets afholdelse. DAKOFA forbeholder sig ret til at aflyse med samme varsel uden ansvar for eventuelle følgeomkostninger for de på dette tidspunkt tilmeldte.

Hybrid-seminar

Forebyggelse af madspild – konkrete tiltag frem mod de nye EU-mål

Vi skal halvere mængden af madspild fra husholdninger, detailhandel, kantiner og restauranter inden 2030, hvis vi skal overholde EU's nye mål for madaffald. På seminaret fremlægger kommuner og organisationer deres erfaringer og strategier for at få nedsat madspildet, og det perspektiveres i forhold til forskning og målsætninger på området.

Der er vedtaget bindende EU-mål for reduktion af madaffald. Det nye affaldsdirektiv kræver, at vi i 2030 skal have reduceret mængden af madaffald fra husholdninger, detailhandel, kantiner og restauranter med 30 % sammenlignet med 2021-23.

Der er brug for nye tiltag, fordi mængderne af madaffald og madspild i Danmark overordnet set IKKE er faldet de senere år trods diverse oplysningskampagner og tiltag. De danske husholdninger, butikker, kantiner og restauranter skal med andre ord op i gear, hvis mængden af madaffald skal reduceres med næste 1/3 inden 2030, og det kræver endnu mere hjælp fra myndigheder, organisationer m.fl.

Det nye affaldsdirektiv kræver som minimum følgende tiltag mod madspild:

  • Udvikling af og støtte til adfærdsændringsforanstaltninger og oplysningskampagner
  • Identifikation og afhjælpning af ineffektivitet i fødevareforsyningskædens funktionsmåde og støtte til samarbejdet mellem alle aktører
  • Tilskyndelse til fødevaredonation og anden omfordeling til konsum - anvendelse til menneskeføde skal prioriteres over dyrefoder og nonfoodprodukter
  • Støtte til uddannelse og kompetenceudvikling samt bedre adgang til finansieringsmuligheder
  • Tilskyndelse til og fremme af innovation og teknologiske løsninger

På seminaret vil erfaringer med oplysningskampagner og forskellige projekter til forebyggelse af madspild blive fremlagt. Hospitaler og børnehaver har gennemført forskellige forsøg og systemer til identifikation af madspildet – det har øget bevidstheden og været baggrund for ændrede procedurer og nye vejledninger og tiltag. Stadig flere kommuner arbejder med oplysningskampagner mod madspild som del af deres klimaarbejde – de fremhæver samtidigt de økonomiske fordele ved mindre madspild. Nogle virksomheder har udviklet nye fødevareprodukter med udgangspunkt i (tidligere) madspild. Og samtidigt er fødevaredonation blevet stadig mere udbredt og sat i system.

Seminaret henvender sig til alle, der arbejder med at forebygge madspild, både kommuner, organisationer og virksomheder.

Program

12:00 - 12:30
Frokostsandwich (for de fysisk fremmødte...)
12:30 - 12:45
Indledning

v/ Morten Carlsbæk og Annette Braunstein, Dakofa

12:45 - 13:10
Guides, netværk og andre værktøjer mod madspild fra OneThird

v/ Lea Stoustrup Brandt, One\Third - Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab

Hvordan måler vi madspild, hvordan virker rådgivning og hvad er på vej?

13:10 - 13:25
Madspild og novel food forordningen

v/ Mette Fangel Juda, Fødevarestyrelsen

Regler og muligheder for brug af reststrømme fra forarbejdnings- og fremstillingssektoren til humankonsum.

13:25 - 13:45
Forskning om mindre madspild og madaffald – input til praksis mod madspild

(tbc)

13:45 - 14:05
Kaffepause
14:05 - 14:25
Hospitalernes erfaringer fra forsøg med målinger af madspild, og hvordan arbejdes der med forebyggelse af madspild i dag?

v/ Mette Schellerup Gotfredsen, Region Hovedstaden

14:25 - 14:45
Tiltag og udfordringer i kampen mod madspild i børnehaver, skoler og på plejehjem

v/ Mathilde Heldt Rønnow, Københavns Kommune

14:45 - 15:05
Udvikling af kommunale, borgerrettede tiltag mod madspild – hvor står vi?

v/ Pernille Bondo Harders og Pernille Bramstrup, Gladsaxe Kommune

Gladsaxe er ved at afslutte undersøgelser om madspild hos 20 meget forskellige familier. Hvordan hjælper dette projekt kommunen med den grønne omstilling?

15:05 - 15:35
Paneldebat – Udbredelse af fødevaredonation som socialøkonomisk tiltag

Indledning:

Opstart af fødevaredonation i Danmark og udbredelse til hele landet v/ Henrik Olsen, Fødevarebanken

Wefood – koncept med butikker, der bl.a. sælger overskuds-fødevarer v/ Jan-Martin Mikkelsen, Folkekirkens Nødhjælp

Overskudsmad uddeles gennem lokale ”Madoaser” v/ Rasmus Erichsen, Stop Spild Lokalt

15:35 - 15:45
Opsamling og afrunding

v/ Dakofa

Relaterede arrangementer