06. februar 2019

Vinderne af Realdanias konkurrence om at bygge med affald er fundet

Vinderne af Realdanias konkurrence om at bygge med affald er netop blevet offentliggjort. De tre vinderprojekter er ”Gentræ”, som Golder Associates, Solum og Stark står bag, ”Reskur”, som Krydsrum Arkitekter står bag og ”Fra affald til biomateriale”, som Søren Jensen Rådgivende Ingeniører står bag.

De vindende projekter har hver fået en million kroner og et halvt år til udvikle ideen med hjælp fra eksperter.

Gentræ (Golder Associates, Solum og Stark)
Gentræ er et koncept, hvor tømmer fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet, renset og solgt igen til samme formål. Det skønnes, at den type træ udgør omkring 50.000 tons affald, som i dag oftest forbrændes. Tanken er, at Stark, som leverer varer til byggepladserne, skal tage tømmeret med tilbage til Solum, som klargør det til salg i Starks butikker. Flere store entreprenørvirksomheder har vist interesse for konceptet, som når det er på plads, forventes at kunne udvides til at omfatte flere materialer, f.eks. plast.

Læs mere om projektet her.

Reskur (Krydsrum Arkitekter)
ReSkur er et byggesystem til uopvarmet opbevaringsrum både til private husstande og kontorbyggeri (f.eks. til affaldssortering, cykler mv.). ReSkur er fremstillet af genbrugt træ og tegl. Der er allerede indgået aftale med Lejerbo om at levere skure til nye byggerier.

Læs mere om projektet her.

Fra affald til biomateriale (Søren Jensen Rådgivende Ingeniører)
Projektet sigter på at udvikle et nyt biobaseret byggemateriale til eksempelvis akustikplader og isolering. I projektet arbejdes der med at dyrke mycelium, som er den vækst, der udgør den underjordiske del af en svamp, på udvalgte affaldstyper. Myceliumsporer kan omdanne organisk affald til nye naturlige materialer ved at forbruge dets næringsstoffer. Denne proces kan bruges til at vokse sporer, der binder vækstmassen sammen og øger styrken af biomassen. Når biomassen tørres, dør svampene og vandet fordamper. Dette resulterer i et stærkt, formbart og letvægtsbiomateriale, som udgør et interessant byggemateriale. Målet er at kunne erstatte nogle af de mest miljø- og klimabelastende byggematerialer med byggematerialer fremstillet af biomaterialer.

Otte universiteter, herunder anerkendte internationale institutioner, der forsker inden for feltet, har tilkendegivet interesse for løsningen.

Læs mere om projektet her.

Se annonceringen af vinderne på Realdanias hjemmeside.

Relaterede nyheder