Usandsynligt at EU når mål for cirkularitet
Den nye rapport, som er udgivet af det Europæiske Miljøagentur, præsenterer udviklingen inden for cirkulær økonomi med udgangspunkt i fem hovedområder: ressourcer og affald, politisk lederskab, implementering af cirkulære handlinger, forbrug og en retfærdig omstilling. Ifølge rapporten har der generelt været masser af politiske ambitioner og vigtig handling på EU-plan, og som udgangspunkt er begrebet cirkularitet veldefineret og bredt anvendt i Europa. Alligevel står det skidt til med den reelle omstilling.
Vi rykker – men alt for langsomt
Selvom rapporten viser, at Europas brug af naturressourcer i de senere år er stabiliseret, mens BNP er steget (dvs., at der er sket en relativ afkobling), og forbruget til dels er flyttet fra produkter til tjenester, er Europas økonomi stadig stort set lineær. Vores forbrug er baseret på masseproduktion og produkter med en kort brugsfase, vores ressourceforbrug er stadig alt for højt, og den føromtalte stabilisering tager ikke højde for den del af vores materialeforbrug, der er udvundet uden for Europa, og som i øvrigt er stigende.
Genanvendelsesraterne har også været stagneret i de seneste år, hvorfor mange medlemsstater risikerer at misse EU-målene for genanvendelse af affald. Til trods for, at Europa er den region i verden, der anvender den højeste andel af genanvendte materialer, er vi stadig langt fra at fordoble vores 2020-cirkularitetsrate (defineret som andelen af genanvendte materialer ud af det samlede materialeforbrug) frem mod 2030, sådan som det ellers er målet. Vores 2022-cirkularitetsrate på 11,5 % er kun et enkelt procentpoint højere end det var i 2010. Endelig er der stadig kun få eksempler på cirkulære forretningsmodeller, der fungerer i praksis.
Ressourceskat på virgine råvarer
I rapporten understreger Miljøagenturet derfor, at der er brug for resolut og ambitiøs handling, men også, at det bliver svært, idet opgaven med at omstille et helt økonomisk system er kolossal. I den forbindelse påpeges det, at selvom det er vigtigt at fokusere på affaldet, herunder mere og bedre kvalitet i genanvendelsen, så skal der også lægges meget mere vægt på at reducere (ressource-)forbruget. I den forbindelse diskuterer rapporten bl.a. muligheden for at flytte beskatning fra arbejdskraft til ressourcer, hvilket både vil kunne dæmpe ressourceforbruget og samtidig hjælpe med at skubbe markedet for sekundære råvarer i gang.
Bedre, anderledes og mindre forbrug
En del af rapporten fokuserer også på vores forbrug. Agenturet fremhæver her behovet for at ændre både den individuelle og den professionelle forbrugsadfærd i lyset af et samfund, der i stigende grad forbruger. Vi skal forbruge bedre (købe produkter med lavere miljøpåvirkning, som er nemme at reparere og genbruge), forbruge anderledes (implementere ny praksis som deleøkonomi og servicemodeller) og forbruge mindre (her henvises direkte til tilstrækkelighedsbegrebet - sufficiency).
Det påpeges også, at der er behov for at forstå de faktorer, der former forbrugsadfærden og hvorfor europæere forbruger, som de gør. Ændringer i forbrugsvaner og -tendenser er vanskelige, da de opfylder individuelle og sociale funktioner, som er blevet centrale i det moderne liv, og derfor er det også vigtigt, at adfærdsændring i en mere bæredygtig retning understøttes med passende finansiering, infrastruktur, uddannelse, kompetenceudvikling og standarder.
Læs mere
Du kan læse meget mere om både udfordringer og anbefalinger i rapporten ”Accelerating the circular economy in Europe – State and outlook 2024” som du finder her på Miljøagenturets hjemmeside.