Udvaskning af problematiske stoffer fra beton og tegl
I dette miljøprojekt er det ved hjælp af modellering undersøgt om anvendelsen af beton og blandinger af beton og tegl i bygge-og anlægsprojekter, vil kunne medføre en uacceptabel påvirkning af grundvandet og overfladevand. Der er opstillet realistiske anvendelsesscenarier for brug af nedknust beton og blandinger af beton og tegl i bygge- og anlægsprojekter.
På baggrund af resultaterne fra Miljøprojekt nr. 1991, 2018 er der udvalgt en række problematiske stoffer, som indgår i undersøgelsen. Disse omfatter stofferne: As, Ba, Cd, Cr, Cu, Hg, Mo, Mn Na, Ni, Pb, Sb, Se, Zn, fluorid, klorid og sulfat, DOC, decan, pentadecan, naphthalen, fluoranthen og PCB28. Resultaterne af Miljøprojekt nr. 1991 danner endvidere grundlag for at opnå visse stofspecifikke parametre til brug i modelleringen.
Resultaterne af modelberegningerne viser, at der ved anvendelse af nedknust beton og blandinger af beton tegl under veje, stier og visse mindre støjvolde, ikke forekommer nogen uacceptabel udvaskning af problematiske stoffer. I scenarier, der repræsenterer pladser med fast belægning, jernbaneunderbygning, ledningsgrave samt visse små og store støjvolde, ses en uacceptabel udvaskning af en række stoffer som dog aftager til et acceptabelt niveau i en afstand af 100 meter fra kilden. For scenarierne pladser uden fast belægning, visse store støjvolde og terrænregulering ses en uacceptabel udvaskning, som ikke er aftaget til et acceptabelt niveau i en afstand af 100 meter fra kilden.
Hent miljøprojektet her: Modellering af udvaskning af problematiske stoffer fra beton og tegl, Miljøprojekt nr. 2055, 2018.
Se også det første projekt i undersøgelsen: Forekomst og udvaskning af problematiske stoffer i beton og tegl fra nedrivning eller renovering af danske bygninger og anlæg. Miljøprojekt nr. 1991, 2018.
Det sidste projekt i undersøgelsen omhandler en vurdering af om udvaskningen af problematiske stoffer fra beton og blandinger af beton og tegl kan forventes at udgøre en risiko for terrestiske organismer. Projektet forventes færdiggjort snarest.