Vejen til reduktion af drivhusgasemissionerne fra tekstilbranchen i 2030
Textile Exchange, der består af over 800 brands, producenter, landmænd og detailforretninger, opstiller målet om, at der i 2030 ikke kommer nye jomfruelige fossilbaserede syntetiske fibre ind i forsyningskæden, og at alle anvendte fibre (uanset om de er syntetiske eller naturlige) kommer fra bæredygtige genanvendte fibre eller er produceret fra vedvarende kilder.
I øjeblikket er genanvendt polyester fra plastflasker det mest udbredte alternativ til jomfruelig polyester. Mode-, beklædnings- og tekstilindustrien er dog, ifølge Textile Exchange, nødt til at bevæge sig, så hurtigt som muligt, mod andre løsninger. Der peges på, at industrien har et stort affaldsproblem, der skal tages ansvar for. Der peges på, at den indlejrede energi og de drivhusgasemissioner, der er knyttet til produktionen af disse materialer og produkter går tabt, når tekstiler enten deponeres eller forbrændes. Brugen af PET fra plastflasker hæmmer fødevare- og drikkevarevirksomheders cirkulære indsats. Derudover peges der på, at med de nye krav til genanvendt indhold i nye emballager vil efterspørgslen stige, hvilke vil påvirke den tilgængelige mængde til tekstilindustrien.
Det konkluderes, at der er meget arbejde, der skal gøres, og det vil kræve langt mere modige og hurtigere handlinger, end industrien hidtil har set. Rapporten peger på, at man, blandt andet, bør overveje følgende skridt, hvis industrien skal foretage et skift mod en mere bæredygtig fremtid for syntetiske fibre og materialer:
- Få udarbejdet en materialestrategi, der forpligter til at omstille fra brugen af syntetiske fibre til mere genanvendte fibre eller til fibre fra bæredygtige vedvarende kilder inden 2030. Det bemærkes her, at der bør være en prioritering af genanvende tekstil til tekstil.
- Nedbringe det samlede forbrug af nye materialer og fibre.
- Søge proaktivt partnerskaber og samarbejde på tværs af og uden for industrien for at skalere teknologi- og infrastruktur.
- Forpligte sig til at indgå aftaler med innovatører og forsyningskædepartnere.
- Prioriter skalering af genanvendelsesløsninger, der er baseret på tekstiler som input.
- Sørge for, at syntetiske materialer og produkter er designet med genanvendelse og cirkularitet som en prioritet.
Rapporten indeholder, ud over anbefalingerne, også en opsamling på udviklingen af forskellige biosyntetiske materialer, lidt om CCU samt deres vurdering af fordele og ulemper ved forskellige genanvendelsesteknologier.
Læs mere her
Du kan se hele rapporten her.