Værdien i genbrug og reparation - Optakt til årskonferencen #2
"På DAKOFAs årskonferencen vil jeg have fokus på muligheder for at opnå værdier gennem reparation og genbrug - og på de dilemmaer og barrierer, der er i den forbindelse. Det kan være dyrt at indsamle kasserede produkter med henblik på genbrug. Hvem har ansvaret for indsamling? For at gøre produkterne klar til genbrug - og for at sælge dem? Og hvem har ansvaret, hvis forbrugeren efterfølgende får problemer.
I en cirkulær økonomi er der nemlig gode miljømæssige og økonomiske argumenter for at forlænge produkters levetid. Forenklet sagt vil en fordobling af levetiden halvere forbruget af ressourcer til fremstilling af produkter. Også økonomisk kan det normalt betale sig at forlænge levetiden. For eksempel har en brugt plæneklipper, der stadig virker, større værdi ved genbrug end ved genanvendelse.
Sammenlagt er der udsigt til store økonomiske gevinster. Tæt på 1/4 mia. kr. årligt, hvis vi i Danmark får indsamlet, istandsat og gensolgt alene kasseret elektronik af høj værdi (mobiltelefoner, tablets, computere m.v.). For at konkretisere udfordringerne vil oplægget rumme en del erfaringer relateret til at forlænge levetiden for elektronik gennem reparation og genanvendelse."
Uffe er Markedschef hos NIRAS, hvor han har arbejdet med produkters miljøegenskaber - eksempelvis miljødesign som respons på WEEE-direktivet.
Du kan læse indspark fra Lene Lange, LLa-Bioeconomy, Research & Advisor, om bioaffald her.
indspark fra Maya Færch, Lendager, om bygge- og anlægsaffald her.
og indspark fra Anne Dorthe Fethers, CLEAN, om plast her.
Læs mere om konferencen og tilmeld dig her.