Tetrapak tester fiber-baseret barriere som erstatning for aluminium
Selvom aluminiumslaget i drikke- og fødevarekartoner er blevet tyndere gennem årene, så bidrager aluminium med omkring en tredjedel af emballagens CO2-belastning. Som motivation for Tetra Paks udvikling af den klassiske emballage, henviser de desuden til forskning, der viser, at 40 pct. af forbrugerne vil være mere motiverede for at sortere til genanvendelse, hvis emballagen udelukkende er fremstillet af papirmateriale.
I 2020 har Tetra Pak gennemført en kommerciel teknologivalidering, hvor man har anvendt en polymer-baseret barriere i stedet for aluminium. Det har givet virksomheden viden om flere ting, bl.a. har man opnået en bedre forståelse af konsekvenserne for værdikæden ved dette skift, CO2-aftrykket blev reduceret og det blev bekræftet, at polymer-barrieren var tilstrækkelig til at iltbeskytte grøntsagsjuice.
Disse erfaringer bliver nu brug til at udvikle en fiber-baseret barriere. Et pilotparti er allerede på hylderne til en forbrugertest og Tetra Pak planlægger at gennemføre yderligere en teknologievaluering senere i 2022.
Gilles Tisserand, Vicepræsident for Klima og Biodiversitet, Tetra Pak, udtaler: "Tidlige resultater tyder på, at emballagen med en fiberbaseret barriere vil give en betydelig CO2-reduktion sammenlignet med traditionelle aseptiske kartoner samt en sammenlignelig holdbarhed og fødevarebeskyttelsesegenskaber. Vi mener derfor, at denne udvikling vil være et gennembrud i forhold til at reducere klimapåvirkningen. Derudover er kartoner med højere papirindhold også mere attraktive for papirfabrikker; derfor præsenterer dette koncept et klart potentiale for at realisere en cirkulær økonomi med lavt kulstofindhold til emballage."
Læs mere
Tetra Pak tests an industry-first: a fibre-based barrier to replace the aluminium layer.